Sočne skutine rezine

Za pripravo skutinih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 120 g moke, lupinico ene limone, pol žličke pecilnega praška; za kremo: 2,5 dl mleka, 150 g sladkorja, 8 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,5 kg skute; za namakanje in premaz biskvita: 3 dl mleka, 3 žlice ruma, 2 žlici marmelade; za sadni nadev: 0,5 kg poljubnega jagodičevja, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo. Primešamo polovico snega beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko. Nazadnje na rahlo vmešamo še preostali sneg. Pekač namastimo ali ga obložimo s pekipaprijem ter vanj vlijemo biskvitno maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20–30 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Biskvit je pečen, ko se po vrhu pojavi zlato rjava skorjica, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo in ga z dolgim nožem ali s pomočjo sukanca prerežemo na dva enako debela dela.

Priprava kreme: Mleko vlijemo v kozico in dodamo sladkor. Med mešanjem kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in mleko zavre. Želatino namočimo za 5 minut v hladni vodi in jo ožamemo. Vmešamo jo v mleko in mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Vse skupaj nekoliko ohladimo in vmes večkrat premešamo. V drugo posodo stresemo skuto in ji premešamo nekoliko ohlajeno mešanico iz mleka. Nazadnje stepemo še sladko smetano. S pomočjo lopatke jo na rahlo vmešamo v mlečno-skutino kremo.

Sestavljanje rezin: Prvo plast biskvita postavimo nazaj v obod. Mleko pogrejemo in mu prilijemo rum. Biskvit namočimo s polovico te mešanice. Premažemo ga z žlico marmelade in nanj vlijemo polovico skutine kreme. Na to položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako namočimo, premažemo z marmelado in prelijemo s skutino kremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.

Priprava sadnega nadeva: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodičevje stresemo v kozico, mu prilijemo tri žlice hladne vode in ga posladkamo. Segrejemo, da zavre in kuhamo še približno 10 minut, da se razpusti. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo ožeto želatino. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Nadev nekoliko ohladimo in ga prelijemo čez rezine. Rezine postavimo v hladilnik še za 2 uri.

Nasvet: Isti recept lahko uporabimo za pripravo torte, tako da uporabimo okrogel model. Biskvit lahko namočimo tudi s sadnim kompotom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Živeti in delati tradicionalno

V nedeljo je bil v Bohinju 56. tradicionalni Kravji bal, na katerem so sodelovali planšarji in majerji s kravami cikami, izdelovalci tradicionalnih slovenskih izdelkov ter glasbeni in plesni gostje.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 7. februar 2010 / 07:00

Komentar: Brezobzirni do tekaških prog

Letošnja zima je spet bolj darežljiva s snegom. Je tudi dovolj mrzla, da se je sneg ohranil. Tega so posebej veseli ljubitelji smučarskega teka, za katere so marsikje uredili proge. Posebej so ob...

Kranj / nedelja, 7. februar 2010 / 07:00

Smeti za zdaj ostajajo Kranju

Po sredini seji poslovnega odbora konzorcija CERO je jasno le, da ima kranjska občina še štiri mesece časa, da odda vlogo za kohezijska sredstva, če ji to ne uspe, prednost dobijo Jeseničani.

Žirovnica / nedelja, 7. februar 2010 / 07:00

Neurejen status Prešernove hiše

Leto dni po obljubi ministrice za kulturo Prešernova hiša v Vrbi še vedno ni razglašena za spomenik državnega pomena. Kje se zatika?

Prosti čas / nedelja, 7. februar 2010 / 07:00

Slabo obiskana Urškina zabava

Million Club Prive Kranj je prejšnji konec tedna gostil petindvajseti rojstni dan Urške Hočevar Čepin, dan poprej pa smo bili na modni reviji v pristnem ambientu mrzle in jasne krvavške noči.

Humor / nedelja, 7. februar 2010 / 07:00

Prepesnjena Zdravljica

Tako gre to. Novi časi s seboj prinašajo tudi nove umetniške dileme. Kaj je in kaj ni umetnost, nikoli ne bomo natančno izvedeli, lahko pa izvemo, kako Prešernovo Zdravljico razumejo prijatelji i...