Losos s sočno zelenjavo in mediteranskim krompirjem
Naslednji recept priporočam vsem – ne le zaradi dobrega okusa, temveč tudi zaradi vseh kvalitetnih hranil. Losos ima namreč veliko vsebnost vitaminov in mineralov, poleg tega pa vsebuje veliko vitamina D in omega-3 maščobnih kislin, ki jih v naši prehrani zadnje čase zelo primanjkuje. Če pod losos položimo še zelenjavo in vse skupaj zavijemo v folijo ter spečemo, se vsi okusi prepojijo in nastane neverjetno okusna jed. Za bolj lačne zraven ponudimo še mediteranski krompir.
Za pripravo lososa z zelenjavo potrebujemo: 4 fileje lososa, 4 stroke česna, 1 bio limono, pol rdeče paprike, pol rumene paprike, pol zelene paprike, 1 bučko, pol pora, sol, 4 žlice olivnega olja.
Losos operemo in ga osušimo. Paprikam odstranimo semena in jih narežemo na rezine. Bučko in por narežemo na kolesa. Vso zelenjavo zmešamo. Limono dobro operemo pod toplo vodo in jo narežemo na tanke kolobarje. Česen narežemo na lističe. Pripravimo si 4 kose alufolije, ki naj bodo veliki približno 20 x 30 cm. Na vsako folijo enakomerno razporedimo zelenjavo. Na vsak kupček zelenjave položimo file lososa, ki go posolimo. Vsak file potresemo z enim strokom česna in ga prelijemo z žlico olivnega olja. Na vsak file položimo še dva kolobarja narezane limone. Vsako folijo posebej prepognemo čez losos in zelenjavo in zavijemo v paketek. Paketke položimo na pladenj in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20–25 minut.
Za pripravo mediteranskega krompirja potrebujemo: krompir, 1 žličko rožmarina, 1 žličko origana, 1 žličko bazilike, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 žličko česna, 3 žlice olivnega olja.
Krompir olupimo in ga kuhamo v osoljeni vodi. Krompir odstavimo iz štedilnika in ga odcedimo, ko ni še povsem kuhan (da bi bil kuhan, bi potrebovali še približno 5–10 minut, odvisno od krompirja). Pekač pokapljamo z žlico olivnega olja, nanj položimo krompir, ga potresemo z vsemi začimbami in vse skupaj premešamo. Pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.