Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 6. december 2010 / 07:00

Zasedba za odlične soliste

Vokalna skupina Ecce, ki združuje same odlične pevce, je letos že osvojila nagrado za najboljšo skupino pri nas.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 6. oktober 2013 / 16:00

Evropski dan opazovanja ptic

Lesce - V Evropi že dvajset let v času selitve ptic poteka Evropski dan opazovanja ptic, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovi ogroženosti in načinih varstva. V Sl...

Kronika / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:54

Nesreča še nepojasnjena

Bistrica pri Tržiču - Tržiški policisti znova prosijo občane za pomoč pri razjasnitvi prometne nesreče, ki se je v torek, 17. septembra, okoli 16. ure zgodila v Bistrici pri Tržiču. Povzro...

Šport / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:54

Žan trenira za olimpijsko zimo

Tržič - Tržiški deskar Žan Košir bo večino jeseni prebil na treningih, njegova baza pa je avstrijski Mölltal, kjer bo brusil formo pred olimpijsko sezono, ki se decembra prične v italijans...

Kultura / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:53

Vrhunska zbirka osmič

V Muzeju občine Šenčur je na ogled razstava del 8. mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje 2013.

Gospodarstvo / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:27

Tomaž Repinc na čelu Hita Alpinee

Kranjska Gora - S 1. oktobrom se je od vodenja kranjskogorskega hotelirskega podjetja poslovil Miran Čurin, zamenjal pa ga je Tomaž Repinc, v preteklosti že predsednik nadzornega sveta teg...