Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 16. maj 2008 / 07:00

Boško, vsak na eno joško

Senzacija. Boško Šrot, predsednik uprave Pivovarne Laško, je že 10. marca v tiskarni Stiska & sinovi naročil izdelavo nalepk za novo pivo Boško.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Franica Košenini postane Franja dr. Tavčarjeva

Po vrsti ljubezni, ki so bile večinoma bolj umišljene kot resnične, se je Tavčar po treh letih osvajanja tudi oženil, z Ljubljančanko Franico Košenini, ki je 22. maja 1887 postala Franja dr. Tavčarjev...

Zanimivosti / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Srečujejo se že več kot 25 let

Družinskega srečanja Anžonovih v Podljubelju se je letos udeležilo 72 sorodnikov.

GG Plus / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Tavčarjeve ljubezni: Emilija, Nežka, Hermina

Kakšno je bilo Tavčarjevo zgodnje ljubezensko življenje? V Ljubljani ga je navdihovala Emilija, njegova Laura in Julija. V rodnih Poljanah pa sestrična Nežka, ki jo je poveličal v svojih delih. Iz Kra...

Zanimivosti / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Gasilci treh dežel bodo še sodelovali

Jesenice - Minuli četrtek so v Kolpernu na Jesenicah gasilci Gorenjske, Koroške in Furlanije Julijske krajine proslavili 45 let od prvih oz. 40 let organiziranih stalnih srečanj...

Šport / torek, 11. oktober 2011 / 07:00

Začetek odbojkarskega prvenstva

S tekmami prvega kroga se je minuli konec tedna začelo državno prvenstvo v odbojki tako za ženske kot tudi za moške. Največja sprememba je v moški konkurenci, kjer v prvi ligi tekmuje deset in ne več...