Prehrana po TKM (VIII. del)

Idealno je nevtralno

Danes poglejmo, kam energijsko spadajo posamezna živila, da jih bomo odslej zavestno lahko kombinirali tako, da bomo, tudi kar se izbire hrane tiče, v ravnovesju. Kot smo rekli že v prejšnjem članku, je idealno nevtralno prehranjevanje. Ekstreme kombiniramo tako, da jih nevtraliziramo. Plus (vroče, toplo) in minus (mrzlo, hladno) je nič (nevtralno).

Sadje

Nevtralno: dateljni, fige, suhe češplje, češplje, robide, maline, liči

Hladno: jabolka, marelice, fige, limone, pomaranče, breskve, kaki, jagode, hruške, melone, murve, mirabele, grozdje, jabolčni kompot, borovnice, ribez, kisle češnje, mandarine, pomaranče, brusnice, kosmulje

Mrzlo: banane, kaki, mango, papaja, lubenica, ananas, kivi, limete, rabarbara, limone

Toplo: marelice, breskve, rozine, sladke češnje, granatna jabolka, kumkvat

Zelenjava

Nevtralna: grah, stročji fižol, rdeče zelje, repa, topinambur, blitva, krompir jam, sladki krompir, gobe (ostrigarji, šitake, mavrahi, gozdne gobe), črna redkev, motovilec, brstični ohrovt

Hladna: jajčevci, avokado, cvetača, brokoli, črni koren, zelena, beluši, špinača, bučke, kalčki alfalfe (lucerne), artičoke, pesa, zelje, korenje, koruza, kumare, krompir, zelena solata, endivija, soja, kalčki, buče, koleraba, bela redkev daikon, redkvica, kislo zelje, regrat, rukola, ledenka, radič

Mrzla: kitajsko zelje, šampinjoni, bele gobe, morska zelenjava, kalčki fižola mungo, kisle kumarice, kostanj, banane za kuhanje, paradižnik

Topla: paprika, drobnjak, zelen stročji fižol, ohrovt, por, čebula, peteršilj, pastinak, koromač, buča hokaido, korenina peteršilja, mlada spomladanska čebula, hren

Vroča: česen, šalotka

Žita

Nevtralna: ajda, koruza, rjavi riž, rž, riževi otrobi, proso, polenta, pira, kuskus, kruh iz kislega testa, kvinoja

Hladna: ječmen, beli riž, pšenica, kvašen kruh

Mrzla: pšenični kalčki, pšenični otrobi

Topla: oves, sladki riž, amarant

Meso, ribe, školjke

Nevtralno: morske ribe, želatina, ostrige, kunec, piščanec, puran, svinjina

Hladno: kokošja jajca, školjke, rakovice, gos, raca

Mrzlo: konjsko meso, rakovice, raki, kaviar

Toplo: govedina, sladkovodne ribe, kozice, fazan, zajec, jerebica, srna, prepelica, šunka, salame, soljeno in dimljeno meso, kokošje meso

Vroče: jagnjetina, ovčetina, kozje meso, meso na žaru

Naslednjič bomo pogledali, kam spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena in oreščki, pijače, olja, sladila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 16. maj 2013 / 14:33

Trčil v motorista

Škofja Loka - V petek zjutraj se je v Škofji Loki zgodila prometna nesreča, v kateri sta se lažje ranila motorista. Po ugotovitvah policistov je nesrečo povzročil 52-letni voznik osebnega...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 3. september 2010 / 07:00

Tednik odslej ob ponedeljkih

Zaradi nove aktualno informativne tedenske oddaje Pogledi Slovenije bo oddaja Tednik odslej namesto ob četrtkih na sporedu ob ponedeljkih zvečer.

Prosti čas / petek, 3. september 2010 / 07:00

Svet v isti zasedbi

Oddajo Svet na Kanalu A bodo še naprej vodili Urša Levičar, Nuša Lesar in Gregor Trebušak, ki je aprila po odhodu Bojana Travna oddajo začel tudi urednikovati.

Prosti čas / petek, 3. september 2010 / 07:00

Devetdnevne Sanje pod Krvavcem

V Cerkljah se je v soboto zaključil četrti festival Sanje pod Krvavcem, ki ga je priredil Klub študentov Kranj v sodelovanju s cerkljanskim društvom Igrišče, v osnovi pa predstavlja lokalno izved...

Kultura / petek, 3. september 2010 / 07:00

V obrtni zbornici razstavlja Vera Trstenjak

V novih prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale v teh dneh razstavlja mednarodno priznana akademska slikarka Vera Trstenjak, ki je razstavljeni ciklus povsem novih...

Kultura / petek, 3. september 2010 / 07:00

Za humanizem gre ...

V sredo se je začel vpis v letošnje abonmaje Prešernovega gledališča. Čez štirinajst dni bo novo sezono prva oplemenitila domača predstava Lovske scene s Spodnje Bavarske.