Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 31. julij 2009 / 07:00

Matjaž in Emil v finalu, Sara ne

Kranj - Le slab teden potem, ko so se naši najboljši plavalci in plavalke pred odhodom na svetovno prvenstvo v Rim predstavili v baru Vertigo v Planetu Tuš v Kranju (na sliki) in...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 9. avgust 2022 / 19:13

Pod lipo filmski večer za otroke

Kranjska Gora – To poletje vas vsak mesec enkrat vabijo na filmske večere pod lipo na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori. Program sestavljajo skrbno izbrani (dokumentarni) filmi, ki vas ne bodo pu...

Mularija / torek, 9. avgust 2022 / 19:11

Snovičkov festival

Poletni program Snoviškega poletja je na vrhuncu. V soboto so Terme Snovik gostile tradicionalni Snovičkov festival, ki je v prvi vrsti namenjen najmlajšim, v njem pa uživajo tudi starejši.

Zanimivosti / torek, 9. avgust 2022 / 19:08

Plavanje za zabavo in zares

Že vse od začetka letošnje sezone se na Gorenjski plaži trejo gruče ljudi. Od odprtja v sredini junija so sprejeli že okoli 16.000 kopalcev, kar je bistveno več kot v preteklem letu.

Šport / torek, 9. avgust 2022 / 15:17

Novo zmagoslavje naših

Kranj – Na tretji tekmi poletne turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih v Courchevelu sta bili na zmagovalnem odru znova dve Slovenki. Tako je zanesljivo zmagala Urša Bogataj, ki je skočila 1...

Rekreacija / torek, 9. avgust 2022 / 15:14

Po Južni Dalmaciji (1)

Dopusta, ki je kombinacija barke in kolesarjenja, se vsako leto zelo veselim. Letošnji je bil četrto leto zapored. Druščina skoraj dvajsetih z Godešiča se nas je tokrat podala v Južno Dalm...