Prehrana po TKM (VIII. del)
Idealno je nevtralno
Danes poglejmo, kam energijsko spadajo posamezna živila, da jih bomo odslej zavestno lahko kombinirali tako, da bomo, tudi kar se izbire hrane tiče, v ravnovesju. Kot smo rekli že v prejšnjem članku, je idealno nevtralno prehranjevanje. Ekstreme kombiniramo tako, da jih nevtraliziramo. Plus (vroče, toplo) in minus (mrzlo, hladno) je nič (nevtralno).
Sadje
Nevtralno: dateljni, fige, suhe češplje, češplje, robide, maline, liči
Hladno: jabolka, marelice, fige, limone, pomaranče, breskve, kaki, jagode, hruške, melone, murve, mirabele, grozdje, jabolčni kompot, borovnice, ribez, kisle češnje, mandarine, pomaranče, brusnice, kosmulje
Mrzlo: banane, kaki, mango, papaja, lubenica, ananas, kivi, limete, rabarbara, limone
Toplo: marelice, breskve, rozine, sladke češnje, granatna jabolka, kumkvat
Zelenjava
Nevtralna: grah, stročji fižol, rdeče zelje, repa, topinambur, blitva, krompir jam, sladki krompir, gobe (ostrigarji, šitake, mavrahi, gozdne gobe), črna redkev, motovilec, brstični ohrovt
Hladna: jajčevci, avokado, cvetača, brokoli, črni koren, zelena, beluši, špinača, bučke, kalčki alfalfe (lucerne), artičoke, pesa, zelje, korenje, koruza, kumare, krompir, zelena solata, endivija, soja, kalčki, buče, koleraba, bela redkev daikon, redkvica, kislo zelje, regrat, rukola, ledenka, radič
Mrzla: kitajsko zelje, šampinjoni, bele gobe, morska zelenjava, kalčki fižola mungo, kisle kumarice, kostanj, banane za kuhanje, paradižnik
Topla: paprika, drobnjak, zelen stročji fižol, ohrovt, por, čebula, peteršilj, pastinak, koromač, buča hokaido, korenina peteršilja, mlada spomladanska čebula, hren
Vroča: česen, šalotka
Žita
Nevtralna: ajda, koruza, rjavi riž, rž, riževi otrobi, proso, polenta, pira, kuskus, kruh iz kislega testa, kvinoja
Hladna: ječmen, beli riž, pšenica, kvašen kruh
Mrzla: pšenični kalčki, pšenični otrobi
Topla: oves, sladki riž, amarant
Meso, ribe, školjke
Nevtralno: morske ribe, želatina, ostrige, kunec, piščanec, puran, svinjina
Hladno: kokošja jajca, školjke, rakovice, gos, raca
Mrzlo: konjsko meso, rakovice, raki, kaviar
Toplo: govedina, sladkovodne ribe, kozice, fazan, zajec, jerebica, srna, prepelica, šunka, salame, soljeno in dimljeno meso, kokošje meso
Vroče: jagnjetina, ovčetina, kozje meso, meso na žaru
Naslednjič bomo pogledali, kam spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena in oreščki, pijače, olja, sladila.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

