Pokal v mešanju pijač
Restavracija Panorama na Bledu je gostila 26. državno prvenstvo in pa 39. tradicionalno mednarodno tekmovanje barmanov Memorial Avgusta Trampuša v pripravi koktajlov – Pokal Bleda. V sklopu spremljevalnega programa pa ni manjkala tudi torta, saj je Društvo barmanov Slovenije (DBS) praznovalo petdeseti rojstni dan.
Državno prvenstvo je bilo v bistvu kvalifikacija za svetovno prvenstvo v Kopenhagnu, Pokal Bleda pa je tradicionalen. Dogajanje je bilo letos obarvano precej slavnostno, saj DBS praznuje petdesetletnico delovanja. Tako se je povabilu odzval tudi predsednik svetovne barmanske organizacije Ron Busman.
Bili smo na tekmovanju Pokal Bleda, ki se ga se je udeležilo trinajst tujih in dvanajst domačih barmanov, med njimi pet žensk. Tekmovalci so bili še iz Estonije, Madžarske, Češke, Črne gore, Avstrije, Luksemburga in Hrvaške. Pomerili so se v kategoriji »before dinner«, torej v pripravi koktajlov, ki se strežejo pred večerjo in so namenjeni stimulaciji apetita.
Tokrat so se najviše povzpeli slovenski barmani: tretje mesto je zasedel Anže Šmid, drugo Franco Cruder in prvo Mitja Acman, ki je postal tudi zmagovalec 39. Pokala Bled. Na državnem prvenstvu pa je v pripravi »fancy drink« slavil Tomaž Fartek, pred Drago Kepeš in ponovno Mitjo Acmanom. Tu je nagrado za strokovno delo dobil Edin Halačević, na Pokalu pa so nagradili Hrvata Jureta Vojkovića.
Zmagovalec tokratnega državnega prvenstva barman Tomaž Fartek iz Mengša pa čez nekaj dni odhaja na Češko. Uvrstil se je namreč v finale svetovnega prvenstva Mattoni Grand Drink v pripravi brezalkoholnega koktajla, ki bo potekalo med 15. in 18. junijem. Prvenstvo se bo odvijalo v Pragi, na trgu, kjer pričakujejo 15 tisoč ljudi. Za uvrstitev v finale je Tomaž potreboval recepturo ustreznega brezalkoholnega koktajla po pravilih IBA (International Barman Association) in fotografije, posneli pa so tudi videospot, ki se bo vrtel v ozadju, ko bo Tomaž nastopal. Strokovna komisija na Češkem je izbrala dvajset držav in z vsake države po enega barmana. Tomaž verjame, da je njegov koktajl lahko zmagovalni. Poimenoval ga je Mattoni Dreams: »Vsebuje pire pasijonke, sirup karamele, sveže stisnjen limetin sok, ananasov sok in mineralno vodo Mattoni. Koktajl je izrazitega vonja in okusa, vse sestavine pa skupaj v posebnem kozarcu, ki je iz Češke in stoji na leseni deski iz slovenskega lesa, dajo dodaten čar. Za dekoracijo pa rezina ananasa, lupinica pomaranče, limonina trava in cvet orhideje.«