Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo sočnega sadnega peciva potrebujemo: za testo: 3 jajca, 2 lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja, 1 lonček mleka, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek; za skutni nadev: pol kg skute, 1 lonček jogurta, 1 jajce, 2 vaniljeva sladkorja, 0,5 kg poljubnega sadja (jabolka, hruške, marelice, jagodičevje ...), sladkor po okusu, sok polovice limone, lupinica 1 bio limone.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, vaniljev sladkor, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.

Za testo penasto stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Polovico testa vlijemo v namaščen pekač (ali pekač prekrit s papirjem za peko). Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice ter po testu razporedimo sadje. Na sadje nadevamo skutin nadev in po vrhu polijemo še z drugo polovico testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 do 30 minut.

Nasvet: Lonček naj ima prostornino približno 2 dl.

Za čokoladni mousse s češnjami potrebujemo: 4 jajca, 120 g temne čokolade, 3 žlice sladkorja, 1 pest izkoščičenih češenj.

Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo stopimo nad vodno kopeljo in jo nato ohladimo. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake začnemo stepati v sneg in na polovici stepanja dodamo sladkor. Stepemo do konca, da se sladkor povsem raztopi, sneg pa postane kompakten. Rumenjake penasto umešamo. Nato jim dodamo ohlajeno stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo. Nazadnje po več delih dodajamo še sneg. Sneg vmešamo ročno in ne z uporabo električnega mešalnika. Dobljeno maso vlijemo v kozarce in postavimo v hladilnik, da se ohladi. Okrasimo s češnjami in postrežemo.

Nasvet: Uporabimo temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. junij 2014 / 11:24

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 9. in 15. junijem, ko je bilo zaklanih 425 do dve let...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Zastonj prepleskali bolnišnico

V jeseniški bolnišnici je potekalo državno tekmovanje slikopleskarjev. In najboljši rezultat? Na novo prepleskane stene bolnišnice!

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Vsako pisanje ni birokracija

Mag. Miran Naglič: "Kmetje bi brez pomoči kmetijskih svetovalcev pri pripravi vlog težko izkoristili ponujeni državni in evropski denar."

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Gorenjski čebelarji se bodo združili

Gorenjska čebelarska društva, ki so zdaj vključena v dve zvezi, naj bi se združila v enotno Čebelarsko zvezo Gorenjske.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Arhitektura domov znanih Slovencev

Časopisno založniška družba Kmečki glas je s sofinanciranjem ministrstva za kulturo in s podporo Gorenjske banke izdala knjigo z naslovom Arhitektura domov znanih Slovencev.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

V novembru spet deflacija

Vse od polletja povprečje cen življenjskih potrebščin ne narašča več. Tri mesece se povprečje ni spremenilo, v juliju in novembru pa je statistika zabeležila padec.