Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 9. december 2018 / 14:05

Vključili defibrilator

Kranj – Člani Planinskega društva Iskra Kranj so se na svoj deveti tradicionalni pohod do Doma Čemšenik podali iz Kokre, se vzpeli do kmetije Zajc in nato prečili pobočje pod Slaparjevo goro. Ob te...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Županu prinesli luč miru

Škofja Loka – V ponedeljek so občino Škofja Loka in župana Miha Ješeta obiskali škofjeloški skavti – Steg Škofja Loka 1. V občinsko hišo so prinesli lučko miru iz Betlehema in izrekli božično vošči...

Gorenjska / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Tablični računalniki za vrtce

Kranj – V podjetju Si.mobil so se odločili sredstva, ki bi jih sicer namenili za nakup poslovnih daril, podariti Skupnosti vrtcev Slovenije za 33 tabličnih računalnikov s polletnim brezplačnim dost...

Tržič / nedelja, 25. december 2016 / 12:39

Izmenjali so si domača darila

Tržič – V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so pred kratkim gostili zanimiv dogodek: menjavo domačih daril. Organizatorka Nina Bobnar je povedala, da se je menjalo vse, kar lahko vsak sam doma naredi...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:35

Tomo Zupan – »najuglednejši narodov svečenik«

Tomu Zupanu, ki se je rodil 21. decembra 1839 v Smokuču, so pravili »naš najuglednejši narodov svečenik in najstarejši pismeni Slovenec … naslednik slovanskih apostolov«. Njegov oče Matija...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:32

Brskanje med pismi

V človekovi naravi je, da se tistemu, česar ne pozna, pogosto čudi. Še pogosteje se dogaja, da se ne le čudi, temveč tudi obsoja. Da je res tako, me je prepričeval Ludvik, ki je po spletu različnih...