Pust obilja

Pust širokih ust se že pripravlja, da z obiljem maškar, tradicionalnih in fantazijskih, obnori znana in manj znana karnevalska prizorišča po svetu. Na Islandiji, ki šteje okoli 346.570 prebivalcev, praznujejo pust malo drugače. Dva dni se mize šibijo od jedi. Na ponedeljek pred pustnim torkom otroci s paličicami, na katere so navezani pisani papirni trakci, drezajo v starše in odločno zahtevajo »bolla, bolla bolla«. To so marmeladno-smetanaste princeske iz paljenega testa, napolnjene z malinovo marmelado in sladko smetano, obliv pa je lahko čokoladen ali fantazijski. Slaščičarji imajo veliko domišljije in že na pustno nedeljo spečejo približno milijon »bullurjev« za 346.570 prebivalcev, kolikor jih je štela Islandija ob lanskem štetju prebivalcev! Recept za to pecivo naj bi v drugi polovici 19. st. navdušil kot uvoz iz Danske ali Norveške. Rožni ponedeljek je »bolludagur«, dan slastnih princesk, pustni torek pa »sprengidagur«, razpočni dan! Ta dan se Islandci »napokajo« leče z zelenjavo in slanim posušenim ovčjim mesom, da komaj vstanejo od mize (kar za tiste, ki pazijo na postavo, ne velja)! Pepelnica se imenuje »öskudagur«. V navadi je, da otroci – pa tudi odrasli – vrstnikom skrivaj pripenjajo majhne mošnjičke s pepelom. Ta dan se pouk konča opoldne in otroci se vsujejo na ulice in moledujejo za kolačke. Marsikatera slaščičarna že zgodaj popoldne postavi v izložbo obvestilo: Sladic je zmanjkalo. Čeprav v islandski mitologiji mrgoli magičnih bitij, trollov in vil, ki jim še zdaj postavljajo hiške za bivanje in celo cerkvice, se otroci raje oblačijo v maske junakov, ki jih poznajo iz risank, filmov in mang, se postavljajo kot lego kocke in klovni, najde pa se tudi kdo, ki se našemi v straniščno školjko – brez kotlička. Očitno ima Saga, islandska boginja pesništva, premalo vpliva.

Bollur – islandska pustna princeska

Za 1 peko potrebujemo: 1 skodelico vode, pol skodelice masla, pol žličke soli, četrt skodelice sladkorja, 1 skodelico moke, 2 žlici sladkorja z vaniljo, četrt skodelice malinovega namaza, 1–1,5 skodelice smetane za stepanje, pol skodelice stopljene čokolade za obliv.

V kozici na srednjem ognju segrevamo vodo, maslo, sol in sladkor, dokler se maslo ne stopi. Dodamo moko. Hitro stepamo, da se zmes sprime v kepo, se loči od kuhalnice in sten posode ter se zgosti. Počakamo, da testo postane komaj mlačno. Potem s krepkimi zasuki vmešamo tri jajca, drugo za drugim; a ne prehitro, jajce mora biti dobro vmešano, da je testo na kraju podobno gostemu pudingu.

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj polagamo princeske, ki jih oblikujemo z žlicama. Princeske pečemo v pečici, ogreti na 200°, dokler niso zlato rjavkaste. Pečice med peko ne odpiramo, drugače se princeske pogreznejo vase!!! Ohladimo jih na rešetki. Nato vsako princesko prerežemo na polovico, namažemo z malinovim namazom, nanj nabrizgamo stepeno smetano, sladkano po okusu, in pokrijemo z drugo polovico princeske. Rahlo oblijemo s čokolado ali kakšnim drugim prelivom in potresemo še s pisanimi mrvicami.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje / torek, 4. februar 2014 / 17:06

Novice izpod Krvavca, št. 1

Novice izpod Krvavca, 4. februar 2014, št. 1

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 27. maj 2015 / 15:40

V četrtek bodo stavkali zdravniki

Celodnevni stavki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se bodo pridružili tudi v gorenjskih zdravstvenih zavodih.

Nasveti / sreda, 27. maj 2015 / 15:36

Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Razvedrilo / sreda, 27. maj 2015 / 15:35

Igorjevi okusi

Gostilna Repnik v Vrhpolju pri Kamniku je v četrtek zvečer pripravila prvega izmed dogodkov, ki jih načrtujejo v prihodnosti: Repnikov kulinarični večer. Tokrat so gostili znanega kuharskega mojstra I...

Šport / sreda, 27. maj 2015 / 15:31

Muhar in Ivanič mlada upa

Kranj – V projektu Mladi upi so med dvajsetimi mladimi talentiranimi posamezniki znana imena tistih, ki bodo prejeli finančna sredstva Zavarovalnice Triglav. Med njimi sta tudi dva mlada gorenjska...

Rekreacija / sreda, 27. maj 2015 / 15:31

Deset krogov za deset nasmehov

Bled – Športno-humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, ki se vsakodnevno trudi pomagati ljudem na socialnem dnu in pomagati hendikepiranim osebam do lažjega in boljšega jutri, bo tudi letos o...