Prehrana po TKM (VII. del)

Idealno je nevtralno

Energijsko hrano glede ne njeno temperaturo delimo v pet skupin: vročo, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo. Za naše telo je najbolj idealno uživanje nevtralne hrane. Nevtralna hrana je primerna za uživanje vse leto, ne glede na letni čas pa tudi ne glede na to, ali imamo v telesu preveč ali premalo vročine ali hladu.

Topla hrana spodbuja in pospešuje metabolizem, hladna pa ga zmanjšuje.

Če uživamo hrano skrajnih energij (vroče – mrzlo, toplo – hladno) jo je med seboj pametno kombinirati tako, da jo »nevtraliziramo«. Jabolko je po naravi energijsko hladno, pri težavah s preveč hladne energije v svojem telesu jabolko popecimo, da mu dodamo toplo energijsko noto in ga tako nevtraliziramo in zmanjšamo njegove hladilne značilnosti.

Toplo in hladno v TKM ponazarjata principa jin in jang. Hrana kot sestavni del narave okrog nas vsebuje tako lastnosti jin in jang kot tudi pet elementov.

Jin hrana je bolj hladilna, ima ohlajujoč in pomirjujoč učinek na naše telo in njegovo energijo. Jang živila pa delujejo na našo energijo in telo stimulativno, spodbujajoče in nas segrejejo. V primeru slabega počutja si lahko tudi s pomočjo izbire ustrezne prehrane pomagamo blažiti simptome slabega počutja in s pomočjo prave prehrane hitreje ponovno vzpostavimo energijsko ravnovesje in posledično izboljšamo zdravja in dobro počutje.

Če imamo vročino (jang stanje) si pomagamo s hladno jin hrano.

Če smo zaprti (stanje jin), si pomagamo z uživanjem jang hrane.

Jin hrana: surovo sadje, surova zelenjava, surove ribe, jogurt, mleko, riž, tofu, morske alge …

Jang hrana: kuhana zelenjava in ribe, dušena sadje in zelenjava, posušena sadje in zelenjava, paradižnikova omaka, govedina, piščanec, jagnjetina, zelje, rdeči fižol, krompir, semena, oreščki …

Že pregovor pravi: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Pa si poglejmo, kakšne značilnosti ima jabolko ter kdaj in kako ga uživajmo za največji učinek:

Jabolko je energijsko hladno živilo.

Po okusu je sladko, deloma kislo.

Z jabolkom uravnavamo življenjsko energijo: gasimo žejo, okrepimo srce, navlažimo pljuča, odstranjujemo čezmerno zasluzenost.

Če smo zaprti, jejmo sveža jabolka na prazen želodec.

Če imamo drisko, pojejmo 2–3 čajne žličke naribanih jabolk trikrat dnevno na prazen želodec.

En dan v tednu imejmo post z jabolki, to bo pomagalo očistiti naše črevesje.

Naj jabolko za en teden postane vaše najljubše sadje. Se beremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:15

Deroča Tržiška Bistrica

Dolžanova soteska nad Tržičem je kraj, kamor večina fotografov hodi občudovat tamkajšnji potok, Tržiško Bistrico, in sotesko, ki jo je izoblikovala. Da vode v potokih ob obilnih padavinah pogosto p...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Reševanje soške postrvi

Ribogojci in znanstveniki se že več kot petnajst let v zgornjem porečju Soče trudijo ohraniti ogroženo avtohtono soško postrv.

Prosti čas / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Kdo bo najbolj očaral?

Mister Slovenije Bojan Ilijanič je odšel na svetovni izbor za najlepšega, med kandidati za mistra Slovenije 2011 se je znašlo kar nekaj Gorenjcev, Helena Blagne Zaman pa je deset izbranih pesmi odela...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Več povpraševanja iz Avstrije

S 1. majem se je končalo sedemletno prehodno obdobje, v katerem so lahko države članice EU uveljavljale omejitve pri zaposlovanje delavcev iz držav, ki so se EU priključile leta 2004.

Humor / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Pivo na zaslišanju

Mizica, pisalni stroj, močna luč v obraz, na obešalniku "avtomat" iz 2. svetovne vojne ...