Danica Butinar

Večer pod zvezdami

Petkovo opazovanje nočnega neba in večerja v Planinski koči Merjasec na Voglu v družbi znanih gorenjskih kuharskih mojstrov je bil zanimiv začetek konca tedna tako za domače kot tuje goste kulinaričnega dogodka. Za glasbeni del so tokrat skrbele citre.

Na večerjo na Vo­gel smo se odpravili s predzadnjo vožnjo nihalke, a med tistimi, ki so se odločili za obisk kulinaričnega dogodka v Planinski koči Merjasec, smo opazili turiste z drugačno idejo: svoj večerni piknik na 1535 metrih nadmorske višine. Seveda so na Voglu tudi prespali.

V Planinski koči Merjasec so tokrat kulinarični večer poimenovali Večer pod zvezdami, kamor so na večerjo s petimi hodi povabili znana gorenjska kuharska mojstra Uroša Štefelina in Igorja Jagodica ter ekipo Žičnic Vogel Bohinj.

Da je imel večer glasbeno kuliso, je s citrami skrbela Danica Butinar iz Rateč; med večerjo in po njej pa so gostje lahko opazovali nočno nebo, kar je bilo za marsikoga posebno doživetje. Pogled skozi pravi astronomski teleskop je med drugim ponujal izjemno podobo Saturna in njegovih obročev. Saturnov položaj na nebu trenutno dopušča – pa še nekaj časa bo – da oddaljeno nebesno telo, ki je dobilo ime po rimskem bogu, lahko občudujemo na ta način.

V Merjascu so podobno večerjo že gostili pozimi, poleti tokrat prvič. Med gosti je bilo kar nekaj angleško in nemško govorečih, prav vsi pa so si ob dobrotah, postavljenih na mizo, oblizovali prste.

Pisani krožnik, ki bi ga lahko med več krožniki, ne da bi nam kdo namignil, prepoznali kot delo Igorja Jagodica, je bil prvi. Marinirana zlatovčica in kaviar, kumara, lubenica, melona, majoneza z limono. Sledila je zanimiva Štefelinova juha, v kateri se je testenina s tepko in gosjimi jetri zelo dopolnjevala z okusom maline v zajčji juhi. Tudi mavželjni so bili njegovi. Dodal jim je pečeno mlezvo z zelišči ter vse skupaj okrasil z vloženimi lisičkami s česnovimi cvetovi. Jed je zavzela krožnik na kar skulpturni način.

Za predzadnjo jed je poskrbel Jagodic. Prašičku so na krožniku delali družbo ohrovt, sušen paradižnik in v foliji pečen krompir.

Oba kuharska mojstra sta že na začetku povedala, da sta poskusila v jedi vpeti čim več lokalnih, domačih sestavin. Te pa so ostajale skrivnost pri sladici, ki je na koncu upravičila svoj status: bila je odlična. Štefelin in Jagodic sta jo poimenovala kar sladki Vogel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 9. september 2015 / 15:10

Med najboljšimi prikoličarji

Milan Špendal iz Stražišča je po treh letih premora letos znova nastopal na tekmah svetovnega prvenstva prikoličarjev in s tretjim mestom na dirki v Angliji osvojil prve stopničke.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Imitatorji s Škofjeloškega

Poleg dobrih pevcev in plesalcev je na Škofjeloškem doma tudi nekaj odličnih imitatorjev znanih oseb. Tri izmed njih smo spoznali na zadnjem Prazniku žetve na Žirovskem vrhu.

GG Plus / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Les in sonce sta bogastvo

Štefana Merkača z Bele/Vellach nad Železno Kaplo/Eisenkappel, biologa in biološkega kmetovalca, pozna pol Koroške. Že nekaj let sodeluje pri načrtovanju in uresničevanju pomembnih ekološki...

Kronika / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Nesreča na avtocesti

Vrba - Na gorenjski avtocesti pri naselju Vrba se je v sredo ob 19.45 pripetila prometna nesreča, v kateri se je ena oseba huje poškodovala. Enainsedemdesetletni državljan BiH je...

Kronika / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Kriminal

Doma gojil konopljo Domžale - Ta teden so policisti za čas, da zberejo obvestila, odvzeli prostost 49-letnemu moškemu iz okolice Domžal. Pri njem so n...