Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

V Kranju za naslov prvakov

Odbojkarski klub Triglav Kranj, ki mu je letos uspel obstanek v elitni slovenski odbojkarski družbi, bo ta konec tedna organizator državnega prvenstva v odbojki na mivki.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. december 2009 / 07:00

Zagorelo na območju Titana

Kamnik - Sinoči ob 19.45 je zagorelo v skladišču za izdelavo sveč Samson, d. o. o., na območju Titana, na Kovinarski cesti v Kamniku. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanj...

Prosti čas / torek, 8. december 2009 / 07:00

Nocoj finale Piramide

Po napetem polfinalu, v katerem je zmagala Alenka Jeraj, bo nocoj ob 19.55 uri na prvem programu Televizije Slovenija na vrsti finale Piramide. Poslanki SDS se bosta pridružila dva moška,...

Kultura / torek, 8. december 2009 / 07:00

Sledi slovenske grafike

V Galeriji Loškega gradu je na ogled razstava Sledi slovenske grafične dediščine, na kateri so predstavljena izbrana dela petnajstih vidnih slovenskih grafikov.

GG Plus / torek, 8. december 2009 / 07:00

Ste pod stresom? Jejte čokolado!

Če se ne počutite najbolje, ste pod stresom, ves čas utrujeni, je čokolada prava stvar za vas. Ameriška znanstvena revija je objavila študije švicarskih znanstvenikov. Ti so prepričani, da čokola...

Avtomobilizem / torek, 8. december 2009 / 07:00

Volkswagen Polo je Evropski avto leta 2010

Devetinpetdeset avtomobilskih novinarjev iz triindvajsetih držav je za evropski avto leta 2010 razglasilo Volkswagnov Polo. Zmagovalec je za seboj pustil šest drugih tekmecev, ki so se uvrstili v...