Marmorni kolač s češnjami

Sezona češenj se je že dodobra začela, če ne ponekod že končala. So eden tistih sedežev, ki rastejo na naših tleh in jih lahko odtrgamo z drevesa na domačem vrtu. Sedaj je čas, ko imamo možnost, da kar se le da izkoristimo svoje sezonsko sadje. Čeprav sem mnenja, da so češnje najboljše, če jih jemo sveže, so vseeno nepogrešljivi dodatek kolačev, saj pripomorejo k čudoviti aromi in svežini.

Za pripravo marmornega kolača s češnjami potrebujemo: 600 g moke, pol kocke kvasa, 2,5 dl mleka, 70 g sladkorja, ščepec soli, 100 g masla, 1 jajce, 2 žlici temnega kakava, 400 g izkoščičenih češenj, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko presejemo, ji dodamo sol in preostali sladkor ter na koščke narezano maslo. Na sredini naredimo jamico, kamor vbijemo jajce. Prilijemo vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela. Kakav raztopimo s tremi žlicami vroče vode. V en del testa dodamo raztopljen kakav. Dobro pregnetemo, da se kakav enakomerno razporedi v testo. Oba dela testa (testo s kakavom in testo brez kakava) položimo na pomokano površino in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo počivati pol ure, da vzhaja na dvojno velikost. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, debel 1 centimeter. Testo brez kakava na rahlo premažemo z vodo. Nanj položimo testo s kakavom. Po kakavovem testu razporedimo izkoščičene češnje. Iz obeh strani zvijemo proti sredini. Premažemo s stepenim jajcem ter pustimo vzhajati pol ure. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Kolač ohladimo in narežemo na rezine. Po želji ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado ali potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Ko nimamo na voljo svežih češenj, uporabimo vložene. Če želimo manjše kolačke, vsak del testa razdelimo na več delov. Iz vsakega para testa (svetlo in temno testo) razvaljamo več manjših in tanjših pravokotnikov in nadaljujemo po enakem postopku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 12. maj 2019 / 18:08

Gorniška potepanja z otroki

»Ko se parom, ki so vajeni zahajati na vršace brez nadobudne mladeži, pridružijo otroci in želijo starši stik z gorami ohraniti tudi z njimi, se gorniške ture zagotovo spremenijo. Cilji postanejo l...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

"Priložnost"

Slovenija je dobila predsednika Državnega zbora iz vrst SD. V Zagrebu so si oddahnili, končno razumejo in verjamejo, da parlament ne bo predčasno razpuščen. Volitev v Sloveniji še ne bo, vsaj do...

Zanimivosti / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Nad zimo tudi z metlami

V Tržiču so se lotili izdelovanja tradicionalnih gregorčkov in ´cambohov´, zimo pa bodo odganjali tudi z gorečimi brezovimi metlami.

Zanimivosti / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Dobrodelna kulturna prireditev Sahra

Kamnik - Muslimansko dobrodelno društvo Merhamet iz Ljubljane v sodelovanju s KUOD Bayani in KD Priden možic iz Kamnika danes, 10. marca, ob 18. uri organizira Sahro, dobrodelno...

Slovenija / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Dva tisoč jih čaka na prekop

Minila so štiri leta od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda Jama pri Laškem. Jože Dežman: je to mesto, ki ga želimo v prihodnje obiskovati kot zgodovinski spomenik?

Bohinj / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Bo nadškofija vzela pomoč za novorojenčke

Nadškofija Ljubljana je po pravnomočno zaključenem 15-letnem denacionalizacijskem postopku v primeru Zoisove graščine v Stari Fužini vložila odškodninsko tožbo proti Občini Bohinj zaradi nezmožnosti u...