Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 26. julij 2011 / 07:00

Podražitev naftnih derivatov

Kranj - Danes so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse zvišale. Cena neosvinčenega 95-oktanskega motornega bencina se...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:57

Svetniki za nevtralno ime

Po burni razpravi so kamniški svetniki potrdili predlog o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik-Komenda in s tem omogočili širšo razpravo z zbiranjem predlogov, k...

GG Plus / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:55

Za najlepšo šteje Evo

V mislih imamo seveda čoln oziroma »ladjo«, kot čolne, ki nastanejo v njegovi delavnici, naslavlja mojster Janez Marijan Polak, letošnji prejemnik priznanja za najstarejšega obrtnika v Sloveniji. Klju...

Kultura / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:39

Velik format, dva svetova

V Galeriji dr. Ceneta Avguština v kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine je na ogled razstava likovnih del akademske slikarke mlajše generacije Veronike Vesel Potočnik z naslovom...

Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:28

Šarec: odnos do občin je ponižujoč

Kamniški župan Marjan Šarec je zaradi vse bolj mačehovskega odnosa države do občin na svoje županske kolege iz vse Slovenije naslovil pismo, v katerem jih poziva k uporu, saj bodo – kot poudarja – v n...

Šport / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:24

Zaključila je uspešno kariero

Paraolimpijka iz Praprotnega v Selški dolini Mateja Pintar je na konferenci Sporto v Portorožu minuli teden naznanila, da končuje svojo športno pot, na kateri je doživljala številne uspehe, vrhunca pa...