Slovensko potico naj bi zaščitili

Potico naj bi zaščitili kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sekcija živilskih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovile vlogo za zaščito Slovenske potice kot zajamčene tradicionalne zaščite, s čimer ne bi omejili geografske izdelave potice, ampak zaščitili recepturo, način izdelave ali tradicionalne surovine. Zbornice predlagajo zaščito Slovenske potice s petimi najbolj značilnimi nadevi, in sicer orehovo, orehovo z rozinami, rozinovo, pehtranovo in pehtranovo potico s skuto, pogoj je peka potice v posebnem pekaču, tako imenovanem potičniku. Potičnik ima ravno dno, je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta, v sredini pa je prirezan stožec, ki omogoča izdelavo potice v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo. Vsi, ki bodo želeli izdelovati potico pod zaščitenim imenom Slovenska potica, bodo za to morali pridobiti certifikat pri neodvisnih certifikatskih organih, ostali pa bodo za svoje izdelke še naprej lahko uporabljali imena, kot so na primer potica, orehova potica, pehtranova potica ... Ministrstvo je specifikacijo izdelave Slovenske potice objavilo na svoji spletni strani, morebitne pripombe na specifikacijo pa bo po navadni in elektronski pošti sprejemalo do 10. avgusta.

Pri Evropski komisiji je zdaj zaščitenih že 23 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil, med njimi so kot zajamčena tradicionalna posebnost zaščiteni Idrijski žlikrofi, Belokranjska pogača in Prekmurska gibanica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. december 2013 / 11:15

Hitite počasi, delajte temeljito

»Nobena škoda v gozdu ni vredna ne zdravja ne življenja – in tudi ne razprtij,« pravi Franci Pogačnik, vodja proizvodnje v Gozdnem gospodarstvu Bled, ki lastnikom gozdov ob sanaciji vetroloma svetuje:...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.