Prehrana po TKM (VII. del)

Idealno je nevtralno

Energijsko hrano glede ne njeno temperaturo delimo v pet skupin: vročo, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo. Za naše telo je najbolj idealno uživanje nevtralne hrane. Nevtralna hrana je primerna za uživanje vse leto, ne glede na letni čas pa tudi ne glede na to, ali imamo v telesu preveč ali premalo vročine ali hladu.

Topla hrana spodbuja in pospešuje metabolizem, hladna pa ga zmanjšuje.

Če uživamo hrano skrajnih energij (vroče – mrzlo, toplo – hladno) jo je med seboj pametno kombinirati tako, da jo »nevtraliziramo«. Jabolko je po naravi energijsko hladno, pri težavah s preveč hladne energije v svojem telesu jabolko popecimo, da mu dodamo toplo energijsko noto in ga tako nevtraliziramo in zmanjšamo njegove hladilne značilnosti.

Toplo in hladno v TKM ponazarjata principa jin in jang. Hrana kot sestavni del narave okrog nas vsebuje tako lastnosti jin in jang kot tudi pet elementov.

Jin hrana je bolj hladilna, ima ohlajujoč in pomirjujoč učinek na naše telo in njegovo energijo. Jang živila pa delujejo na našo energijo in telo stimulativno, spodbujajoče in nas segrejejo. V primeru slabega počutja si lahko tudi s pomočjo izbire ustrezne prehrane pomagamo blažiti simptome slabega počutja in s pomočjo prave prehrane hitreje ponovno vzpostavimo energijsko ravnovesje in posledično izboljšamo zdravja in dobro počutje.

Če imamo vročino (jang stanje) si pomagamo s hladno jin hrano.

Če smo zaprti (stanje jin), si pomagamo z uživanjem jang hrane.

Jin hrana: surovo sadje, surova zelenjava, surove ribe, jogurt, mleko, riž, tofu, morske alge …

Jang hrana: kuhana zelenjava in ribe, dušena sadje in zelenjava, posušena sadje in zelenjava, paradižnikova omaka, govedina, piščanec, jagnjetina, zelje, rdeči fižol, krompir, semena, oreščki …

Že pregovor pravi: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Pa si poglejmo, kakšne značilnosti ima jabolko ter kdaj in kako ga uživajmo za največji učinek:

Jabolko je energijsko hladno živilo.

Po okusu je sladko, deloma kislo.

Z jabolkom uravnavamo življenjsko energijo: gasimo žejo, okrepimo srce, navlažimo pljuča, odstranjujemo čezmerno zasluzenost.

Če smo zaprti, jejmo sveža jabolka na prazen želodec.

Če imamo drisko, pojejmo 2–3 čajne žličke naribanih jabolk trikrat dnevno na prazen želodec.

En dan v tednu imejmo post z jabolki, to bo pomagalo očistiti naše črevesje.

Naj jabolko za en teden postane vaše najljubše sadje. Se beremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / nedelja, 17. april 2016 / 15:18

Škofja Loka med finalisti za energetsko nagrado

Škofja Loka – Prihodnji teden bodo ob dnevu energetikov v Portorožu razglasili tudi energetske zmagovalce. V kategoriji energetsko najbolj učinkovita ustanova se za nagrado poteguje tudi Občina Ško...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Na Gorenjskem tri nove trgovine

V tem tednu so se po naključju zgodili na področju trgovine trije pomembni dogodki - tri pridobitve, ki kažejo, kako živahno se širi ta dejavnost.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Praznična cvetna nedelja

V nedeljo bo cvetna nedelja, zadnja nedelja pred veliko nočjo. Praznujemo jo v spomin na krščansko izročilo o prihodu Jezusa v Jeruzalem, kjer so ga, jahajočega na oslici, zasipali s p...

Slovenija / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Lovci ponekod še brez lovišč

Predsednik Državnega sveta Janez Sušnik je prejšnji teden sklical posvet v zvezi z načrtovanimi spremembami zakona o divjadi in lovstvu. Lovska društva brez lovišč tudi na Gorenjskem.

Lukovica / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Občine želijo odločati

Občine, povezane v Združenje občin Slovenije, podpirajo ustanovitev pokrajin.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Franc Rajgelj, Lukmanov Francelj z Orehka, je na Gorenjski glas naročen že zelo dolgo. Vsaj toliko časa kot Gorenjski glas so pri hiši tudi bikci. »Kadar sem kupoval živ...