Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo sočnega sadnega peciva potrebujemo: za testo: 3 jajca, 2 lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja, 1 lonček mleka, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek; za skutni nadev: pol kg skute, 1 lonček jogurta, 1 jajce, 2 vaniljeva sladkorja, 0,5 kg poljubnega sadja (jabolka, hruške, marelice, jagodičevje ...), sladkor po okusu, sok polovice limone, lupinica 1 bio limone.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, vaniljev sladkor, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.

Za testo penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Polovico testa vlijemo v namaščen pekač (ali pekač prekrit s papirjem za peko). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice ter po testu razporedimo sadje. Na sadje nadevamo skutin nadev in po vrhu polijemo še z drugo polovico testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut.

Nasvet: Lonček naj ima prostornino približno 2 dl.

Za čokoladni mousse s češnjami potrebujemo: 4 jajca, 120 g temne čokolade, 3 žlice sladkorja, 1 pest izkoščičenih češenj.

Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo stopimo nad vodno kopeljo in jo nato ohladimo. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake začnemo stepati v sneg in na polovici stepanja dodamo sladkor. Stepemo do konca, da se sladkor povsem raztopi, sneg pa postane kompakten. Rumenjake penasto umešamo. Nato jim dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje po več delih dodajamo še sneg. Sneg vmešamo ročno in ne z uporabo električnega mešalnika. Dobljeno maso vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Okrasimo s češnjami in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2020 / 00:47

Zbirateljski in spominski kovanci

Banka Slovenije je ob trideseti obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo izdala zbirateljske kovance, ob petstoti obletnici rojstva Adama Bohoriča pa spominske kovance.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 20. december 2016 / 14:34

Počivalšek v Iskraemecu

Kranj – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si je v petek ogledal proizvodne prostore in najnovejšo linijo za proizvodnjo pametnih števcev AM550 v kranjskem Iskraemecu....

Mularija / torek, 20. december 2016 / 14:33

Po mestu z laterno

Še danes se je mogoče v družbi škrata Krančka z laterno v roki podati na voden sprehod po praznično osvetljenem starem mestnem jedru Kranja.

Zanimivosti / torek, 20. december 2016 / 14:15

Kristina dopolnila sto sedem let

Najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz jeseniške Podmežakle je v petek praznovala stosedmi rojstni dan. Čila gospa še vedno živi doma, zanjo skrbi 81-letni sin Oton.

Kamnik / torek, 20. december 2016 / 13:26

Razstava o življenju na kamniških planinah

Kamnik – V medobčinskem muzeju Kamnik so pripravili na gradu Zaprice novo stalno razstavo o življenju na kamniških planinah z naslovom Na planincah luštno biti. Odprli jo bodo jutri, v sredo, ob 18...

Razvedrilo / torek, 20. december 2016 / 13:26

Praznični koncert

Učenke in učenci Glasbene šole Škofja Loka so v Sokolskem domu pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.