Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. maj 2022 / 07:08

Za digitalno vodenje nabavnega poslovanja

Kranj – Kranjsko podjetje Genis, ki velja za enega vodilnih slovenskih ponudnikov informacijskih rešitev za digitalno poslovanje, je posodobilo paket dokumentnih modulov za podporo pri nabavi. Gre...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:57

Pet kilometrov iz centra

Jeseniški policisti so izmerili, da je od starih prostorov Policijske postaje Jesenice sredi Jesenic do novih na Karavankah 5,2 kilometra, razdaljo pa lahko – zlasti če so na intervencijski vožnji – p...

Bled / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:56

Gostijo predstavnike Briksna

Praznovanje občinskega praznika je bilo tokrat tudi v znamenju Briksna, s katerim so na Bledu zgodovinsko povezani. Letos mineva 1010 let od prve pisne omembe Bleda.

Slovenija / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:51

Oblikujejo liste za evropske volitve

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja. Nekatere stranke so že predstavile svoje kandidate, druge bodo to storile v naslednjih dveh tednih, ko se izteče rok za oddajo kandidatur državni volilni ko...

GG Plus / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:22

Bolezen, priložnost za novo življenje

Tatjana Sušanj je tri leta po možganski kapi nov človek. Polna življenjskega optimizma in radosti pravi, da ji je huda bolezen življenje spremenila na bolje.

Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:07

Trčenje terjalo dve življenji

Ribnica – Današnja prometna nesreča pri Ribnici je terjala življenji 46-letnega voznika kombiniranega vozila in njegovega sopotnika, oba iz okolice Škofje Loke, so sporočili s Policijske uprave Kop...