Jelko Kacin / Foto: Gorazd Kavčič

Oblikujejo liste za evropske volitve

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja. Nekatere stranke so že predstavile svoje kandidate, druge bodo to storile v naslednjih dveh tednih, ko se izteče rok za oddajo kandidatur državni volilni komisiji.

Kranj – Tako so listo kandidatov za evropske volitve že predstavili v največji opozicijski stranki SDS. Njen nosilec bo že dosedanji evropski poslanec Milan Zver, na listi pa so še Romana Tomc, Patricija Šulin, Anže Logar, Damijan Terpin, Carmen Merčnik, Vlasta Krmelj in Andrej Šircelj.

Tudi drugi dve desnosredinski parlamentarni stranki, SLS in NSi, sta že oblikovali kandidatno listo, in sicer skupno. Na njenem čelu je veteran v evropskem parlamentu Lojze Peterle, sledijo mu: Aleš Hojs, Monika Kirbiš Rojs, Nežika Pavlič, Vida Čadonič Špelič, Jakob Presečnik, na zadnjih dveh mestih pa sta predsednika v tej zvezi partnerskih strank Ljudmila Novak in Franc Bogovič. S kandidaturo Vide Čadonič Špelič ni soglašal novomeški odbor stranke NSi, ki je zaradi tega celo odstopil.

Tudi nova stranka Solidarnost bo nastopila na evropskih volitvah, nosilec liste je Dušan Keber, med ostalimi pa na njej nastopa tudi zgodovinar Jože Pirjevec. Društvo Verjamem je za evropske volitve kandidiralo nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa. Jelko Kacin, ki se že tretjič poteguje za mandat evropskega poslanca, na volitvah nastopa s podpisi volivcev, poleg vodstva njegove stranke LDS ga je podprlo tudi vodstvo politične skupine ALDE, Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo na čelu z vodjem Guyem Verhofstadom, ki se je pred kratkim mudil na obisku v Sloveniji. Podpise podpore pa so mu izrekli tudi bivši predsednik države Danilo Türk, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, občan občine Murska Sobota Ladislav Lipič in drugi. Jelko Kacin je pobudnik skupne kandidatne liste liberalnih strank v Sloveniji pod blagovno znamko ALDE, češ da je razumno povezati stranke in posameznike, ki delijo iste vrednote, načela in ideje. »Namesto »soliranja« in nepo­trebnega kazanja mišic je potrebno pokazati pripravljenost za sodelovanje, saj lahko na ta način nastopamo bolj prepričljivo, izpolnimo pričakovanja volivk in volivcev in dosežemo še boljše rezultate. Prepričan sem, da za takšno listo še ni prepozno, zato bomo v prihodnjih dneh še enkrat po­skusili pospešiti dogovarjanja o morebitnem skupnem nastopu. Res pa je, da sam za skupen nastop nisem dovolj,« pravi Kacin, ki je za kandidaturo že zbral več kot tri tisoč podpisov.

Na »levem« polu pa za evropske volitve solira stranka Zares z nosilko liste Darjo Radić z Jesenic, kandidati pa so še Cvetka Ribarič Lasnik, Vito Rožej in Andrej Rus. Na naše vprašanje o kandidaturah pa so tri koalicijske stranke – Državljanska lista, Pozitivna Slovenija in Socialdemokrati – odgovorile, da teh še nimajo potrjenih in da bodo odločali v kratkem: DL je že na četrtkovem svetu stranke, SD bo na konferenci 17. aprila, PS pa na eni prihodnjih sej izvršnega odbora stranke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / torek, 26. maj 2020 / 09:29

Spoznali bodo naravi prijazno vrtnarjenje

Preddvor – V okviru projekta Spoznajmo biodiverziteto v naseljih bo Center za trajnostni razvoj podeželje (CTRP) Kranj ta teden v Preddvoru pripravil dva brezplačna dogodka. Potekala bosta na prost...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

Dosegli znižanje cestnin

Predstavniki treh zbornic, ki zastopajo avtoprevoznike, so z ministrom za promet podpisali sporazum za zmanjšanje posledic gospodarske in finančne krize.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

Vlada ostaja enostranska

Tudi skupščina družbe Elektro Gorenjska je pokazala, da vlada ne odstopa od zamišljene reorganizacije elektrodistribucijskih podjetij. V sindikatih še naprej napovedujejo splošno stavko.

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

V Slovenski industriji jekla lani 38 milijonov dobička

Ljubljana - V sredo je bila na sedežu SIJ – Slovenske industrije jekla, d. d., 19. skupščina delničarjev, na kateri so se seznanili z letnim poročilom za leto 2008. Skupina SIJ j...

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

Manj prostih delovnih mest

Ljubljana - V sredo je Statistični urad RS objavil podatke o prostih delovnih mestih v drugem četrtletju letošnjega leta in ugotovil, da se je njihovo število, glede na predhodno...