Drobnjakove potičke

Drobnjak, ta nepogrešljivi dodatek na našem vrtu, ni le pomemben za izboljševanje jedi, temveč ima tudi veliko koristi za zdravje. Ta mala rastlinica vsebuje cel kup zdravilnih lastnosti. Poudariti je treba vsebnost vitaminov A, C, K in elementa železa. Za drobnjak je znano, da ima visoko antioksidativno moč in deluje protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično. Poleg tega zmanjšuje krvni tlak in tveganje za pojav raka na pljučih, požiralniku, želodcu in v ustni votlini.

Ni nujno, da drobnjak uporabimo le pri slanih jedeh, iz njega lahko namreč spečemo sladke drobnjakove potičke.

Za pripravo drobnjakovih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici ruma; za nadev: 1 skodelico narezanega drobnjaka, pol skodelice rozin, namočenih v rum, 1 jajce, 100 g kisle smetane, sladkor.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Čez kvas potresemo eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo preostali sladkor, sol, naribano limonino lupinico in nadrobimo zmehčano maslo. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Vzhajano testo prerežemo na pet enakih delov. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s stepenim jajcem, nato s kislo smetano. Potresemo z drobnjakom in rozinami. Po okusu potresemo še s sladkorjem. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s pekipapirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Z drobnjakom ne varčujemo, ampak kar dobro potresemo, saj se v kvašenem testu porazgubi. Preden damo potičke v pečico, jih lahko po želji premažemo še s stepenim maslom. Pečene potičke lahko zamrznemo ravno tako kot kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 21. maj 2007 / 07:00

Za vse enaka merila

Stara Oselica – Eden od ciljev velikega števila občin, ki so bile ustanovljene leta 1994, je tudi ohranitev prebivalstva na podeželju. V hribovitih predelih je to še posebej težko...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 24. januar 2015 / 13:46

Na Japonskem slovenska himna

Danes je v Saporu po zaslugi odličnega smučarja skakalca Petra Prevca iz Dolenje vasi v Selški dolini najvišje na drogu plapolala slovenska zastava.

GG Plus / sobota, 24. januar 2015 / 12:01

Privatizacija in njeni triki

Marcel Štefančič jr. je septembra lani v intervjuju v dnevniku Delo med drugim dejal, da je neoliberalizem – tako kot film – poln trikov. Ker je Štefančič eden naših največjih poznavalcev...

Zanimivosti / sobota, 24. januar 2015 / 12:00

Kako preživeti v gozdu

Jeseniški skavti so prikazali nekaj veščin, s pomočjo katerih bi lahko preživeli v gozdu: kako se zaneti ogenj, pripravi zasilno bivališče, orientira v naravi, najde pot iz gozda in v naravi najde hra...

Razvedrilo / sobota, 24. januar 2015 / 11:58

Mnogim je luč v temi

Slovenka leta 2014 je postala Sonja Pungertnik, ki pomaga slepim in se bori za njihove pravice. Med nominirankami je bila tudi Jeseničanka Ivanka Berčan, ki se posveča delu z mladimi v stiski.

GG Plus / sobota, 24. januar 2015 / 11:56

Homeopatija ni »kar nekaj«

»Homeopatsko zdravljenje ni škodljivo, če zdravi zdravnik, ki ima dodatna znanja iz homeopatije. Prav zato homeopat ne more biti nekdo z opravljenim 'vikend tečajem',« opozarja zdravnica homeopatinja...