Del udeležencev regijskega posveta zadružnikov v Pirničah / Foto: Gorazd Kavčič

Regijsko srečanje zadružnikov

Kritični so bili do predloga zakona o kmetijstvu, opozorili so na negotovo prihodnost malih kmetij, skrbijo jih tudi velika nihanja pri odkupni ceni mleka.

Pirniče – Zadružna zveza Slovenije je tudi letos organizirala regijska srečanja zadružnikov, eno takšnih je bilo v Zgornjih Pirničah, kjer so se zbrali predsedniki, direktorji ter člani upravnih in nadzornih odborov kmetijskih zadrug iz gorenjske, ljubljanske in kamniško-zasavske regije. Predstavniki zveze so jim skupaj s sodelavci ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavili usmeritve skupne kmetijske politike po letu 2020 in aktualno dogajanje na področju kmetijstva, zlasti načrtovane javne razpise za ukrepe iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 in predvidene zakonske novosti. Zadružniki so v razpravi izrazili pričakovanje, da bo prihodnja kmetijska politika večjo vlogo namenila kmetijam, ki obdelujejo zemljo in pridelujejo hrano. Kritični so bili do predloga zakona o kmetijstvu, ki zadruge enači z velikimi trgovskimi sistemi in od njih zahteva, da s kmeti sklenejo pisne pogodbe o obveznem odkupu kmetijskih pridelkov, četudi nimajo zagotovljene prodaje teh pridelkov. Opozorili so na negotovo prihodnost malih kmetij in na težave pri prenosu lastništva kmetij s starejše na mlajšo generacijo. Skrbijo jih velika nihanja pri odkupni ceni mleka, želijo pa si tudi, da bi javni zavodi v pripravo obrokov vključevali večji delež lokalno pridelanih živil.

V zadružni zvezi bodo letos vse napore vložili v to, da bo zakon o kmetijstvu upošteval zadruge »kot skupine kmetov, ki se prostovoljno povezujejo med sabo, da okrepijo svoj položaj proti močnejši stranki v poslovni verigi«. Nadaljevali bodo aktivnosti za uveljavitev kolektivne znamke zadružne zveze, s katero naj bi v poslovnem okolju izboljšali prepoznavnost kmetijskega in gozdarskega zadružništva. Pripravljajo se že tudi na letni posvet zadružnikov 13. in 14. marca v Portorožu, glavna tema bo prihodnost kmetijstva in zadružništva po letu 2020.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

V Šentu želijo pridobiti nove prostovoljce

Kranj - Evropska unija je leto 2011 razglasila za Evropsko leto prostovoljstva. Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje, ki pomaga ljudem s težavami v duševnem zdravju, se...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Osumljenci orožje zbirali preveč navdušeno

Hišne preiskave v okviru mednarodne kriminalistične preiskave nedovoljene trgovine z vojaškim orožjem so potekale tudi na Gorenjskem. Osumljence opisujejo kot pretirano navdušene zbiralce.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Tisočkrat je stal na vrhu Triglava

Franjo Potočnik iz Mojstrane je 17. oktobra dopolnil osemdeset let. Prejšnji petek je uresničil svoj malodane neverjeten načrt: na vrh Triglava se je povzpel tisočič v življenju.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:29

Boj za golo preživetje ni romantičen

S terena med prebežniki na naši južni meji so v minulih dneh pripovedovali fotografa Matic Zorman in Kemal Jufri, prostovoljka Rdečega križa Biljana Djakovič in aktivistka Petra Čičić. Gre za krizo čl...

Razvedrilo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:51

Rad imam traparije

Pred Andrejem Šifrerjem je nova koncertna turneja, v sklopu katere bo 2. novembra gostoval na Bledu, 5. novembra v Ljubljani in 12. novembra še v Mariboru.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:15

Velike spremembe pri državnih gozdovih

Država naj bi za gospodarjenje z državnimi gozdovi ustanovila družbo Slovenski državni gozdovi. Za izvedbo gozdarskih del se bodo lahko potegovali tudi sedanji koncesionarji, ki ocenjujejo, da bo zako...