V slaščičarski delavnici Hotela Park vsak dan izdelajo od 2500 do 3500 originalnih blejskih kremnih rezin – levo vodja slaščičarske delavnice Tanja Markelj, desno njen pomočnik Tomaž Detela. / Foto: Tina Dokl

Prepričali z blejskimi razgledi

Na Bledu so pretekli četrtek praznovali 14-milijonto izdelano originalno blejsko kremno rezino in zmago Bleda s sladogledom na tekmovanju za najboljšo letošnjo sladoledno destinacijo.

Bled – V slaščičarski delavnici Hotela Park so imeli pretekli četrtek razlog za dvojno praznovanje, to je štirinajst milijonov doslej izdelanih kremnih rezin in razglasitev Bleda za najboljšo sladoledno destinacijo na svetu po zaslugi njihovega sladoleda, ki so ga poimenovali sladogled. »Ob originalni blejski kremni rezini, ki jo v slaščičarski delavnici Hotela Park izdelujejo že od leta 1953, tako Bled na svetovni zemljevid sladkih poželenj po novem postavlja tudi sladoled,« so ponosni v Sava Hotelih Bled, pod katere sodi omenjena slaščičarska delavnica.

Tekmovanje za najboljšo sladoledno destinacijo je tretje leto zapored organizirala irska marketinška agencija Soolnua, blejski slaščičarski mojstri pa so mednarodno žirijo prepričali z zgodbo o blejskih razgledih, ujetih v kepici sladoleda. »Sladogled ni samo odličnega okusa, ampak v sebi nosi tudi zgodbo, in sicer je sladogled zgodba o Bledu, ki obiskovalcem ponuja najlepše razglede – na jezero z otočkom, grad in okoliške gore,« je poudarila direktorica Sava Hotelov Bled Mojca Krašovec. Kepico zmagovalnega sladoleda po besedah vodje slaščičarske delavnice v hotelu Park Tanje Markelj sestavljajo tri plasti, in sicer temna čokolada s surovimi zrni kakava, ki ponazarja prečudovito naravo, kvinojina sladoledna krema z mandlji, cimetom in rozinami za poživitev ter kremast maskarpone, ki doda romantično plat. Vse skupaj so posuli s karameliziranimi orehi. »Ideja za ta sladoled je zorela počasi, slaščičarji smo neke vrste umetniki. Razmišljali smo v različnih smereh, in ko smo približno vedeli, kakšne sestavine naj bi uporabili za sladogled, smo okuse dopolnjevali, da ne bi eden ali drug prevladoval, ampak lahko delček prav vsakega občutimo v sladoledu,« je razložila Tanja Markelj in dodala, da jim je uspelo zmagovalno kombinacijo pričarati že v prvem poskusu. Ker je bil tako zanimiv in drugačen od ostalih, so ga že poleti veliko prodali, zdaj pa sploh vse več obiskovalcev Bleda želi poskusiti blejski sladoled, je navdušena Tanja Markelj.

Najbolj pristna blejska sladica pa še vedno ostaja kremna rezina. Na dan jih po besedah Tanje Markelj izdelajo tudi do 3500, če bi vse doslej izdelane kremne rezine postavili eno vrh druge, pa bi nastal sedem metrov visok zid okrog Blejskega jezera. »Oče« blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je na Bled preselil iz Vojvodine. »Navdih za to priljubljeno sladico je črpal iz svojih domačih korenin – v receptu za krempito je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno smetano in tako ustvaril sladico, ki še danes pritegne na Bled marsikaterega sladkosneda, v slovenski tradiciji pa je postala skorajda 'obvezno darilo', ki ga družina prinese domov z izleta na Gorenjsko,« so pojasnili v Sava Hotelih Bled. Pri pripravi blejske kremne rezine se še vedno natančno držijo originalnega recepta izpred več kot šestdesetih let in je po vseh teh letih še vedno enakih dimenzij, torej sedem centimetrov široka in sedem centimetrov visoka kocka. V 64 letih so jih izdelali že 14 milijonov, zanje pa so porabili okrog 380 tisoč litrov smetane, več kot 863 tisoč litrov mleka, 6.759.130 jajc, več kot 112 ton moke, več kot 300 ton sladkorja in več kot 78 ton vaniljevega sladkorja, so še izračunali v blejski slaščičarski delavnici, v kateri vsak dan kuhajo sveže originalne blejske kremne rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Obisk ministrice ob dnevu družine

Škofja Loka - Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je ob mednarodnem dnevu družine obiskala Škofjo Loko. Ogledala si je vrtec Sončni žarek, ki pet...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 17. marec 2017 / 07:00

V Avstrijo tudi naši športniki

Na zimskih igrah specialne olimpijade, ki jih bo od 18. do 25. marca gostila avstrijska Štajerska, bodo nastopili tudi slovenski športniki.

GG Plus / petek, 17. marec 2017 / 19:46

Luka z velikim športnim srcem

Enaindvajsetletni Luka Kaplan ima cerebralno paralizo, in čeprav mu v življenju ne manjka preizkušenj, nad svojo usodo ne tarna. Veliko veselje mu predstavlja šport, s katerim je premagal že vrsto tež...

Slovenija / petek, 17. marec 2017 / 19:43

Revni pol Evrope

Evropa naj bi bila najbolj razviti in najbogatejši del sveta. Pa je res? Po eni strani je, po drugi pa je na evropskem vzhodu cela vrsta držav, ki so zelo revne. Prve tri v revščini so: Moldavija, Ukr...

Slovenija / petek, 17. marec 2017 / 19:42

Več omejitev za kadilce

V veljavi je nov zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki uvaja strožje ukrepe pri uporabi tobaka in dovoljenju za prodajo tobačnih izdelkov ter prepoveduje njihovo oglaševanje.

GG Plus / petek, 17. marec 2017 / 19:40

Vrnite pokradene milijarde

Ogromno potujem po Sloveniji. Srečujem in pogovarjam se z mnogimi državljani. Ko pogovor nanese na aktualne družbene razmere, se pojavi upravičeno vprašanje državljanov: »Kdaj boste tajkun...