Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo sočnega sadnega peciva potrebujemo: za testo: 3 jajca, 2 lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja, 1 lonček mleka, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek; za skutni nadev: pol kg skute, 1 lonček jogurta, 1 jajce, 2 vaniljeva sladkorja, 0,5 kg poljubnega sadja (jabolka, hruške, marelice, jagodičevje ...), sladkor po okusu, sok polovice limone, lupinica 1 bio limone.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, vaniljev sladkor, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.

Za testo penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Polovico testa vlijemo v namaščen pekač (ali pekač prekrit s papirjem za peko). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice ter po testu razporedimo sadje. Na sadje nadevamo skutin nadev in po vrhu polijemo še z drugo polovico testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut.

Nasvet: Lonček naj ima prostornino približno 2 dl.

Za čokoladni mousse s češnjami potrebujemo: 4 jajca, 120 g temne čokolade, 3 žlice sladkorja, 1 pest izkoščičenih češenj.

Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo stopimo nad vodno kopeljo in jo nato ohladimo. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake začnemo stepati v sneg in na polovici stepanja dodamo sladkor. Stepemo do konca, da se sladkor povsem raztopi, sneg pa postane kompakten. Rumenjake penasto umešamo. Nato jim dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje po več delih dodajamo še sneg. Sneg vmešamo ročno in ne z uporabo električnega mešalnika. Dobljeno maso vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Okrasimo s češnjami in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 27. november 2008 / 07:00

Razgaljeni Radio GA - GA

Petkove oddaje Radio GA - GA so unikatne.

Objavljeno na isti dan


Domžale / petek, 18. april 2014 / 09:26

Občinski praznik v Češminovem parku

Domžale – V Občini Domžale bodo jutri praznovali občinski praznik, poleg osrednje slovesnosti s podelitvijo priznanj pa bo Občina organizirala še prireditev Spoznajmo se, praznujmo skupaj, ki bo v...

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 20:43

Slovenske viže v narečju

Ideja za festival Večer slovenskih viž v narečju je nastala na Radiu Sora kot izvirno spodbujanje in ohranjanje naše narečne besede. Menili so, da je prav domača narodnozabavna glasba tista, ki ji je...

Gospodarstvo / petek, 18. april 2014 / 14:03

Mersteel po poti Merkurja

Tudi Mersteel, trgovec z metalurškimi izdelki v lasti Merkurja, je od prejšnjega tedna v postopku ponovne prisilne poravnave. Zdravi del družbe bodo izčlenili, preostalo družbo pa poslali v stečaj.

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 11:26

Najlepše darilo – hčerka Ema

Matej Bolka se je pred tremi leti pridružil Gasilsko reševalni službi Kranj in se je lani v dobrodelne namene fotografiral tudi za gasilski koledar, a zadnjih nekaj mesecev je predvsem ponosni oče....

Nasveti / petek, 18. april 2014 / 11:26

Naravne barve za pirhe

Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.