Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Mednarodna priporočila: Slovenci, delajte dlje

Preživeli smo še en praznik dela, tudi tokrat smo na shodih poslušali govore o položaju sedanjega rodu delavcev in posredno tudi tistih, ki so si z delom zaslužili eno temeljnih pravic iz dela - to je...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Tri petine škode je povzročila suša

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so suša, neurja z močnim vetrom, toča, plazovi, usadi, požari in druge naravne nesreče lani v Sloveniji povzročili 82,5 milijona...

Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Organizirali bodo čebelarski krožek

Breznica - V Čebelarskem društvu Antona Janše Breznica želijo pomladiti članstvo in za čebelarstvo navdušiti tudi mlade. V društvi so zato sklenili, da bodo organizirali čebelars...

Zanimivosti / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Razstava Sveta družina v naše družine

Šentvid nad Ljubljano - V Zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano so po skoraj desetih letih znova pripravili razstavo jaslic, ki so jo imenovali Sveta družina v naše druž...

Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Prevzem Merkurja bo uspel

Konzorcij za prevzem nakelske družbe Merkur ugotavlja, da je bila prevzemna ponudba uspešna, saj so pridobili prek 98 odstotkov delnic.

Prosti čas / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Uporablja naravne materiale

V cvetličarni Bambus na Primskovem smo sredi rezanega cvetja, cvetočih in necvetočih lončnic, cvetličnih aranžmajev iz suhega in svežega cvetja, poročnih dekoracij, žalnih aranžmajih našli prijaz...