Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo sočnega sadnega peciva potrebujemo: za testo: 3 jajca, 2 lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja, 1 lonček mleka, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek; za skutni nadev: pol kg skute, 1 lonček jogurta, 1 jajce, 2 vaniljeva sladkorja, 0,5 kg poljubnega sadja (jabolka, hruške, marelice, jagodičevje ...), sladkor po okusu, sok polovice limone, lupinica 1 bio limone.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, vaniljev sladkor, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.

Za testo penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Polovico testa vlijemo v namaščen pekač (ali pekač prekrit s papirjem za peko). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice ter po testu razporedimo sadje. Na sadje nadevamo skutin nadev in po vrhu polijemo še z drugo polovico testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut.

Nasvet: Lonček naj ima prostornino približno 2 dl.

Za čokoladni mousse s češnjami potrebujemo: 4 jajca, 120 g temne čokolade, 3 žlice sladkorja, 1 pest izkoščičenih češenj.

Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo stopimo nad vodno kopeljo in jo nato ohladimo. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake začnemo stepati v sneg in na polovici stepanja dodamo sladkor. Stepemo do konca, da se sladkor povsem raztopi, sneg pa postane kompakten. Rumenjake penasto umešamo. Nato jim dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje po več delih dodajamo še sneg. Sneg vmešamo ročno in ne z uporabo električnega mešalnika. Dobljeno maso vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Okrasimo s češnjami in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

Lastniki naj pregledajo gozdove

Bled, Škofja Loka, Železniki - Blejska območna enota Zavoda za gozdove Slovenije poziva lastnike gozdov z območja blejske, bohinjske, gorjanske in radovljiške občine, da pregledajo svoje g...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 29. marec 2018 / 16:14

Ivankinih devetdeset

Ivanka Zmrzlikar, rojena Perčič, ki jo v Hrastju pri Kranju poznajo tudi kot Štrukljevo Ivanko, se je rodila na dan žena leta 1928. Letos je osmega marca dopolnila devetdeset let.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2018 / 15:40

Zgodbe iz omare za ohranitev »osmičk«

V Slovenski kinoteki so pozornost namenili raziskovanju domačega filma. Z javnim pozivom Zgodbe iz omare želijo obuditi pozabljeno družinsko zapuščino in omogočiti, da domači film kot marginalizirana...

Nasveti / četrtek, 29. marec 2018 / 15:33

Kaj res potrebujejo otroci?

Pred leti smo z družino obiskali Dunaj. V velikih mestih zjutraj sam ali s katerim od otrok rolam na ogled okolice. Mesto še spi, prodajalci sadja se pripravljajo na nov dan, odprte so pekarne, kje...

Razvedrilo / četrtek, 29. marec 2018 / 15:32

Ceremonija na Trainu

V soboto, 31. marca, bo ob 21. uri v Trainstation SubArtu plesno-kabarejska avtorska predstava Ceremonia v izvedbi zasedbe Tribal Bizzare.

Kronika / četrtek, 29. marec 2018 / 15:30

Skupne vaje za reševanje

Gasilsko-reševalna služba Kranj je minuli teden gostila mednarodno usposabljanje reševalnih ekip, saj so se domačim gasilcem pridružile ekipe iz Češke in Črne gore. Posebno pozornost so namenili rešev...