Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. april 2020 / 11:47

Padli z drevesa in lestve

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so zadnji konec tedna obravnavali dva padca žensk z višine. V petek je občanka med obrezovanjem padla z drevesa, v soboto pa je ženska padla z lestve. Obe sta se...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:27

Krizo povečuje negotovost

Kako se ubraniti pred posledicami finančne krize, je vprašanje, ki si ga danes zastavlja skoraj vsak. Občina Cerklje, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo napovedano prodajo brniškega letališča in RTC Kr...

Jezersko / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:25

Otroci so se pomešali med seboj

Jezerska podružnična šola je gostila učence in učitelje dveh zamejskih šol, iz Železne Kaple v Avstriji in iz Zgonika v Italiji. Otroci so se pomešali med seboj v ustvarjalnih delavnicah.

Rekreacija / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:24

Polnoletni Volkswagnov Ljubljanski maraton

Je mar res že 18 let od tistega novorojenca, na katerem se nas je zbralo približno za »en vaški tek«? Prihodnjo nedeljo organizatorji pričakujejo od 16 do 17 tisoč tekačev!

Kronika / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:23

Gorenjska sodišča imajo še rezerve

Po mnenju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleša imajo gorenjska sodišča še precej rezerve pri skrajševanju časa reševanja zadev.

Razvedrilo / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:22

Oktobrski vrhunec

Je tretjo soboto v oktobru doživel kranjski Planet Tuš, vseeno pa je pri našem fotografu pustil grenak priokus. Kranjska Dežela nakupov je praznovala šesti rojstni dan, konec tedna bo Bled gostil dobr...