Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 7. december 2009 / 07:00

Jubilej medvoških godbenikov

Godba Medvode letos praznuje osemdeset let. Ob jubileju so se predstavili na slavnostnem koncertu in skupaj z gosti, znanimi slovenskimi glasbenimi imeni, navdušili prek štiristo obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 29. april 2021 / 23:54

Evropski denar za ureditev treh kolesarskih poti

S pomočjo evropskih sredstev bodo uredili kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, med Kamnikom in Godičem ter od Železnikov do Selc.

Zanimivosti / četrtek, 29. april 2021 / 23:51

Najprej hotel, zdaj še luksuzne suite

Zakonca Bidovec sta pred dobrimi tremi leti v starem mestnem jedru Rovinja pred propadom rešila staro hišo, jo povsem prenovila in odprla hotel, nedolgo nazaj sta se lotila še ene prenove ...

Razvedrilo / četrtek, 29. april 2021 / 23:45

Preprosto Zvezdana

Zvezdana Mlakar nas vsakič znova preseneča s svojo zvedavostjo, zgovornostjo in iskrenostjo v Zvezdani, večerni pogovorni oddaji na Televiziji Slovenija. Z leti je oddaja dobila precej moškega občinst...

Gospodarstvo / četrtek, 29. april 2021 / 23:39

Na Brdu manjka le še hotel

Prenova Elegans hotela Brdo poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu, zagotavlja direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Marjan Hribar.

Izleti GG / četrtek, 29. april 2021 / 14:58

Železna pot – via ferrata

Kakšno srečo sva imela z Nejcem, ko sva prejšnji konec tedna na malce turobno soboto parkirala v Gozdu - Martuljku in ugotovila, da sva ena in edina obiskovalca precejšnje novitete – ferat...