Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 10. december 2011 / 07:00

Bodi previden v nedeljo v Tržiču

Bistrica pri Tržič - Pred Domom Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču bo v nedeljo od 8. do 12. ure potekala prometna preventivna akcija Bodi previden, ki jo v sodelovanju z Javno a...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 7. februar 2018 / 19:58

Vedno na voljo za pomoč

Univerzitetna diplomirana psihologinja Urška Stanovnik kot menedžerka za srečo zaposlenih že skoraj leto dni skrbi za dobro vzdušje v škofjeloškem podjetju Optiweb, ki sodi med vodilna slovenska podje...

Kranj / sreda, 7. februar 2018 / 19:55

Najbolj se je izkazal Aljaž Žvokelj

Na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli Šolskega centra (ŠC) Kranj so minuli četrtek in petek gostili drugo državno tekmovanje slikopleskarjev Sloveniaskills. V petih različnih nalogah so se...

Gorenjska / sreda, 7. februar 2018 / 19:48

Usmerjanje, ne omejevanje

Vlada je na seji ob koncu januarja za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park imenovala Janeza Rakarja, ki je zavod zadnjega pol leta vodil kot vršilec dolžnosti. Zavod je tako prvič po letu...

Kultura / sreda, 7. februar 2018 / 19:44

Spacalov magični realizem

V Galeriji Prešernove hiše so pred slovenskim kulturnim praznikom odprli razstavo del Prešernovega nagrajenca Lojzeta Spacala iz njegovega zgodnjega ustvarjalnega obdobja.

Slovenija / sreda, 7. februar 2018 / 19:40

Slovenska karitas s partnerji na pomoč Ruandi

Ljubljana – Slovenska karitas v partnerstvu s Caritas Rwanda začenja z izvedbo triletnega razvojnega projekta Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi, v katereg...