Lešnikovi in ovseni piškoti

December bi lahko poimenovali mesec peke, ki je v nekaterih gospodinjstvih že v polnem zagonu. Ko nas ''prime'' želja po peki, je najbolje, da spečemo piškote, saj ti zdržijo v škatli dalj časa, prav tako pa imamo vedno nekaj na zalogi, ko nas obiščejo gostje.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 150 g mletih lešnikov, 250 g moke, 200 g masla, 150 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli; za nadev in posip: čokoladni namaz in mleti sladkor.

V skledi zmešamo mlete lešnike, moko in pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na čisti pomokani površini razvaljamo testo in s pomočjo modelčkov oblikujemo piškote. Polovica piškotov naj ima na sredini luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Ohlajene piškote z luknjicami potresemo s sladkorjem v prahu. Na piškote brez luknjice nadevamo za približno pol žličke čokoladnega namaza in jih prekrijemo s piškoti z luknjico.

Nasvet: Sestavine naj bodo pred uporabo ogrete na sobno temperaturo. Po potrebi v testo dodamo še moko.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 250 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 250 g masla, 180 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 zravnano žličko cimeta, 1 ščepec soli, 1 pest rozin, 1 pest sesekljane temne čokolade.

V večji posodi ali na čisti delovni kuhinjski površini pomešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladkor, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo. Vse skupaj premešamo, da se maslo sprime z vsemi sestavinami. Dodamo jajci in zgnetemo testo. Na koncu v testo vgnetemo še rozine in nasekljano temno čokolado. Iz pripravljenega testa oblikujemo za približno oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Priporočam uporabo pirine polnozrnate moke, saj ta prijetno dopolni okus piškotov. Maslo naj bo pred uporabo nekaj časa na sobni temperaturi ali pa ga pred uporabo malo zmehčamo v mikrovalovni pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Pisni dogovor s sosedi

Evropska komisija je prejšnji teden obvestila Slovenijo, da lahko nadaljuje s sprejemanjem zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) z drugimi kmetijskimi rastlinami.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Kupčkanje s pokrajinami

Državni zbor bo na majski seji odločal o tem, ali bomo šli državljani na referendum o pokrajinah.

Slovenija / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Svetovno prvenstvo poslancev v maratonu

Ljubljana - V Krakovu na Poljskem je bilo 4. maja 5. svetovno prvenstvo poslancev v maratonu in polmaratonu. Svoje države so zastopali tekači iz Kenije, Alžirije, Ukrajine, Šveds...

Tržič / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Romanje na Koroško

Tržič - Ženska zveza pri NSi Gorenjska 1 je obudila star običaj, romanje v Glinje na Koroškem, kjer sedmo nedeljo po veliki noči praznujejo brodarski praznik – Kranjsko nedeljo....

Prosti čas / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Glenn Hughes v Cvetličarni

V okviru serije Limited Edition koncertov bo Cvetličarna tokrat gostila legendarnega pevca, basista in avtorja Glenna Hughesa. Hughes se lahko ponaša z bogato glasbeno kariero, saj je sodeloval s...

Splošno / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Mladi so vir radoživosti in energije

"Življenje gre naprej, nostalgija pa bo zagotovo ostala. V Kranju sem vendarle preživel svoja najlepša leta."