Slovenska potica

Prazniki so skoraj pred vrati in zopet bomo pekli potico. Ravno pretekli teden so dali v medije informacijo, da bodo slovensko potico zaščitili pri Evropski komisiji kot tradicionalno zajamčeno posebnost. Menda poznamo osemdeset različnih vrst potice, v »bruseljskih pisarnah« bodo poskušali zaščititi potico s petimi okusi, in ta naj bi bila tradicionalno slovenska. Torej orehova, orehova z rozinami, rozinova, pehtranova in pehtranova s skuto. Pečena naj bo v lončenem potičniku, ki ima na sredini luknjo, rebra morajo biti navpična in ravna. Torej, če bom hotela speči tradicionalno slovensko potico, bom morala svoj adventni venec uničiti še pred nedeljo, da bom v njem lahko pekla potico. Ne bom pekla v potičniku, ker je preveč neroden in za moje potrebe premajhen. Jaz spečem tri potice hkrati, in te spečem v treh velikih pekačih – »protfanih«. Najraje nadevano testo povijem v majhne »kače«, ker se lažje režejo in se manj sušijo. Zelo mi je simpatična tudi lepotička – minipotička, in kolikor imam modelov za minipotičke, jih spečem tudi v teh silikonskih novotarijah. Moji nadevi so klasični: orehova, orehova z rozinami in kokosova. Da imamo na Slovenskem več kot osemdeset vrst nadevov za potice v vseh variantah in variacijah, si lahko mislimo, pa vendar bi imela težave našteti osemdeset okusov za potice. Če malo pomislim: orehova, rozinova, pehtranova, skutina, medena, kostanjeva, s suhimi hruškami, ocvirkova, potratna, makova, lešnikova, kokosova. To je že dvanajst osnovnih nadevov, če vsakemu dodam še pet variacij, jih je že šestdeset, potem smo pa že blizu. Potica, jabolčni zavitek, krofi so jedi, za katere je dobro, če gresta receptura in postopek priprave od starejših na mlajše. Ni problem pripraviti neke moderne sladice ali torte. Klasične jedi pa je težko narediti tako, kot smo jih vajeni od svojih staršev ali starejših ljudi. Ker smo danes tako radi enakopravni v vseh opravilih, ponekod tudi sinovi odlično pečejo tradicionalne jedi po receptih svojih staršev. Da gre le tradicija naprej. Torej, prazniki prihajajo in treba si bo vzeti čas tudi za potico. Orehe sem kupila že dvakrat pri prodajalcu suhega sadja (bojda so srbskega porekla), kokosova moka bo iz tropskih krajev, rozine bodo tudi od kdo ve kje, slovenska bodo jajca, maslo, mleko, sladkor, tudi sol. Praznik pomeni, da praznujemo skupaj z družino in svojimi.

Celo Angelca je povabila bivše kandidate za predsednika republike na potičko, ki jo je seveda spekla sama. Da bi se pogovarjali, ne le tekmovali. Prišli so vsi gospodje in gospe ter hvalili potičko. Le predsedniku Pahorju se je zdelo, da je v potici tudi majčkeno alkohola ali pa mu je družba tako ugajala. Kdo ve, morda pa je Angelca uporabila recept za gubanco, potico, ki izhaja iz Beneške Slovenije. Sestavine so povsem enake kot za slovensko potico, le da je v njej precej alkohola …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. december 2016 / 12:06

Obvezno označevanje hranilne vrednosti živil

Kranj – Doslej je bilo označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil prostovoljno, od torka, 13. decembra, dalje pa je po evropski uredbi o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom post...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. april 2008 / 07:00

V trčenju z avtobusom umrla Blejka

Bled - V soboto popoldne je v hudi prometni nesreči na regionalni cesti Lesce–Bled umrla 21-letna Blejka. Z osebnim avtomobilom se je peljala iz smeri Lesc proti Bledu. Nekaj metrov naprej...

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Vox Carniolus tekmuje v Mariboru

Jeseniški pevski zbor ta konec tedna nastopa na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Nežnost harfe in odločnost roga

Sreda, 9. aprila, je bila priložnost za glasbene sladokusce, da prisluhnejo koncertu v okviru delovanja Glasbene mladine Slovenije. To je že 17. sezona različnih nastopov posameznih glasbenih gos...

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Štirje letni časi

V razstavnem salonu Kasarne na Stari Savi so v četrtek, 10. aprila, odprli razstavo Francija Črva iz Fotokluba Jesenice. Za svoje udejstvovanje na področju fotografije je doslej prejel naziv Foto...