Kuhani orehovi štruklji

Kuhanim orehovim štrukljem bi lahko rekli tudi kuhana potica, saj je sama priprava potice podobna kuhanim štrukljem, razlikuje se le način toplotne obdelave.

Za pripravo kuhanih orehovih štrukljev potrebujemo: za testo: 600 g moke, 21 g kvasa (pol kocke), 50 g sladkorja, 1 jajce, 1 vaniljev sladkor, 1 naribano lupinico bio limone, 1 žličko soli, 50 g masla ali margarine, 4 dl mleka; za nadev: 400 g mletih orehov, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 žlički pravega kakava, 1 naribana lupinica bio limone, 1 jajce, 2 dl mleka, 1 pest v rumu namočenih rozin.

Najprej pripravimo testo: Moko večkrat presejemo. Na sredini moke naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Po kvasu potresemo 1 žličko sladkorja in zalijemo z 2 dl mlačnega mleka. Kvas pustimo vzhajati 10 minut. Okrog jamice potresemo s soljo, limonino lupinico in z na kocke narezanim maslom. H kvasu dodamo preostali sladkor, vaniljev sladkor, jajce in prilijemo preostalo toplo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati od pol do ene ure oz. toliko časa, dokler testo ne naraste na dvojno količino.

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Mletim orehom primešamo sladkor, vanilin sladkor, kakav in naribano limonino lupinico. Vse skupaj poparimo z vročim mlekom in dobro premešamo. Rumenjak in beljak ločimo ter iz beljaka stepemo trd sneg. V orehov nadev najprej vmešamo rumenjak, nato pa še narahlo sneg iz beljaka.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, debel približno 1 cm. Namažemo ga z nadevom in po želji posujemo z rozinami. Tesno zavijemo v štrukelj. Vzamemo čisto kuhinjsko krpo in jo dobro pomokamo. Vanjo zavijemo štrukelj. Konce zavežemo z elastiko. V večji posodi zavremo večjo količino rahlo osoljene vode. Vanjo postavimo štrukelj in kuhamo 40 minut. Kuhan štrukelj vzamemo iz vode, ga odvijemo iz krpe, narežemo ter postrežemo.

Nasvet: Štruklje največkrat postrežemo z drobtinami, pripravljenimi na maslu. Štruklje v krpo ne zavijemo preveč na tesno, saj morajo imeti med kuhanjem še nekaj prostora za vzhajanje. Če imamo možnost, štruklje skuhamo nad soparo. V tem primeru jih ni treba zavijati v kuhinjsko krpo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. april 2013 / 07:00

V Heliosu želimo lastnika, ki bo ravnal odgovorno

Konzorcij lastnikov, med njimi so banke, ki so zaplenile lastniški delež Zvona, se je pred meseci odločil za prodajo domžalske Skupine Helios. Skupina je lani ustvarila 4,44 milijona evrov dobička, ro...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 27. avgust 2010 / 07:00

Ulico zaprl z ograjo - drugič

Kranj - V prispevku Ulico zaprl z igrajo, ki smo ga na strani kronike objavili prejšnji petek, smo napačno navedli izjavo Bojana Bertonclja. Navedli smo namreč, da ima slu...

Kronika / petek, 27. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

Vlak trčil v avtomobil Jarše pri Domžalah - Na železniški progi v Jaršah pri Domžalah je v sredo okoli 20.45 vlak trčil v osebni avtomobil. 26-letni v...

Zanimivosti / petek, 27. avgust 2010 / 07:00

Starodobni smučarji navdušili

Naklo - Starodobni smučarji Taleseni iz Krope, narodne noše iz Naklega in člani Konjeniškega društva Naklo so se udeležili 67. sejma v Beljaku, kamor sta jih povabila tamkajšnja...

Gorenja vas-Poljane / petek, 27. avgust 2010 / 07:00

Gradnja krožišča se zaključuje

Gorenja vas - Gradnja krožišča v Gorenji vasi se zaključuje. Pred dnevi so bili postavljeni prometni znaki in zarisane talne oznake, izvajalce del čaka le še ureditev brežin in s...

Gorenjska / petek, 27. avgust 2010 / 07:00

V domu so pridni ta mladi

V Pogačnikovem domu na Kriških podih je s sobote na nedeljo prespalo približno 170 planincev, kar je največ v zadnjih štirih letih.