Sočne skutine rezine

Za pripravo skutinih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 120 g moke, lupinico ene limone, pol žličke pecilnega praška; za kremo: 2,5 dl mleka, 150 g sladkorja, 8 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,5 kg skute; za namakanje in premaz biskvita: 3 dl mleka, 3 žlice ruma, 2 žlici marmelade; za sadni nadev: 0,5 kg poljubnega jagodičevja, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo. Primešamo polovico snega beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko. Nazadnje na rahlo vmešamo še preostali sneg. Pekač namastimo ali ga obložimo s pekipaprijem ter vanj vlijemo biskvitno maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20–30 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Biskvit je pečen, ko se po vrhu pojavi zlato rjava skorjica, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo in ga z dolgim nožem ali s pomočjo sukanca prerežemo na dva enako debela dela.

Priprava kreme: Mleko vlijemo v kozico in dodamo sladkor. Med mešanjem kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in mleko zavre. Želatino namočimo za 5 minut v hladni vodi in jo ožamemo. Vmešamo jo v mleko in mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Vse skupaj nekoliko ohladimo in vmes večkrat premešamo. V drugo posodo stresemo skuto in ji premešamo nekoliko ohlajeno mešanico iz mleka. Nazadnje stepemo še sladko smetano. S pomočjo lopatke jo na rahlo vmešamo v mlečno-skutino kremo.

Sestavljanje rezin: Prvo plast biskvita postavimo nazaj v obod. Mleko pogrejemo in mu prilijemo rum. Biskvit namočimo s polovico te mešanice. Premažemo ga z žlico marmelade in nanj vlijemo polovico skutine kreme. Na to položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako namočimo, premažemo z marmelado in prelijemo s skutino kremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.

Priprava sadnega nadeva: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodičevje stresemo v kozico, mu prilijemo tri žlice hladne vode in ga posladkamo. Segrejemo, da zavre in kuhamo še približno 10 minut, da se razpusti. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo ožeto želatino. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Nadev nekoliko ohladimo in ga prelijemo čez rezine. Rezine postavimo v hladilnik še za 2 uri.

Nasvet: Isti recept lahko uporabimo za pripravo torte, tako da uporabimo okrogel model. Biskvit lahko namočimo tudi s sadnim kompotom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 28. december 2008 / 07:00

Državno prvenstvo preložili

Kranj - Predvideno državno prvenstvo v smučarskih skokih, ki naj bi bilo v torek v Kranju, so morali organizatorji, SK Triglav, zaradi pomanjkanja snega prestaviti na drug termin...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / nedelja, 1. november 2015 / 20:52

Uspešno končali partnerski projekt

Štiri občine na Škofjeloškem so uspešno sklenile večletni partnerski projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda, vreden več kot 20 milijonov evrov, za katerega so dobili tri četrtine nepovratnih sred...

Žiri / nedelja, 1. november 2015 / 20:49

Žiri skozi čipkasto okno

Ob jubileju DPD Svoboda Žiri jim je Žirovka Manca Ahlin, ki živi in dela v Ameriki, podarila čipko, ki jo je naklekljala posebej za to priložnost.

Razvedrilo / nedelja, 1. november 2015 / 20:41

Dobrodelno z Okroglimi muzikanti

V petek, 23. oktobra, so v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah pripravili humanitarni koncert z Okroglimi muzikanti. Zbrana sredstva je organizator, Območno združenje Rdečega križa Kranj,...

Kultura / nedelja, 1. november 2015 / 20:09

Jubilej v Retečah

S koncertom je KUD Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas obeležil šestdeset let od izgradnje Kulturnega doma Reteče in petnajstletnico Tamburaške skupine Bisernica – veterani.

Slovenija / nedelja, 1. november 2015 / 20:07

Začne se Teden solidarnosti

Ljubljana – Od 1. do 7. novembra bo potekal Teden solidarnosti, ko bomo na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (RKS) občani in organizacije doplačevali znamko solidarnosti v vrednosti 0,17 evra...