Prva vaja: prhanje oči

Človek je z okoljem povezan s petimi čutili: vidom, sluhom, tipom, okusom in vonjem. Ljudje smo vizualna bitja, zato je prav oko tista najtesnejša povezava z našo okolico, saj predstavlja kar osemdeset odstotkov naših zaznav.

Očesno zrklo leži v očesni votlini, ki je obdana z maščobno blazino za sproščeno premikanje zrkla. Zrklo premikamo s pomočjo šestih progastih mišic, ki opravljajo zahtevne usklajene premike obeh oči. Za te mišice moramo tako kot za vse ostale mišice v svojem telesu skrbeti, jih trenirati, raztegovati, sproščati, da lahko dobro opravljajo svojo funkcijo in nudijo našim očem podporo pri gledanju.

Kako vidimo

Svetlobni žarki pridejo do mrežnice skozi roženico, zenico, lečo in steklovino. Ko gredo skozi te očesne dele, se lomijo, tako da nastane na mrežnici zmanjšana in obrnjena slika predmeta, ki ga gledamo. Jasno in ostro vidimo le predmet, katerega slika nastane točno na mrežnici. Človeško oko lahko prilagodi lečo tako, da nastanejo na mrežnici slike različno oddaljenih predmetov. Pri gledanju v daljavo je leča bolj sploščena in zato manj lomi svetlobne žarke. Čim bolj iz bližine gledamo kak predmet, tem bolj se leča zaobli in močneje lomi svetlobo. V starosti je leča vedno manj prožna, tako da bližnjih predmetov ne moremo videti več jasno. Pravilno zgrajeno človeško oko vidi predmete, ki so oddaljeni več kot pet metrov, ne da bi bilo treba lečo prilagajati. Pri gledanju v daljavo torej oko počiva, zato se moramo pri delu z računalnikom ali med branjem večkrat zazreti skozi okno v daljavo. Najprimernejša razdalja za gledanje manjših predmetov, to je pri branju in pisanju, je od 25 do 30 centimetrov. Pri gledanju v taki razdalji oko najmanj trpi.

Za oči začnimo skrbeti že takoj zjutraj, ko vstanemo.

Prva vaja: jutranje prhanje oči s hladno vodo

Zjutraj pljusknite po zaprtih očeh dvajsetkrat z mrzlo vodo. Obraza si ne obrišite, pustite, da se vam koža posuši na sobni temperaturi. S tem omogočite koži ohranjati elastičnost in potrebno vlago ter preprečite nastajanje gub. Zvečer postopek ponovite s toplo vodo.

V vsakem članku se bomo posvetili še enemu od ključnih mentalnih prepričanj, ki lahko neugodno vplivajo na naš vid in težave, povezane z očmi.

Oči na splošno predstav­ljajo našo sposobnost videnja (preteklosti, sedanjosti, prihodnosti). Za jasnejši pogled si ponavljajmo izrek: Moj pogled je poln ljubezni in radosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 18. december 2017 / 17:12

Potrdili proračun za prihodnje leto

Kranjskogorski občinski svet je v sredo potrdil proračun občine za prihodnje leto. Svetniki so se na zadnji letošnji seji zbrali v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...