Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 16. junij 2022 / 08:16

Novi prvaki v namiznem hokeju

Tako velikega tekmovanja v namiznem hokeju, kot je bilo pretekli konec tedna v Kranju, v Sloveniji še ni bilo. Potekalo je evropsko prvenstvo.

Objavljeno na isti dan


Žiri / ponedeljek, 17. april 2017 / 18:28

Združili les in čipko

V prostorih Občine Žiri je na ogled razstava Čipka v lesu in niti, ki je nastala v sodelovanju z Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. april 2017 / 18:28

Pirhi, zajčki in zajčice

Simpatična tale lepotička z zajčkom in velikim pirhom, mar ne? Ste pomislili, da je motiv kakorkoli povezan z znamenitimi Playboyevimi zajčicami? Nak. Gre le za enega od številnih motivov,...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. april 2017 / 18:23

Dvajsetice za tri sokove

Na ocenjevanju za državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju so trije sokovi z gorenjskih kmetij dobili najvišjo možno oceno – dvajset točk.

Kultura / ponedeljek, 17. april 2017 / 18:22

V gosteh mariborski likovniki

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj in v Galeriji Bala razstavljajo člani Društva likovnih umetnikov Maribor.

Nasveti / ponedeljek, 17. april 2017 / 18:21

Le čiste roke so varne roke

Peti maj je mednarodni dan higiene rok in na ta dan po vsem svetu potekajo kampanje zdravstvenih delavcev, s katerimi poudarjajo pomen čistih rok za zdravje ljudi. Higiena rok je ključnega pomena p...