Mija Murovec med svojimi tečajniki ob Miklavževi peki / Foto: Domen Dolenc

Priredila je kuharski tečaj za moške

Mija Murovec z Jezerskega, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je v domačem kraju priredila kuharski tečaj za moške. Po štirih srečanjih so si prislužili »diplome« in bodo odslej lahko svojim ženam v pomoč v domačih kuhinjah.

Mija Murovec, upokojena učiteljica biologije in gospodinjstva, je pred leti napisala in ilustrirala knjižico Dobrote palčice Robidovke, v kateri je objavila 14 receptov in pobud za kuharsko ustvarjanje najmlajših. Tokrat je h kuharskemu ustvarjanju povabila skupino moških, svojih sokrajanov.

Jezersko – Miji Murovec, še sveži upokojenki, njena pedagoška žilica kar ne da miru. Poleg ostalih upokojenskih dejavnosti si je konec minulega leta naložila tudi izvedbo kuharskega tečaja za moške, ki so se upokojili, oziroma za tiste, ki so dopoldne doma. Začelo se je pravzaprav s šalo.

»Dvema nekdanjima sošolcema, ki sta me povabila na svoji šestdesetletnici, sem podarila bon za kuharski tečaj. Pridružilo se je še nekaj drugih mojih prijateljev, ki mi vedno pri čem pomagajo, in tako smo ga tudi izpeljali,« je povedala Mija Murovec, ki ima veliko izkušenj z učenjem kuhanja iz svojega šolskega dela, le da so bile tam ekipe nekoliko večje. V svojo kuhinjo je tečajnike sprejela Polona Virnik Karničar s Šenkove domačije. »Sprva smo se malo lovili. Šest kuharjev in jaz. Še v domači kuhinji se ti fantje ne znajdejo najbolje, kaj šele tu. Z malo dobre volje in nekaj hecnimi zapleti je šlo,« je zapisala Mija v decembrskem lokalnem glasilu Pr' Jezer. »Kuhali smo od enajstih do dveh. Kuharji smo potem hrano pojedli in vsak je kosilo nesel še svoji ženi domov. Na prvem tečaju smo skuhali: cvetačno kremno juho, lazanjo, zeljnato solato s fižolom. Na drugem: piščančjo obaro, požgane ajdove žgance in buhteljne. Na tretjem smo pomagali Miklavžu peči piškote. Za kuharje smo pristavili velik lonec ješprenja in spekli pet vrst piškotov. Kako je šlo to od rok? Kot pravim profesionalcem.« Mija dodaja, da so se fantje včasih zahtevnejšim opravilom skušali izogniti s pomivanjem posode, a jim tega ni dopustila. Na četrtem tečaju so pripravili fižolovo kremno juho, pečenko divjega prašička v omaki, kruhove cmoke, zeleno solato s korenčkom in sladico – »ocvrto jajce na špinači«. Zadnji tečaj je bil zvečer, tako da so na večerjo povabili tudi žene kuharjev (in Mijinega moža Matjaža). »Žene so pohvalile soproge za vse, kar so jim dobrega pripravili. Še posebno so bile vesele, ker so sedaj tudi v domačih kuhinjah bolj pogumni,« je dejala Mija, ki je tečajnikom izročila potrdila o uspešno opravljenem kuharskem tečaju. Tečajniki pa so njej izročili potrdilo za »ta bol tršico«.

Med tečajniki je bil tudi Jurij Markič, župan iz preteklega mandata, danes pa občinski svetnik in od lani upokojenec. »Tečaja sem se udeležil, ker sem za rojstni dan dobil bon zanj. V kuhinji nimam izkušenj, zato mi je šlo na tečaju predvsem za to, da bi se tisto, kar bomo skuhali, dalo na koncu pojesti,« je povedal Markič. Žene, ki so se udeležile večerje na zadnjem kuharskem srečanju, so jih dobro ocenile, tudi kuharska učiteljica je vsakemu od njih napisala spodbudno opisno oceno. Možje so na pridobljena (neprenosljiva) potrdila ponosni, kaj pa bo v praksi z njihovim kuhanjem, pa nismo izvedeli. »Žena mi še ni naložila odgovornejše kuhe,« pravi Jurij Markič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 8. januar 2020 / 10:44

Skrb za okolje

To je postala naša vsakdanja skrb. Politiki po celem svetu sestankujejo, po državah imamo akcije, v šolah učimo otroke o pomenu čistega okolja. Akcija očistimo Slovenijo je potekala trikrat in je p...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:41

Začasen obvoz po blejski obvoznici

Na Bledu kljub slabemu vremenu potekajo zadnja infrastrukturna dela. Pred snežno-deževno ujmo je izvajalcem uspelo grobo asfaltirati nekaj odsekov cest. Najpomembnejši je zahodni del severne razbre...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Višje plače zaradi nižje koncesnine

Kranj – Nedavna odločitev vlade, da faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za zdravilišča (faktor D) znaša 0,6, in ne 1, kar posledično znižuje letošnjo koncesnino za uporabo termalne...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Nagradili upravnike pošt

Kranj – Pošta Slovenije je na srečanju poslovodstva z upravniki pošt na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nagradila in pohvalila 42 upravnic in upravnikov pošt. V poslovni enoti Ljubljana so den...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Priznanja gorenjskim rejcem

Štiri gorenjske krave črno-bele pasme so v zadnjem letu presegle življenjsko mlečnost sto tisoč kilogramov. Rimahazijeva krava Janica 110 je bila po mlečnosti predlani najboljša v Sloveniji, Studenova...

GG Plus / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:20

Od aprila do aprila

»Bila sem v nekem drugem svetu. Peklu. Zdaj sem se vrnila. Po letu dni.« Naj vas od branja ne odvrne ta začetni pesimizem, kajti knjigo Od aprila do aprila avtorica Kranjčanka Tatjana Štular zaključi...