Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.

Za pripravo testenin z govedino in porom potrebujemo: 0,5 kg testenin, 0,5 kg govedine, 1 por, 3 žlice sojine omake, 3 stroke česna, 1 žlico balzamičnega kisa, 1 žlico belega vina, 2 žlici olivnega olja, 2 dl vode ali jušne osnove.

Govedino narežemo na tanke trakce, ki jih polagamo v posodo. Dodamo nasekljan česen in prelijemo s sojino omako, balzamičnim kisom, olivnim oljem in belim vinom. Premešamo in postavimo za 2 uri v hladilnik. Ponev dobro segrejemo in na njej popečemo pripravljeno goveje meso. Por operemo, narežemo na kolesa ter ga dodamo k pečeni govedini. Vse skupaj še malo popečemo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 30–45 minut. Testenine skuhamo v slani vodi in jih odcedimo. Vmešamo jih v omako in vse skupaj pokuhamo še 2 minuti.

Nasvet: Na koncu lahko po želji vmešamo še kislo smetano. Testenine kuhamo 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, saj se bodo do konca skuhale skupaj z omako.

Za pripravo testenin s tunino omako potrebujemo: 500 g testenin, 200 g odcejanje tune iz konzerve, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 180 g kisle smetane, 150 g kuhane koruze, pol žličke bazilike, 1 ščepec soli, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje ter na njem prepražimo čebulo in česen, ki ju posolimo s ščepcem soli. Dodamo odcejeno tuno ter med mešanjem kuhamo 5 minut, da se tuna razpusti. Primešamo koruzo, potresemo s papriko in baziliko. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 3 minute.

Testenine skuhamo po navodilih iz embalaže, jih odcedimo, postrežemo na krožnik ter prelijemo s pripravljeno tunino omako.

Nasvet: Del kisle smetane lahko nadomestimo z grškim jogurtom in uporabimo polnozrnate testenine. Tako bomo dobili hranilno bogat in kakovosten obrok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 22. november 2020 / 10:46

V spomin: Prof. dr. Jože Žontar (1932–2020)

Jože Žontar se je rodil 15. marca 1932 v Kranju. Tam je leta 1950 končal gimnazijo. Leta 1955 je diplomiral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po končanem študiju se je zapo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Počitnice so vedno prehitro minile

Oddaja 24ur bo v poletnih mesecih obarvana s poletnimi rubrikami.

Kronika / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Poostreni nadzori tudi avgusta

Policisti bodo še vse do nedelje poostreno nadzirali hitrost na slovenskih cestah, enako pa bodo storili tudi konec avgusta.

Gorenjska / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Prvi prenos okužbe znotraj Slovenije

Do danes potrjenih dvanajst okužb z virusom nove gripe, nazadnje včeraj popoldne pri štirih mlajših osebah, ki so se vrnile iz Grčije in Velike Britanije. Eden pa je zbolel zaradi tesnega stika z obol...

Gospodarstvo / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Na robu deflacije

V juniju smo pri gibanju cen zabeležili nov rekord: letna inflacija se je spustila na 0,3 odstotka, kar je najnižje doslej.

Prosti čas / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Jani bi frak in športne copate

Imamo nov modni dodatek letošnjega poletja. Lep na polici, obvezen v hladilniku, gre celo v torbico. Po eni strani doživljamo recesijo tekstila, po drugi razcvet modnega dogajanja v slovenski prestoln...