Pita s kutinami

Kutina, eden zadnjih jesenskih sadežev, na katerega zadnje čase kar malo pozabljamo. Zaradi visoke vsebnosti pektina se uporablja predvsem za kuhanje marmelad, prav tako pa je odlična za pripravo pite, saj ima prav poseben vonj in okus, ki se mu ni moč upreti.

Za pripravo pite s kutinami potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone, 2 žlici kisle smetane, ščepec soli; za nadev: 200 g kutin, 150 g sesekljanih orehov ali lešnikov, 2 žlici sadne marmelade, sok pol limone, 1 dl soka iz kompota ali jabolčnega soka, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta, 4 klinčke; za preliv: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 150 g skute, 100 g čvrstega ali kremnega jogurta.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo sladkor, vanilin sladkor, sol, lupinico ene bio limone. Na sredino damo kislo smetano in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga položimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava nadeva: Kutine olupimo ter jih narežemo na manjše kocke. Damo jih v kozico, zalijemo z jabolčnim in limoninim sokom ter potresemo s sladkorjem, klinčki in cimetom. Premešamo in kuhamo približno deset minut. Odstranimo klinčke in odlijemo morebitni odvečni sok.

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor in rumenjaka. Nazadnje vmešamo še sneg iz stepenih beljakov.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo približno na centimeter debelo in z njim obložimo dno in robove pekača za pito. Dno testa premažemo z marelično marmelado in posujemo s sesekljanimi orehi. Pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Čez pečeno testo razporedimo nadev iz kutin ter prelijemo s prelivom. Pito pečemo še 30 minut na 180 °C. Pečeno pito ohladimo in jo po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Za testo priporočam uporabo ostre moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 14:28

Še znata po dajnarsko

Marjan Čufer in njegova mati Marija, ki izvirata iz Spodnjih Danj, sedaj pa živita v Bohinju, sta med redkimi posamezniki, ki se še znajo pogovarjati po dajnarsko.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 11. oktober 2023 / 18:57

Dobrodelna Woltova turneja

Na Gorenjskem se je mudila Jelena Bolšedonova, prva gluha dostavljavka pri Woltu Slovenija, ki se je ob četrti obletnici podjetja odločila za dobrodelno dostavljanje po vseh mestih, kjer je Wolt na vo...

Razvedrilo / sreda, 11. oktober 2023 / 18:56

Zaplesali so preddvorski folklorniki

Nedavno sta usodni da dahnila Mojca Markič z Jezerskega in Matija Krč, ki prihaja iz občine Preddvor. Zakoncema Krč so na Jezerskem pred farno cerkvijo sv. Ožbolta zaplesali tudi preddvorski folklo...

Medvode / sreda, 11. oktober 2023 / 15:23

Škode za osemindvajset milijonov evrov

V občini Medvode so poplave največ škode na javni infrastrukturi povzročile na cestah, mostovih in brveh ter javnih objektih v središču Medvod.

Kronika / sreda, 11. oktober 2023 / 14:44

Prežali na vinjene

Kranj – Gorenjski policisti so v petek med 17. in 24. uro poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Kontrolirali so 174 voznikov in odredili 172 preizkusov alkoholiziranosti. Sedem jih je v...

Gospodarstvo / sreda, 11. oktober 2023 / 14:41

Ograja okrog izpustov in obor za prašiče

Kranj – V Sloveniji afriške prašičje kuge doslej še niso ugotovili, vendar predstavlja njeno širjenje iz vzhodne Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za domače in divje prašiče v Sloveniji....