Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. november 2023 / 22:03

Pozornost tudi okolju

Čista vrednost sredstev v vzajemnih skladih petih družb za upravljanje je julija dosegla vrh pri 4,51 milijarde evrov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Po telovadbi pa tržiške bržole

Čegelše - V tržiški Sokolnici vsak ponedeljek in četrtek popoldne telovadijo starejše mladinke, ki v dobri uri razgibajo telo in duha. Približno štiriindvajset upokojenk je v sku...

Kronika / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Nesreče

Vinjena za volanom Zgornje Gorje - V četrtek nekaj pred 13. uro se je v Zgornjih Gorjah pripetila prometna nesreča, v kateri se je voznica huje ranila...

Zanimivosti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Tisoč gibov za zdravje

Zgornji Brnik - Društvo šola zdravja, skupina Zgornji Brnik, je ob koncu maja z jutranjo telovadbo na prostem, imenovano Tisoč gibov za zdravje, proslavilo drugo obletnico delova...

Kranj / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

Globočnikovi abstraktni segmenti narave

Kranj - V Cafe galeriji Pungert je na ogled fotografska razstava dr. Damirja Globočnika. Fotografije iz ciklusa Abstraktni segmenti narave, ki jih je avtor posnel v zadnji...

Nasveti / sreda, 6. junij 2012 / 07:00

"Ta glavni" poleti

Moder je, kdor si je na domačem okrasnem ali zeliščnem vrtu omislil modri glavinec. Prelepi sinje modri cvetovi so namreč prava paša za oči, a še bistveno več od tega, modri glavinec je namreč že od n...