Kuhani orehovi štruklji

Kuhanim orehovim štrukljem bi lahko rekli tudi kuhana potica, saj je sama priprava potice podobna kuhanim štrukljem, razlikuje se le način toplotne obdelave.

Za pripravo kuhanih orehovih štrukljev potrebujemo: za testo: 600 g moke, 21 g kvasa (pol kocke), 50 g sladkorja, 1 jajce, 1 vaniljev sladkor, 1 naribano lupinico bio limone, 1 žličko soli, 50 g masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 400 g mletih orehov, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 žlički pravega kakava, 1 naribana lupinica bio limone, 1 jajce, 2 dl mleka, 1 pest v rumu namočenih rozin.

Najprej pripravimo testo: Moko večkrat presejemo. Na sredini moke naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Po kvasu potresemo 1 žličko sladkorja in zalijemo z 2 dl mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati 10 minut. Okrog jamice potresemo s soljo, limonino lupinico in z na kocke narezanim maslom. H kvasu dodamo preostali sladkor, vaniljev sladkor, jajce in prilijemo preostalo toplo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati od pol do ene ure oz. toliko časa, dokler testo ne naraste na dvojno količino.

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Mletim orehom primešamo sladkor, vanilin sladkor, kakav in naribano limonino lupinico. Vse skupaj poparimo z vročim mlekom in dobro premešamo. Rumenjak in beljak ločimo ter iz beljaka stepemo trd sneg. V orehov nadev najprej vmešamo rumenjak, nato pa še narahlo sneg iz beljaka.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, debel približno 1 cm. Namažemo ga z nadevom in po želji posujemo z rozinami. Tesno zavijemo v štrukelj. Vzamemo čisto kuhinjsko krpo in jo dobro pomokamo. Vanjo zavijemo štrukelj. Konce zavežemo z elastiko. V večji posodi zavremo večjo količino rahlo osoljene vode. Vanjo postavimo štrukelj in kuhamo 40 minut. Kuhan štrukelj vzamemo iz vode, ga odvijemo iz krpe, narežemo ter postrežemo.

Nasvet: Štruklje največkrat postrežemo z drobtinami, pripravljenimi na maslu. Štruklje v krpo ne zavijemo preveč na tesno, saj morajo imeti med kuhanjem še nekaj prostora za vzhajanje. Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih ni treba zavijati v kuhinjsko krpo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 4. junij 2019 / 19:14

Spet zapore ceste čez Vršič

Zaradi obnove podpornih zidov bodo vse do prvega tedna v juliju delne, občasno pa tudi popolne zapore ceste čez prelaz Vršič.

Zanimivosti / torek, 4. junij 2019 / 19:14

Na Tavčarjevo tortico

V dvorcu na Visokem so minuli petek tudi uradno odprli kavarno, s katero je zdaj v celoti zaživelo pritličje dvorca, do tretje gradbene faze so že obnovili tudi kletne prostore.

Nasveti / torek, 4. junij 2019 / 19:12

Znamenitosti Slovenije

Zadnjič smo končali s krasom in kraškimi jamami. Posebna lepota je naš alpski svet, kjer je glavna kamnina prav tako kot na Krasu apnenec. Večina tujcev obišče Julijske Alpe, kjer se okrog Bovca, K...

Rekreacija / torek, 4. junij 2019 / 19:12

Ponyja gnala rekordno hitro

Tudi letos so na prireditvi Red Bull Goni Pony padali rekordi. Časovnega sta postavila Gorenjca Luka Tavčar in Laura Šimenc.

Škofja Loka / torek, 4. junij 2019 / 15:55

Sto let gasilstva v Virmašah

Prostovoljno gasilsko društvo Virmaše - Sv. Duh je v nedeljo proslavilo stoletnico društva, ki zelo uspešno deluje in odlično skrbi za podmladek. Visoki jubilej je pričakalo s prenovljenim gasilskim d...