Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 8. januar 2008 / 07:00

Smetišče Tenetiše še zaprto

Vodstvo kranjske občine in Komunale Kranj je 19. decembra, ko je Agencija RS za okolje (Agencija) izdala začasno dovoljenje za obratovanje smetišča v Tenetišah, z veliko gotovostjo napovedalo, da bodo...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / sreda, 23. oktober 2019 / 13:41

Gruzija – biser Kavkaza (3)

Tbilisi s številnimi povezavami ponuja odlično izhodišče za raziskovanje preostalih delov Gruzije. Vzhodno od prestolnice se razprostira pokrajina Kakheti, ki je znana predvsem po vinograd...

Razvedrilo / sreda, 23. oktober 2019 / 13:40

Oktober na Bledu

Kulturno umetniško društvo (KUD) Bled je že šestič pripravilo prireditev Oktober je fest' na Bled'. Gostila jo je Festivalna dvorana Bled v soboto zvečer, na odru pa smo spremljali petje,...

Radovljica / sreda, 23. oktober 2019 / 13:37

Slovesno ob prazniku na Lancovem

Radovljica – V petek so na Lancovem pripravili slovesnost ob prazniku krajevne skupnosti, s katerim obeležujejo spomin na dan, ko so Nemci 16. oktobra leta 1941 na Spodnjem Lancovem zaradi požiga R...

Gorenjska / sreda, 23. oktober 2019 / 13:36

Novi predlog: deset pokrajin in mesti

Na predlog širše strokovne skupine, ki snuje predlog prihodnjih pokrajin na Slovenskem, naj bi bilo teh deset, Ljubljana in Maribor pa bi imela poseben status. Gorenjska s tremi pokrajinskimi središči...

Šport / sreda, 23. oktober 2019 / 13:30

Ločani ubranili prednost

Pred odmorom, ki je namenjen reprezentanci, so škofjeloški rokometni prvoligaši premagali moštvo Butan plin Izola.