Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 6. november 2020 / 08:24

Osebna izkušnja: bolezen ni šala

Hospitaliziranih je že več kot tisoč bolnikov z boleznijo covid-19. Vlada je včeraj odločala o podaljšanju veljavnih ukrepov za zajezitev virusa.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 24. september 2019 / 18:19

V trčenju umrl motorist

Medvode – Na cesti od Medvod proti Goričanam se je v petek popoldan smrtno ponesrečil 55-letni motorist. Prometna nesreča se je zgodila nekaj pred 18. uro, ko je po ugotovitvah policistov 55-letnik...

Kronika / torek, 24. september 2019 / 18:19

Vozil se je na strehi

Bled – Blejski policisti so bili minuli konec tedna priča zelo nespametnemu ravnanju. Na strehi kombija, ki ga je vozil mlad voznik, se je peljal še mlajši sopotnik. Policisti so seveda vozilo usta...

Kronika / torek, 24. september 2019 / 18:19

Stresla ga je elektrika

Tržič – Na območju Tržiča je v petek moškega doma med delom stresla elektrika in je padel z lestve. S helikopterjem so ga odpeljali v bolnišnico.

Šport / torek, 24. september 2019 / 18:18

Srebro za Blažo Pintarič

Kranj – Gorska kolesarska Blaža Pintarič iz Selške doline je na svetovnem prvenstvu v maratonu v švicarskem Grächenu osvojila srebrno medaljo. Devetintridesetletna Pintaričeva je zaostala le za Fra...

Šport / torek, 24. september 2019 / 18:18

Vaterpolisti Triglava poraženi

Kranj – Vaterpolisti kranjskega Triglava so v petek odigrali tekmo prvega kroga v Regionalni ligi A2. Na bazenu Poljud v Splitu so proti ekipi splitskega OKV POŠK izgubili s 15 : 7 (5 : 1 4 : 1, 4...