Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 18. september 2017 / 08:31

Svetovali bodo za zdrav imunski sistem

Kmalu bo 13. Dan slovenskih lekarn, ki se mu pridružujejo tudi Gorenjske lekarne. Letos bo poudarek na imunskem sistemu. Po vseh enotah Gorenjskih lekarn bo 26. septembra brezplačno merjenje krvnega t...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Skupaj so kuhali žgance

Na Bohinjski Beli so v nedeljo že enajsto leto zapored pripravili Marjetin sejem.

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Letalnico bo treba posodobiti

Planica - Kot so sporočili odgovorni pri Smučarski zvezi Slovenije, je v preteklih dneh na uradni pregled letalnice v Planici prišel predstavnik FIS Wolfgang Happle. Plani...

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

V ekipi prvakov še dva novinca

Konec meseca ekipa odbojkarjev AVH Volley začenja priprave na novo sezono, minuli teden pa sta pogodbi s Blejci podpisala še Kanadčan Nicholas Cundy in Šempetrčan Saša Gadnik.

Kronika / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Zaspal ob cigareti

V vasi Podjelje v Bohinju so našli truplo 47-letnega domačina, ki se je najbrž zastrupil z ogljikovim monoksidom.

Jesenice / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Študente bodo pričakali novi prostori

Jesenice - Urejanje novih prostorov Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice na jeseniškem Spodnjem Plavžu se bliža koncu. Stavba je pred kratkim dobila fasado v svetlo zelenih t...