Ocenjevalka Irena Kos je bila zadovoljna z mesninami, ki so jih udeleženci delavnice prinesli v ocenjevanje.

Ocenjevali domače mesnine

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami,« je dejala ocenjevalka mesnin Irena Kos.

Gozd - Martuljek – Kmetijska svetovalna služba je prejšnji četrtek predvsem za tiste, ki se v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji ukvarjajo s predelavo mesa, v Gozdu - Martuljku pripravila delavnico, na kateri so ocenjevali kakovost domačih suhomesnatih izdelkov. Delavnico je vodila Irena Kos, specialistka za predelavo mesa na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, strokovnjakinja, ki ima z ocenjevanjem mesnin bogate izkušnje, saj jih že vrsto let ocenjuje na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Udeleženci so na delavnico prinesli svoje suhomesnate izdelke, v večini so bile to suhe klobase, ter z zanimanjem spremljali predstavitev značilnosti senzoričnega ocenjevanja: osnovnih lastnosti, tehnik pa tudi napak, ki jih najpogosteje zasledimo pri pripravi suhih mesnin. Vse prinesene mesnine so pokusili, Irena Kos pa jih je vodila skozi postopek ocenjevanja in jih ob tem opozarjala na napake ter opogumljala z nasveti.

»Zadovoljna sem bila z uporabljenimi recepturami in izbranimi surovinami, morda je bil le v enem primeru izdelek malo preveč dimljen, v drugem pa je imel malce preveč česna. Večina izdelkov tudi še ni bila povsem zrelih; res pa je, da je to najbrž posledica dejstva, da večina udeležencev zori svoje izdelke v naravnih pogojih, kjer ni mogoče uravnavati temperature in ostalih parametrov. Temperature so bile v zadnjem obdobju zelo nizke, zato je še vedno čas, da razvijejo pozitivne lastnosti,« je povedala Irena Kos. »Na splošno lahko mesnine, ki smo jih pokusili, načeloma ocenim kot dobre, če bodo izdelovalci več pozornosti namenili zorenju – suhe klobase, na primer, morajo zoreti vsaj tri tedne – bodo izdelki, ki smo jih pokušali na delavnici v Gozdu - Martuljku, še okusnejše.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 17. maj 2013 / 07:00

Že danes izpostavljeni svetovni konkurenci

Zadnji mesec so Slovenijo pogosto obiskali visoki predstavniki Ruske federacije in pomembni šefi ruskih podjetij. »V Iskratelu so bili predstavniki Gazproma, mi smo bili na predstavitvi dokumentarnega...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 26. december 2018 / 18:01

Zakon gravitacije

Britanski fizik, matematik in astronom Isaac Newton se je rodil 25. decembra leta 1642. Je ena od najpomembnejših osebnosti v zgodovini znanosti, saj je postavil temelje klasični fiziki in višji ma...

Nasveti / sreda, 26. december 2018 / 17:58

Vaniljeva pita z jabolki

Pita iz preprostih in poceni sestavin, ki je lahko kos marsikateri torti iz slaščičarne. Z njeno postrežbo zagotovo ne boste razočarali gostov.

Kultura / sreda, 26. december 2018 / 17:56

Glasbeno Koledovanje

Tradicionalni prednovoletni koncert Glasbene šole Kranj na Brdu je navdušil skoraj tisoč ljudi.

Slovenija / sreda, 26. december 2018 / 17:55

Večina gradenj ni ustrezno označenih in ograjenih

Kranj – Gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor je med marcem in oktobrom letos v usklajeni akciji preverjala, ali investitorji in izvajalci del izpolnjujejo obveznosti, ki jih morajo...

Železniki / sreda, 26. december 2018 / 17:54

Iskali bodo novega zdravnika

Železniki – Občinski svet v Železnikih je sprejel odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju splošne in družinske me...