Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 4. avgust 2012 / 07:00

Angleški šolski zbor na Mestnem trgu

Škofja Loka - V Škofji Loki jutri ob 19.30 na Mestnem trgu gostijo Westholme School Choir (zbor in swing skupino) pod vodstvom zborovodje Erica Milesta. Zbor izhaja iz elitn...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 20. december 2011 / 07:00

Pasti potrošništva v lekarnah

V Gorenjskih lekarnah pripravljajo osebno kartico zdravil, na kateri ne bodo samo zdravila na recept, ampak celo prehranska dopolnila. Z direktorico Gorenjskih lekarn Romano Rakovec smo se pogovarjali...

Gospodarstvo / torek, 20. december 2011 / 07:00

Zaskrbljeni zaradi prodaje Mercatorja

Minister Dejan Židan: Mercator je zelo pomemben za slovensko kmetijstvo in živilsko predelavo.

Železniki / torek, 20. december 2011 / 07:00

Dvakrat prestavili sejo

Železniki - Seja občinskega sveta Železniki, ki med drugim obravnava tudi osnutek proračuna za leto 2012, je bila prvotno sklicana za četrtek, 22. decembra, potem jo je župan pre...

Komenda / torek, 20. december 2011 / 07:00

Na zborih občanov o kanalizaciji

Komenda - Župan občine Komenda Tomaž Drolec je ta teden sklical dva zbora občanov, saj želi prebivalcem pojasniti velik pomen soglasij oz. služnostnih pogodb, ki jih morajo podpi...

Gorenjska / torek, 20. december 2011 / 07:00

O garderobah bodo odločili svetniki

Žirovski svetniki danes odločajo o podpori gradnji garderob, s tem pa o zaključku investicije v nogometno igrišče.