Gaber Hartman (levo) in odvetnik Kristjan Gnilšak pričakujeta, da se bo tudi vnovično sojenje razpletlo z oprostilno sodbo.

Gaber Hartman spet na sodišču

Na kranjskem okrožnem sodišču je v torek steklo vnovično sojenje zoper 38-letnega Gabra Hartmana, sedaj živečega v Kranju, ki ga obtožnica bremeni sodelovanja v združbi, ki je trgovala z drogo.

Kranj - Kot v obtožnici navaja višja državna tožilka iz skupine za posebne zadeve Branka Zobec-Hrastar, naj bi Gaber Hartman leta 1996 organiziral prevoz 190 kilogramov heroina iz Bolgarije v Slovenijo, ki ga je z njegovim polpriklopnikom-hladilnikom opravil Marko Osel. Slednjega so prijeli na meji med Bolgarijo in Srbijo, zato ga je srbsko sodišče obsodilo na deset let zapora, iz katerega pa je Osel po polovici prestane kazni zbežal.

Enake obtožbe je Gabra leta 2004 kranjsko sodišče zaradi pomanjkanja dokazov že oprostilo, vendar je po pritožbi tožilstva višje sodišče leta 2005 zadevo vrnilo v vnovično obravnavo. Pred petimi leti so sodelovanja pri prevozu heroina obtožili tudi Gabrovega brata Andreja Hartmana, vendar je tožilstvo kasneje obtožnico zoper njega umaknilo. Andrej sicer zaradi tihotapljenja mamil že prestaja 14-letno zaporno kazen.

Vnovično sojenje se je začelo z branjem zagovorov, ki jih je obtoženi podal že v preiskavi in na prvem sojenju. Tedaj je povedal, da se je leta 1996 dogovoril le za prevoz paprike iz Bolgarije z njegovim polpriklopnikom-hladilnikom, zanikal pa vsakršno vpletenost v trgovino s heroinom. Papriko je bilo po njegovih besedah treba prepeljati za podjetje iz Celja, nič pa se mu ni zdelo čudno, ker so mu iz Makedonije naročili, naj zelenjavo prevzame v Bolgariji.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 19. maja, ko bodo v soglasju s tožilko in zagovornikoma Kristjanom Gnilškom in Matejem Sršenom prebrali izjave, ki so jih priče podale na prvem sojenju, tožilka pa je predlagala tudi branje spisa iz sodišča v srbskem Pirotu, kjer so sodili Oselu, ki ga je tožilstvo pridobilo po koncu prvega sojenja. V kolikor ne bo novih dokaznih predlogov, se bo sojenje 19. maja zaključilo, je napovedala predsednica sodnega senata Andreja Ravnikar, ki je vodila tudi sodni proces zoper gorenjsko heroinsko navezo, v okviru katere je leta 2000 obsodila tudi Andreja Hartmana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 30. maj 2015 / 11:03

Romunki pobirali prostovoljne prispevke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so zaradi nedovoljenega pobiranja prostovoljnih prispevkov ta teden obravnavali dve romunski državljanki. Pobiralki prispevkov za zbiranje nista imeli dovoljenja...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:35

Nepremagljiva je Valerija Čarman

V Ljubljani so razglasili prvo nepremagljivo Slovenko. Ta naziv so ustvarjalke spletnega mesta Nepremagljiva.si, katerega ustanoviteljici sta Rebeka Dremelj in Andreja Feyer, namenile Gorenjki Vale...

Kronika / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:30

Ko zagori v osnovni šoli

V oktobru, mesecu požarne varnosti, se tudi po Gorenjskem vrstijo požarne vaje. V petek je vaja gašenja in evakuacije v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Hotemaže potekala tudi na Podružn...

Gospodarstvo / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:27

Dražba ovnov je dobro uspela

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Spodnjem Jezerskem je bilo naprodaj dvajset ovnov z licenco za naravni pripust, prodali so jih štirinajst, večino med njimi po višji ceni od izkl...

Rekreacija / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:23

Tekaška serija Gorenjska, moj planet Gorenjcema

Serija tekov Gorenjska, moj planet se je prvič zaključila v Škofji Loki. Skupna zmagovalca sta prvič Tilen Dobnikar in drugič Marijana Štrukelj.

Kultura / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:21

Biseri iz stalne zbirke

Pod istim nebom je naslov razstave izbranih del na papirju iz stalne zbirke Galerije Prešernovih nagrajencev. Na ogled so dela šestih izjemnih likovnih ustvarjalcev.