Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 17. maj 2016 / 07:00

Jubilej ekonomskega izobraževanja v Kranju

Kranj – Na Gimnaziji Franceta Prešerna bodo jutri ob 18. uri pripravili slovesnost ob sedemdesetletnici ekonomskega izobraževanja v Kranju in dvajsetletnici ekonomske gimnazije. V kulturno-zabavnem...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 24. september 2016 / 15:30

Humanitarno tekmovanje v ulični telovadbi

Kamnik – Člani skupine Street Workout Kamnik pripravljajo nov dobrodelni dogodek, s katerim tokrat želijo pomagati dvojčkoma Eneju in Anžetu Strazbergerju. »Ker ni vsem dano, da lahko kot mi vsak d...

Tržič / sobota, 24. september 2016 / 14:39

Dan tržiških planincev

Lom pod Storžičem – Planinsko društvo (PD) Tržič to nedeljo od 9. ure dalje pripravlja Dan tržiških planincev pri planinskem domu pod Storžičem. Dan bo namenjen planinskim pohodom, gorskemu kolesar...

Gospodarstvo / sobota, 24. september 2016 / 12:07

Dražba plemenskih jagnjic

Solčava – Ta konec tedna bo na Solčavskem Festival ovčje volne Bicka, v okviru katerega bo Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme pripravilo v nedeljo tudi prvo licitacijo plemenskih jagnjic t...

Kamnik / sobota, 24. september 2016 / 12:04

Blagoslovili bodo novo mrliško vežico

Podgorje – Krajevna skupnost Podgorje vabi na odprtje in blagoslov nove mrliške vežice v Podgorju ter na blagoslov novega križa in prenovljenega krožišča. Praznovanje, ki bo v nedeljo, se bo začelo...

Kamnik / sobota, 24. september 2016 / 12:00

Dan odprtih vrat muzeja starih sadnih sort

Tunjice – Člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice vabijo v nedeljo, 25. septembra, med 9. in 18. uro na dan odprtih vrat svojega muzeja starih sort na Prevali (ob cesti Tunjice–Komenda). Ob 14....