Slovensko potico naj bi zaščitili
Potico naj bi zaščitili kot zajamčeno tradicionalno posebnost.
Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sekcija živilskih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovile vlogo za zaščito Slovenske potice kot zajamčene tradicionalne zaščite, s čimer ne bi omejili geografske izdelave potice, ampak zaščitili recepturo, način izdelave ali tradicionalne surovine. Zbornice predlagajo zaščito Slovenske potice s petimi najbolj značilnimi nadevi, in sicer orehovo, orehovo z rozinami, rozinovo, pehtranovo in pehtranovo potico s skuto, pogoj je peka potice v posebnem pekaču, tako imenovanem potičniku. Potičnik ima ravno dno, je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta, v sredini pa je prirezan stožec, ki omogoča izdelavo potice v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo. Vsi, ki bodo želeli izdelovati potico pod zaščitenim imenom Slovenska potica, bodo za to morali pridobiti certifikat pri neodvisnih certifikatskih organih, ostali pa bodo za svoje izdelke še naprej lahko uporabljali imena, kot so na primer potica, orehova potica, pehtranova potica ... Ministrstvo je specifikacijo izdelave Slovenske potice objavilo na svoji spletni strani, morebitne pripombe na specifikacijo pa bo po navadni in elektronski pošti sprejemalo do 10. avgusta.
Pri Evropski komisiji je zdaj zaščitenih že 23 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil, med njimi so kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiteni Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača in Prekmurska gibanica.