Oče in sin, Reinhard in Maximilian Engel

Klobasa, viski in pivo

Nürnberg (4)

Za kosilo so nürnberški pečenici na krožniku delale družbo tudi druge klobase, zelje in tradicionalno tudi brez okisanega krompirja ter vrčka domačega piva ni šlo.

Mesar Manfred Seitz je poskrbel, da je bil proces nastajanja nürnberške pečenice vse bolj zanimiv, krožnik s svežimi pečenicami pa vse bolj poln. Dr. Hartmut Frommer je kot predsednik združenja, posvečenega nürnberški pečenici ali klobasi, delil z nami zgodovino te zanimive mesne specialitete, ki se ponaša tudi z zaščiteno geografsko označbo. Osnovne sestavine zanjo so svinjina, sol, poper in majaron, če kje dodajo ščepec svojih začimb ali recimo pimenta, morda malo limone – te finese prepuščajo njenim proizvajalcem oziroma mesarjem. Pomembni sta tudi teža in dolžina: od 20 do 25 gramov ter od sedem do devet centimetrov. Originalna nürnberška pečenica je tako v bistvu klobasica, čeprav ima mogočno ime, ki daje vtis, da bo po velikosti komaj šla na krožnik.

Po kosilu smo pot nadaljevali še do stare pivovarne Altstadthof, kjer smo izvedeli, kako nastaja njihovo rdeče pivo, medtem ko je najnovejša pridobitev mojstra Reinharda Engla frankovski viski. Pri tem je imel verjetno največ prstov vmes sin Maxsimilian, ki pa ga zanima tudi gin in prve steklenice so že ugledale luč. Leta 2015 so v Nemčiji glede na kvaliteto njihov viski (Ayrer's) izbrali za najboljšega v državi, a vseeno gre še vedno za butično izdelavo, tako da ga lahko okušate le pri njih, kupite pa ravno tako samo znotraj države. Temu primerna je seveda tudi njegova cena, ki se za pollitrsko steklenico začne nekje pri petdeset evrih …

Naš obisk oziroma spoznavanje kulinaričnega Nürnberga se je zaključil. In boljšega zaključka kot sta klobasa ter pivo, za piko na i pa še okušanje viskija, si turist v teh krajih niti ne more želeti.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 22. maj 2018 / 06:00

Gorenjski glas, št. 41

Gorenjski glas, 22. maj 2018, št. 41

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Bohinjski velikani in Hudičev most

Stara Fužina - Znanstveno raziskovalna služba TNP organizira vsako leto sklop vodenih sprehodov in izletov po različnih delih parka, ki se imenuje Petkovi popoldnevi v...

Zanimivosti / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Sto let bohinjskega turizma

Bohinj - Bohinj praznuje letos stoto obletnico organiziranega turizma in v njeno počastitev so turistične organizacije, občina in tudi posamezniki skupaj pripravili ka...

Prosti čas / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Veter v kosteh

Letošnji Domski piknik se je končal tako, da smo bili obiskovalci praktično pregnani domov. Za to pa niso poskrbeli izvajalci s svojo glasbo, ampak kar klavrno vreme.

Zanimivosti / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Glej, mami, tjulenjčka!

"Ja, ljubček, to je pa tjulenj. Kako je zanimiv, kajne? Glej, kako plava. Tjulenjček!" "Gospa, oprostite, ampak tole ni tjulenj. To je morski lev ..."

Nasveti / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Uvod v fužinske planine

Planina Vogar (1054 m) in Vodični vrh (1621 m)