Sadna torta

Zakaj ne bi sebi in svojim bližnjim polepšali dneva s preprosto sadno torto? S povsem klasičnimi sestavinami lahko spečemo torto, ki prekaša vse ostale. Držati se moramo le postopka v pripravi biskvita, ki nam zagotavlja visok in puhast biskvit.

Za pripravo sadne torte potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 200 g sladkorja, 230 g moke, 1 žličko pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor; za nadev: 7 dl smetane, 2 banani, 300 g poljubnega sadja (breskve, grozdje, jabolka, ananas …); za navlažitev biskvita: sok iz kompota ali drug sadni sok, 3 žlice marmelade; za okrasitev: smetano in sadje.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Skupaj zmešamo sladkor in vaniljev sladkor. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Preden je sneg povsem trd, mu dodamo sladkor in stepamo, dokler se sladkor ne raztopi v beljakih. Stepenim beljakom postopoma dodajamo rumenjake. Nazadnje postopoma vmešamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga 2-krat prerežemo, tako da dobimo 3 biskvite.

Priprava nadeva: Sadje in banano narežemo na majhne kocke. Smetano stepemo in ji primešamo pripravljeno sadje.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Namočimo ga s sokom iz kompota in premažemo z eno žlico marmelade. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, ga namočimo in premažemo z marmelado ter pokrijemo z drugo tretjino kreme. Kremo ponovno prekrijemo z biskvitom, ga namočimo in premažemo z marmelado ter nato še s preostalo kremo.

Tortni obod previdno odstranimo. Vrh in robove torte premažemo s stepeno smetano in okrasimo s sadjem.

Nasvet: Izven sezone sadja uporabimo sadje iz kompota, sok kompota pa porabimo za navlažitev biskvita. K soku za navlažitev biskvita lahko dodamo tudi rum.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 30. avgust 2007 / 07:00

Že tretja Loca Musica

V Škofji Loki je letos spet potekala mednarodna glasbena šola Loca Musica.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Jeseničani niso hranili moči

Jesenice – Hokejisti Acroni Jesenic so pred okoli štiri tisoč navijači na predzadnji tekmi rednega dela lige EBEL v domači dvorani z do konca požrtvovalno igro premagali ekipo Liw...

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Častni občan je Boris Bregant

"Velikokrat sem rekel: jaz sem poplačan, če se ljudje nasmehnejo in mi pomahajo čez cesto," ob prejemu naziva častni občan Jesenic pravi Boris Bregant.

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Svetovljan, ki ne pozablja na svoje korenine

"Pravijo, da nihče ni prerok v domovini, jaz pa dobim kar nagrado rojstnega mesta! Skratka, najlepša hvala!" pravi prejemnik občinske plakete Miha Mazzini.

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Najbolj ponosen na monografijo Jesenic

"Nikoli nisem delal samo za denar, temveč predvsem z željo, da bi imele Jesenice kar največ od nas. Zato mi še danes največ pomeni, ko mi kolegi rečejo: To ste pa dobro naredili!" pravi dobitnik občin...

Splošno / petek, 9. marec 2007 / 06:00

Zobozdravnik, športnik, zbiratelj

"Ko gremo iz službe domov in kakšen kolega reče, za danes sem pa zaključil, se zame delo šele začne," pravi dobitnik plakete občine Jesenice Željko Jakelič.