Dolina sladoledarjev

Poletna pot z vzhodnotirolskega Stallersattla na italijansko stran nama je znana že dosti let. Malo pod Cortino d' Ampezzo se začne dolina Cadore v provinci Belluno, in čeprav vedno praviva, da bova raziskala vse kraje na približno petdesetih kilometrih, ki imajo v svojem imenu di Cadore – in teh je ob poti ali pa lučaj stran od nje gotovo deset – se to v petdesetih letih še ni zgodilo. Zagotovo pa je vsakokrat sladoledni postanek v mestu Pieve di Cadore na višini 868 metrov. V dolini Cadore so doma najboljši sladoledarji, ki so si nekdaj služili kruh v Nemčiji in Avstriji. Tradiciji se niso izneverili … Pokušnja je vsakič prima. Ko poliževa sladoled, se odpraviva k domnevni rojstni hiši velikega Tiziana, najboljšega beneškega slikarja 16. stoletja. Tu se vedno znova izkaže, kako spreten zna biti »tizianski turizem«, čeprav imajo v cerkvi na glavnem trgu, kjer stoji mogočen Tizianov spomenik, samo eno mojstrovo sliko, nekaj pa jih je podpisal tudi Cesare Vecellio, ki je bil Tizianov bratranec. Hiša, v kateri naj bi se »sonce med zvezdami« rodilo, tako so namreč pravili Tizianu, je oblegana. Stara kamnita hiša iz 15. stoletja, katere videz so hudo pokvarili leta 1900, ko so ji dodali zunanje stopnišče in balkon. V muzejčku je na ogled nekaj rokopisov, nekaj tiskov in na prodaj so dobre reprodukcije. Tiziano Vecellio, sijajen kolorist, slikar mitoloških in sakralnih motivov, pokrajin in portretov, naj bi ustvaril 646 del. Eno med najbolj izbranimi in po velikosti največje, je oltarna podoba Assunta/Marijino vnebovzetje, visoka 6,9 in široka 3,6 metra, v mogočni gotski baziliki Santa Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah. Če se peljemo po Canalu Grande do trga sv. Marka ali obratno, je treba izstopiti na postaji San Toma.

Mineštra s piro in pršutom

Za 6 oseb potrebujemo: 1,5 l vode, 250 g pršuta v kosu, 200 g pire, 200 g narezanega paradižnika, 90 g pekorina, 1 rdeče korenje, 1 steblo zelene z zelenjem, 2 šalotki ali rdečo čebulo, sol, poper, šopek dišavnic po okusu: rožmarin, timijan, žajbelj, peteršilj, meta …

Očiščeno zelenjavo zrežemo na manjše koščke. Sesekljamo zelenin list in naribamo pekorino. V poldrugi liter vode damo pršut in zavremo, dodamo zelenjavo in počasi stresemo v krop še piro. Naj vre dobre pol ure. Nato iz vrele juhe vzamemo pršut in stresemo vanjo še koščke olupljenega paradižnika in dodamo zeliščni šopek. Vre naj še dobrih pet minut. Pršut narežemo na drobne koščke, ki jih vložimo nazaj v mineštro. Ko je pira kuhana, vzamemo iz mineštre dišavni šopek, jo posujemo z nasekljanim listom zelene in sirom. Ponudimo z dobrim kruhom.

Kavna zmrzlina z jogurtom

Za 6 oseb potrebujemo: 300 g močne kave, 200 g grškega jogurta z 10 odstotki maščobe, 150 g akacijevega medu, 150 g sladke smetane, čokoladna kavna zrnca, 1 žlico kave v prahu.

Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in vlijemo zmes v nizko porcelanasto skledo. V nekaj urah bo zmrzlina pripravljena. Če jo razdelimo na porcije v primernih kozarcih ali skledicah, jih po vrhu posujemo s čokoladnimi kavnimi zrni.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 12. marec 2009 / 07:00

Med elito z visokimi cilji

Gašper Švab, 22-letni kolesar KK Sava Kranj iz Brezij pri Tržiču, v letošnji sezoni prvič nastopa v kategoriji elite. V zadnji sezoni med kolesarji do 23 let je zaradi poškodbe izpolnil le dobro polov...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 10. september 2014 / 20:10

Narodne noše vabijo v Kamnik

Že 44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo potekali med 11. in 14. septembrom.

Kultura / sreda, 10. september 2014 / 20:08

Korošci in Kranjci v Šenčurju

Letošnji prvi šenčurski »ex tempore« naj bi postal del sodelovanja Gorenjske in Koroške.

Kranjska Gora / sreda, 10. september 2014 / 20:06

Kljub slabemu vremenu pobrali več takse kot lani

Medobčinski inšpektor je skupaj s policisti konec avgusta v Kranjski Gori nadzoroval prijave in odjave gostov in plačila turistične takse. Težave predvsem pri manjših sobodajalcih.

Škofja Loka / sreda, 10. september 2014 / 20:03

Nadomestni svetnik za zadnjo sejo

Škofja Loka – Po smrti svetnice Katje Galof je nadomestni član škofjeloškega občinskega sveta iz stranke Zares postal Marko Breznik. Občinski svet je na zadnji seji potrdil njegov mandat, nadomestn...

Gospodarstvo / sreda, 10. september 2014 / 20:02

Odpirajo prenovljene prostore v Bohinju

Bohinjska Bistrica – Loške mesnine bodo v četrtek v predelovalnem obratu Mesnin Bohinja v Bohinjski Bistrici odprle prenovljene proizvodne in skladiščne prostore. Po tem, ko je bilo bohinjsko podje...