Punči
Pravzaprav je čas za pripravo vročih punčev minil. A zoprn in do kosti vsiljiv mraz, ki zdaj pritiska, vsaj na trenutke preženemo s kakšno vročo pijačo. Prileže se bodisi doma po sprehodu bodisi v lokalu ali na smučišču. Poleg želodca ogreje tudi roke, če objamemo čašo ali skodelico. Beseda panč pomeni v jeziku hindi pet. In pet je sestavin v osnovnem receptu: arak, limonin sok, začimbe, sladkor in voda …
Od kod je pravzaprav doma arak, pijača, ki naj bi jo varili že v drugi polovici 2. tisočletja pred našim štetjem in še vedno velja za najstarejšo žgano pijačo na svetu? Osnova je bila največkrat sladki palmov sok. Začetki sodijo v Vzhodno Indijo, Šrilanko in Indonezijo. Marco Polo ga natanko opisuje v svojih spominih Il Milione. Z genovskimi pomorščaki je arak dosegel vzhodno Evropo in nekateri mu pravijo tudi azijska vodka. Mornarji angleške Vzhodnoindijske družbe so ga začeli piti v Indiji, od koder so ga prinesli v Anglijo. Zgodilo se je v 17. stoletju. Danes poznamo punč v nešteto različicah z alkoholom ali brez njega, pri nas pa arak zamenjuje zvečine rum. Poleti so priljubljeni tudi hladni punči.
Osvajalno pitje punča v zahodni Evropi se je začelo v Avstriji, v Salzburgu in na Dunaju. Mozarta, oče Leopold in sin Wolfgang Amadeus, sta ga pila v Londonu in punč je postal najljubša pijača skladatelja Male nočne glasbe.
Vroči punč si je utrl pot ne le v premražena telesa, ampak tudi v literaturo … Njegov veliki častilec je bil tudi najboljši nemški romantik E. T. A. Hoffmann, ki je besedni spomenik punču postavil v noveli Zlati lonec. Ta Hoffmannova novela, ki velja za njegovo najboljšo, je tudi med pionirji literarne fantastike. Razdeljena je na 12 vigilij, večernih spevov ali molitev, v njej se prepletajo barvitost fantazije z grozami podzavesti in izseki realnosti. E. T. A Hoffmann je bil tudi glasbenik in po njegovih delih je nastalo dvoje klasičnih zimzelenčkov: balet Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega in Hoffmannove pripovedke, priljubljena opera Jaquesa Offenbacha.
Azijski arak ima tudi imenskega sorodnika, el arak, ki je doma v arabskem svetu in mu tipični okus daje janež.
Pomarančni punč brez alkohola
Za 2 osebi potrebujemo: 5 rdečih pomaranč, 1 limeto, 1 strok vanilje, 3 žlice medu.
V lonec damo limetin in pomarančni sok, izpraskano sredico vaniljevega stroka, strok in med. Segrejemo na 90°. Zavreti ne sme. Pretočimo v nepregorne kozarce ali skodelice. Okrasimo z rezino rdeče pomaranče.
Jabolčni punč
Za 4 osebe potrebujemo: 1 jabolko, eno do eno in pol žličke limoninega soka, 100 ml sladke smetane, 500 ml čistega jabolčnega soka, 400 ml belega vina, 100 ml ruma, 1 vaniljin sladkor, sladkor po okusu, cimet.
Jabolko umijemo, razpeščičimo, zrežemo na majhne kocke in prelijemo z limoninim sokom. Smetano trdo stepemo z vaniljevim sladkorjem. Vino, sok in rum zlijemo v lonec in segrejemo do vrelišča. Komur je premalo sladka, pijačo lahko vročo dodatno osladi. Na dno nepregornih kozarcev razdelimo jabolčne kocke, nalijemo nanje punč in na vrh položimo kapico stepene smetane, oprašene s cimetom.
Pa na zdravje!