Marmorni kolač s češnjami

Sezona češenj se je že dodobra začela, če ne ponekod že končala. So eden tistih sedežev, ki rastejo na naših tleh in jih lahko odtrgamo z drevesa na domačem vrtu. Sedaj je čas, ko imamo možnost, da kar se le da izkoristimo svoje sezonsko sadje. Čeprav sem mnenja, da so češnje najboljše, če jih jemo sveže, so vseeno nepogrešljivi dodatek kolačev, saj pripomorejo k čudoviti aromi in svežini.

Za pripravo marmornega kolača s češnjami potrebujemo: 600 g moke, pol kocke kvasa, 2,5 dl mleka, 70 g sladkorja, ščepec soli, 100 g masla, 1 jajce, 2 žlici temnega kakava, 400 g izkoščičenih češenj, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko presejemo, ji dodamo sol in preostali sladkor ter na koščke narezano maslo. Na sredini naredimo jamico, kamor vbijemo jajce. Prilijemo vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela. Kakav raztopimo s tremi žlicami vroče vode. V en del testa dodamo raztopljen kakav. Dobro pregnetemo, da se kakav enakomerno razporedi v testo. Oba dela testa (testo s kakavom in testo brez kakava) položimo na pomokano površino in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo počivati pol ure, da vzhaja na dvojno velikost. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, debel 1 centimeter. Testo brez kakava na rahlo premažemo z vodo. Nanj položimo testo s kakavom. Po kakavovem testu razporedimo izkoščičene češnje. Iz obeh strani zvijemo proti sredini. Premažemo s stepenim jajcem ter pustimo vzhajati pol ure. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Kolač ohladimo in narežemo na rezine. Po želji ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado ali potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Ko nimamo na voljo svežih češenj, uporabimo vložene. Če želimo manjše kolačke, vsak del testa razdelimo na več delov. Iz vsakega para testa (svetlo in temno testo) razvaljamo več manjših in tanjših pravokotnikov in nadaljujemo po enakem postopku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 21. november 2018 / 12:26

Gobarski šopek

Duplje – Ne, to ni fotomontaža ali potegavščina, ampak resnični gobarski šopek, ki ga je sredi preteklega tedna nabral Jože Vrtač iz Zgornjih Dupelj. V Udin borštu je iskal veje, s katerimi vsako l...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 15. avgust 2019 / 12:07

Brezplačen avtobus v Vrata

Minuli konec tedna je bil prvi od treh v avgustu, s katerim v Mojstrani zagotavljajo dodatna brezplačna parkirišča ter brezplačen avtobusni prevoz do Aljaževega doma v Vratih s ciljem umirjanja promet...

Jezersko / četrtek, 15. avgust 2019 / 12:01

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline

Kljub dolgoletni tradiciji Ovčarskega bala, ki so ga letos pripravili že enainšestdesetič in velja za eno najstarejših etnografskih prireditev v Sloveniji, se drugo nedeljo v avgustu na Jezersko ob Pl...

Razvedrilo / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:59

Podrla vse rekorde

Čeprav ognjemeta ni bilo, je bila udeležba na letošnji prvi Bohinjski noči rekordna, prireditev pa postaja vedno bolj okolju prijazna in tradicionalno bohinjska.

Kronika / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:56

Otroka »opremite« s podatki

V trenutku se lahko zgodi, da mlajši otrok že zaradi svoje »raziskovalne žilice« na prireditvi, obisku turistične znamenitosti ... odtava od staršev oziroma odraslih spremljevalcev in se izgubi v množ...

Mularija / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:56

Na taboru v Trenti

Mladi iz Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe so na taboru poglobili znanje o naravi.