Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo sočnega sadnega peciva potrebujemo: za testo: 3 jajca, 2 lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja, 1 lonček mleka, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek; za skutni nadev: pol kg skute, 1 lonček jogurta, 1 jajce, 2 vaniljeva sladkorja, 0,5 kg poljubnega sadja (jabolka, hruške, marelice, jagodičevje ...), sladkor po okusu, sok polovice limone, lupinica 1 bio limone.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, vaniljev sladkor, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.

Za testo penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Polovico testa vlijemo v namaščen pekač (ali pekač prekrit s papirjem za peko). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice ter po testu razporedimo sadje. Na sadje nadevamo skutin nadev in po vrhu polijemo še z drugo polovico testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut.

Nasvet: Lonček naj ima prostornino približno 2 dl.

Za čokoladni mousse s češnjami potrebujemo: 4 jajca, 120 g temne čokolade, 3 žlice sladkorja, 1 pest izkoščičenih češenj.

Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo stopimo nad vodno kopeljo in jo nato ohladimo. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake začnemo stepati v sneg in na polovici stepanja dodamo sladkor. Stepemo do konca, da se sladkor povsem raztopi, sneg pa postane kompakten. Rumenjake penasto umešamo. Nato jim dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje po več delih dodajamo še sneg. Sneg vmešamo ročno in ne z uporabo električnega mešalnika. Dobljeno maso vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Okrasimo s češnjami in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sreda, 21. december 2016 / 21:44

Šenčurska godla je dobro teknila vsem

Šenčur – Turistično društvo Šenčur je v soboto, 17. decembra, pripravilo tradicionalni dan godle – jedi, ki je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 25. marec 2017 / 20:08

Njihov glas je vse močnejši

Ob svetovnem dnevu downovega sindroma so v Centru za downov sindrom Kranj pripravili srečanje in medse povabili kranjskega župana. Opozorili so tudi na težave, s katerimi se soočajo.

Slovenija / sobota, 25. marec 2017 / 21:06

Slovenščina v sožitju jezikov

Nedavni Dan slovenske kulture v Kanalski dolini v Italiji je bil prazničen, saj so ga Slovensko kulturno središče Planika, Združenje don Mario Černet in Glasbena matica organizirali v čast...

Gorenjska / sobota, 25. marec 2017 / 21:04

Dan odprtih vrat RCERO Ljubljana

Ljubljana – V regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana, v katerega je trenutno vključenih 37 občin, tudi nekaj z Gorenjske, bodo v petek, 7. aprila, pripravili dan odprtih vrat. Obi...

Gospodarstvo / sobota, 25. marec 2017 / 17:08

Ponovno med najboljšimi evropskimi delodajalci

Kranj – Kranjska družba Goodyear Dunlop Sava Tires s svojimi 1400 zaposlenimi že petič proslavlja prejem certifikata Top Employer. Gre za priznanje neodvisne organizacije Top Employer Institute za...

Gospodarstvo / sobota, 25. marec 2017 / 17:08

Občini edini lastnici

Gorenja vas – Družbeniki Smučarsko turističnega centra (STC) Stari vrh so se v sredo popoldne zbrali na skupščini v prostorih Občine Gorenja vas - Poljane. Že pred skupščino sta občini Gorenja vas...