Zeliščni napitki
Kljub deževnemu maju je nastopilo poletje, kar pomeni tudi čas izdelovanja različnih zeliščnih sirupov in napitkov. Kmalu po veliki noči na Primorskem dozori bezeg in najbolj zgodnji lahko izdelajo napitek iz bezga že konec aprila. Moj prvi letošnji napitek je bil iz melise. Za vse zeliščne napitke imam enako recepturo. Tri litre vode, tri kilograme sladkorja, sok dvajsetih limon in po okusu še citronska kislina. Sladkor zmanjšam na polovico, torej na tri litre vode uporabim kilogram sladkorja in veliko veliko limon. Torej v vodo namočim zelišča, limone, če dobim bio limone, zrežem tudi lupine, saj te dajo še večjo aromo. Pustim stati en dan, mogoče še pol dneva, dodam sladkor, po okusu citronsko kislino, precedim in natočim v steklenice. Uporabljam steklenice s širokim grlom in pokrovčke na navoj. Natočim čisto do vrha in še malo čez. Vode ne prekuhavam, izdelanega sirupa ne pasteriziram. Sirup popijemo precej v kratkem času, se pa zgodi, da kakšen malo zavre. Še vedno je uporaben, ne bi pa zdržal dolgo časa. Recepturo naredim v trojni količini, tako dobim iz ene serije približno 14 litrov sirupa. Od vseh zelišč še najmanj uporabljam bezeg. Ne vem, kako to, ni mi več všeč. Vsa druga zelišča po vrtu so mi ljubša, so bolj sveža. Melisa je imenitna, meta v vseh vrstah okusov tudi, timijan in žajbelj za dodatek, pa še kaj bi se našlo. Ne bom več delala sirupa na zalogo, temveč po eno in eno serijo. Ker sirupa nič toplotno ne obdelam, ga je treba porabiti dokaj hitro, za zimsko zalogo pa ga ne bom več delala. Zadnja zelišča lahko v vrtu dobimo tudi konec oktobra ali še kasneje. Ne nazadnje lahko meliso in meto posadimo v lonce in jih imamo v notranjih prostorih. Torej bi lahko delal človek sirup iz svežih zelišč tudi sredi zime.
Prvič smo že nabirali gorske rože za čaj. Največ je bilo ranjaka, materina dušica pa potrebuje še kakšen teden. Nabiralci pravijo, da čaj iz ranjaka pomaga za boljši spanec. No, potem bi lahko v mešanico zelišč, iz katerih izdelujem sirup, dodala tudi ranjak. Razmišljala sem o materini dušici, bi jo enkrat namočila ali ne, pa se mi je zdi škoda. Kar pregrešno se mi zdi, da bi to uporabljala za sirup. Lahko pa bi sirup izdelala tudi iz čaja. Pozimi smo v Bosni na tržnici kupili posušeno materino dušico, ki je do danes še nismo porabili. Mogoče pa skuham čaj in vse ostalo naredim klasično, pa bo napitek iz te tako cenjene in zdravilne rože. Ko sva se pogovarjali z znanko, ki je že uporabila čaj za napitek, pravi, da je dober, le manj je svež. Svežino dajo sveže nabrana zelišča, čaj pa je pač drugačnega okusa. Marsikdo bo rekel, da je to čisto nepotrebno delo in da je voda iz pipe najboljša, če vanjo namočimo nekaj zelišč in limone, že dobimo imeniten napitek, pa še brez sladkorja je. Kakor komu ustreza, tako naj dela, vedno pa lahko poskusimo kaj novega.