Kuhani orehovi štruklji

Kuhanim orehovim štrukljem bi lahko rekli tudi kuhana potica, saj je sama priprava potice podobna kuhanim štrukljem, razlikuje se le način toplotne obdelave.

Za pripravo kuhanih orehovih štrukljev potrebujemo: za testo: 600 g moke, 21 g kvasa (pol kocke), 50 g sladkorja, 1 jajce, 1 vaniljev sladkor, 1 naribano lupinico bio limone, 1 žličko soli, 50 g masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 400 g mletih orehov, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 žlički pravega kakava, 1 naribana lupinica bio limone, 1 jajce, 2 dl mleka, 1 pest v rumu namočenih rozin.

Najprej pripravimo testo: Moko večkrat presejemo. Na sredini moke naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Po kvasu potresemo 1 žličko sladkorja in zalijemo z 2 dl mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati 10 minut. Okrog jamice potresemo s soljo, limonino lupinico in z na kocke narezanim maslom. H kvasu dodamo preostali sladkor, vaniljev sladkor, jajce in prilijemo preostalo toplo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati od pol do ene ure oz. toliko časa, dokler testo ne naraste na dvojno količino.

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Mletim orehom primešamo sladkor, vanilin sladkor, kakav in naribano limonino lupinico. Vse skupaj poparimo z vročim mlekom in dobro premešamo. Rumenjak in beljak ločimo ter iz beljaka stepemo trd sneg. V orehov nadev najprej vmešamo rumenjak, nato pa še narahlo sneg iz beljaka.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, debel približno 1 cm. Namažemo ga z nadevom in po želji posujemo z rozinami. Tesno zavijemo v štrukelj. Vzamemo čisto kuhinjsko krpo in jo dobro pomokamo. Vanjo zavijemo štrukelj. Konce zavežemo z elastiko. V večji posodi zavremo večjo količino rahlo osoljene vode. Vanjo postavimo štrukelj in kuhamo 40 minut. Kuhan štrukelj vzamemo iz vode, ga odvijemo iz krpe, narežemo ter postrežemo.

Nasvet: Štruklje največkrat postrežemo z drobtinami, pripravljenimi na maslu. Štruklje v krpo ne zavijemo preveč na tesno, saj morajo imeti med kuhanjem še nekaj prostora za vzhajanje. Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih ni treba zavijati v kuhinjsko krpo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 12:08

Vojaka med pogovorom

Kot je s fotografije jasno razvidno, smo kolega vojaka ravno ujeli med pogovorom, kam bi se zapeljala na kavo in kakšno rekla o lepotcih, ki jih vozita. Medtem ko večina izmed nas niti teg...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:28

Z enotno vizijo do skupnega uspeha

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kranjska Gora je bila na predvečer praznika, v soboto, 6. avgusta. Občinska priznanja so podelili Društvu Gorska reševalna služba (GRS) Kranjska Gora, Janezu Zaj...

Jesenice / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:25

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi

V objektu ne bo več gostinskega lokala, uredili pa bodo čajno kuhinjo, prostor za pripravo žar in razstavni prostor krst.

Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:22

Odprli brunarico Krmiše

Družina Mirka Robiča in njegove partnerice Nataše Bricman je v bližini njihove ekološke kmetije, po domače pr' Vaho v Srednjem Vrhu v občini Kranjska Gora, pred nedavnim odprla brunarico Krmiše, kjer...

Slovenija / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:20

Energijske pijače med mladimi: čas za alarm

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Predvsem mladi jih pogosto uživajo, pri čemer niti ne razmišljajo o možnih škodljivih učinkih, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Gospodarstvo / četrtek, 11. avgust 2022 / 14:28

Afriške prašičje kuge še ni – naj tako tudi ostane

Širjenje afriške prašičje kuge proti vzhodu in zahodu Evrope predstavlja vse večje tveganje tudi za domače in divje prašiče v Sloveniji, kjer se doslej bolezen še ni pojavila.