Pita s kutinami

Kutina, eden zadnjih jesenskih sadežev, na katerega zadnje čase kar malo pozabljamo. Zaradi visoke vsebnosti pektina se uporablja predvsem za kuhanje marmelad, prav tako pa je odlična za pripravo pite, saj ima prav poseben vonj in okus, ki se mu ni moč upreti.

Za pripravo pite s kutinami potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone, 2 žlici kisle smetane, ščepec soli; za nadev: 200 g kutin, 150 g sesekljanih orehov ali lešnikov, 2 žlici sadne marmelade, sok pol limone, 1 dl soka iz kompota ali jabolčnega soka, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta, 4 klinčke; za preliv: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 150 g skute, 100 g čvrstega ali kremnega jogurta.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo sladkor, vanilin sladkor, sol, lupinico ene bio limone. Na sredino damo kislo smetano in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga položimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava nadeva: Kutine olupimo ter jih narežemo na manjše kocke. Damo jih v kozico, zalijemo z jabolčnim in limoninim sokom ter potresemo s sladkorjem, klinčki in cimetom. Premešamo in kuhamo približno deset minut. Odstranimo klinčke in odlijemo morebitni odvečni sok.

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor in rumenjaka. Nazadnje vmešamo še sneg iz stepenih beljakov.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo približno na centimeter debelo in z njim obložimo dno in robove pekača za pito. Dno testa premažemo z marelično marmelado in posujemo s sesekljanimi orehi. Pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Čez pečeno testo razporedimo nadev iz kutin ter prelijemo s prelivom. Pito pečemo še 30 minut na 180 °C. Pečeno pito ohladimo in jo po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Za testo priporočam uporabo ostre moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Branjarija

Gospa Marjeta Smolnikar je v časopisu Gorenjski glas 20. julija 2007 objavila članek z naslovom Branjarija, v katerem na svojstven način komentira način dela varuha človekovih pravic in...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 30. januar 2009 / 07:00

Poškodba Kranjca, reprezentanca brez opreme

Kranj - Kot so sporočili iz vodstva SZS se je na današnjem treningu slovenske reprezentance v smučarskih skokih na skakalnici v Kranju poškodoval Kranjčan Robert Kranjec....

Šport / petek, 30. januar 2009 / 07:00

Ferkova tretja, Šporn poškodovan

Kranj - Na današnjem slalomu za svetovni pokal v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu se je odlično odrezala 20-letna smučarka z Blejske Dobrave Maruša Ferk. Po 16. č...

Bled / petek, 30. januar 2009 / 07:00

Razvajanje brbončic na Bledu

Ponudniki dobrot z Bleda in okolice se bodo konec tedna predstavili na Kulinaričnem vikendu.

Gospodarstvo / petek, 30. januar 2009 / 07:00

V posojilnem krču

Slovenija je v posojilnem krču, ki otežuje financiranje gospodarstva.

Slovenija / petek, 30. januar 2009 / 07:00

V Sloveniji 25.671 izbrisanih

Ljubljana - V Sloveniji je bilo 25.671 oseb, ki jim je 26. februarja 1992 v Sloveniji prenehala prijava stalnega bivališča zaradi uveljavitve 81. člena zakona o tujcih, od tega d...