Pita s kutinami

Kutina, eden zadnjih jesenskih sadežev, na katerega zadnje čase kar malo pozabljamo. Zaradi visoke vsebnosti pektina se uporablja predvsem za kuhanje marmelad, prav tako pa je odlična za pripravo pite, saj ima prav poseben vonj in okus, ki se mu ni moč upreti.

Za pripravo pite s kutinami potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone, 2 žlici kisle smetane, ščepec soli; za nadev: 200 g kutin, 150 g sesekljanih orehov ali lešnikov, 2 žlici sadne marmelade, sok pol limone, 1 dl soka iz kompota ali jabolčnega soka, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta, 4 klinčke; za preliv: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 150 g skute, 100 g čvrstega ali kremnega jogurta.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo sladkor, vanilin sladkor, sol, lupinico ene bio limone. Na sredino damo kislo smetano in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga položimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava nadeva: Kutine olupimo ter jih narežemo na manjše kocke. Damo jih v kozico, zalijemo z jabolčnim in limoninim sokom ter potresemo s sladkorjem, klinčki in cimetom. Premešamo in kuhamo približno deset minut. Odstranimo klinčke in odlijemo morebitni odvečni sok.

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor in rumenjaka. Nazadnje vmešamo še sneg iz stepenih beljakov.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo približno na centimeter debelo in z njim obložimo dno in robove pekača za pito. Dno testa premažemo z marelično marmelado in posujemo s sesekljanimi orehi. Pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Čez pečeno testo razporedimo nadev iz kutin ter prelijemo s prelivom. Pito pečemo še 30 minut na 180 °C. Pečeno pito ohladimo in jo po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Za testo priporočam uporabo ostre moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. junij 2023 / 08:55

Božji služabnik in Prešernov pranečak

Letos se ob dveh obletnicah spominjamo nadškofa Antona Vovka (1900–1963), ene najbolj markantnih slovenskih osebnosti dvajsetega stoletja: minilo je že sto let od njegove nove maše in šestdeset let od...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 7. november 2020 / 21:21

Na glavo

Pozno jeseni jezera obiščejo številne ptice: liske, labodi in ponirki pa tudi tale simpatična račja družina. Race sicer ne sodijo med ogrožene vrste, kot ostale živali pa jih najbolj ogroža prav čl...

GG Plus / sobota, 7. november 2020 / 21:19

Mladi prepotrebneži

Pri posilstvih kar naprej ugotavljamo, da so sodišča zelo dvomila o izpovedih prič in so zahtevala trdne dokaze. Tako je bil dovolj tudi zagovor posilstva obtoženega Franca iz prejšnje zgo...

Kronika / sobota, 7. november 2020 / 21:18

Zasegli ukradeno kolo

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti so v sredo zasegli kolo, ki je bilo odtujeno s hodnika stanovanjskega objekta. Zaradi tatvine obravnavajo eno osebo.

GG Plus / sobota, 7. november 2020 / 16:40

Pavestice iz Zgornjesavske doline

Anže in Lea Svrzikapa iz Podkorena sta avtorja knjižice Pavestice, v kateri je deset povesti, zbranih v vaseh po Zgornjesavski dolini.

Komenda / sobota, 7. november 2020 / 16:38

Štipendije mladim iz Komende

Komenda – Ustanova Petra Pavla Glavarja je za šolsko leto 2020/21 objavila javni razpis za štipendijo za enega dijaka z možnostjo vsakoletnega podaljšanja. Do štipendije so ob izpolnjevanju razpisn...