Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 15:15

Policisti letijo že petdeset let

Ob petdesetletnici delovanja Letalske policijske enote na brniškem letališču so poudarili predvsem dotrajanost in preveliko raznovrstnost njene flote, ki šteje šest helikopterjev. Najstarejši je iz le...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 2. april 2010 / 07:00

Na polki in valčku veliko štajerskih izvajalcev

V petek, 9. aprila, bo ob 19.55 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že 16. festival Slovenska polka in valček, ki ga bo možno neposredno spremljati na prvem programu Televizije in Radia Slovenija...

Prosti čas / petek, 2. april 2010 / 07:00

Beatlomanija na meniju

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled je za ljubitelje kulinaričnih dobrot pripravila prav poseben večer - Beatlomanijo. Na meniju se je poleg slastnih specialitet znašla tudi glasba naju...

Gorenjska / petek, 2. april 2010 / 07:00

Umrl je dr. Cene Avguštin (1923-2010)

Včeraj so se v Radovljici poslovili od umetnostnega zgodovinarja, muzealca, konservatorja in likovnega kritika dr. Ceneta Avguština. Rodil se 2. januarja 1923 v Radovljici, leta 1952 diplomiral n...

Zanimivosti / petek, 2. april 2010 / 07:00

V Minimundusu tudi Blejski otok

Kranj - Danes svoja vrata spet odpira park Minimundus v bližini Celovca. Obiskovalce pričakuje lepo urejen, vrtnarji so poskrbeli za cvetočo okolico, novost je nova kavarna, veli...

Kranj / petek, 2. april 2010 / 07:00

Prvomajska smuka morda le na Krvavcu

Letošnja smučarska sezona se bo na večini gorenjskih smučišč zaključila na velikonočni ponedeljek.