Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 6. junij 2011 / 07:00

Hiša kulture GG

Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Karel Luzar postal tritisoči novi naročnik

V Gorenjskem glasu smo konec preteklega meseca dočakali tritisočega novega naročnika, za katerega smo pripravili bogato nagrado turistične agencije Kažipot v vrednosti 2 x 104,32 evra (2...

Zanimivosti / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Sonce, blato in terenci

Na tradicionalnem tekmovanju terenskih vozil Boltez BF Goodrich Challenge se je zbralo več tisoč gledalcev, ki so uživali v vragolijah štirikolesnikov v blatu.

Kronika / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

S terencem v smrt

Na cesti med Staro Fužino in planino Voje je v nedeljo pod razbitinami terenskega avtomobila umrl 41-letni domačin.

Šport / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Blejci najboljši v pokalu Top Teams

Odbojkarjem Autocommercea je minuli konec tedna uspel največji podvig slovenske odbojke doslej, saj so slavili v evropskem pokalu Top Teams.

Medvode / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Na Jeprci bo zbirni center odpadkov

Občinski svet je sprejel osnutek odloka o občinskem lokacijskem načrtu za obrtno cono na Jeprci, se seznanil s predlogom načrta razvojnih programov občine, medtem ko je usoda podjetnika iz Žlebov pres...