Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Jelenjad čuti, kje je mir in kje je ne ogroža puška

Jelenjad se je v zadnjih petdesetih letih na območju današnjega Triglavskega narodnega parka tako po številu kot prostorsko močno razširila. Veliko se zadržuje v prvem varstvenem območju, kjer lov ni...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Pljučnico lahko preprečimo

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj bodo izvedli več delavnic v okviru projekta Preprečevanje pljučnic z zapleti pri starejših.

Kamnik / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Sanacija hudourniškega potoka Blatnica

Bistričica - Agencija RS za okolje je konec avgusta kot nosilec delnega sanacijskega programa po poplavah leta 2010 začela sanacijo hudourniškega potoka Blatnica v kraju Bistriči...

Železniki / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Častno izpolnili domoljubno dolžnost

Martinj Vrh – Pri Potočnikovih na Puču v Martinj Vrhu so se ob 70. obletnici ustanovitve OF in 20-letnici samostojne Slovenije srečali borci gorenjskih partizanskih odredov in enot. Uvodom...

GG Plus / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Upokojenci se radi družijo

Prvi septembrski četrtek so se gorenjski upokojenci po osmih letih znova srečali na Soriški planini. Srečanje z lepim družabnim namenom.

Kronika / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Tri leta za jeseniška roparja

Kranjsko sodišče je na triletni zaporni kazni obsodilo Boštjana Razingarja in Amira Bešića, ker sta ob izteku leta 2008 na Jesenicah oropala poštarja. Na prvem sojenju sta bila Jeseničana zaradi poman...