Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Stane Kalan

Listina o priznanju Mestne občine Kranj za leto 2007

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 15. september 2019 / 20:53

Sadje, zelenjava in mleko za šolarje

Z novim šolskim letom so v osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami spet začeli izvajati šolsko shemo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih iz...

GG Plus / nedelja, 15. september 2019 / 20:52

V New Yorku študira muzikal

Odletim je bil naslov nedavnega dobrodelnega koncerta v Graščini Duplje, s katerim se je Urša Kavčič iz Podbrezij na najlepši možen način poslovila od domačega občinstva. Že nekaj dni zatem je poletel...

GG Plus / nedelja, 15. september 2019 / 20:50

Ikone; Zakladi ruskih muzejev

»V začetku 20. stoletja se je Rusija imenovala dežela cerkva in ikon. Ikona je spremljala človeka od rojstva do smrti. Ko je na svet privekal dojenček, je družina naročila ikono svetnika, na čigar...

Razvedrilo / nedelja, 15. september 2019 / 20:49

Šov posvečen Madonni

V dvorani Teater igralniško-zabaviščnega centra Korona je v glasbeno-plesnem šovu, posvečenem Madonni, nastopila Federica Lagana.

GG Plus / nedelja, 15. september 2019 / 14:29

Obšolske dejavnosti

Meseca septembra se učenci v šolah odločajo tudi o tem, katere in koliko interesnih dejavnosti bodo obiskovali. Večina šol si prizadeva, da bi jih ponudili čim več, da bodo imeli otroci veliko izbi...