Sočne skutine rezine
Za pripravo skutinih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 120 g moke, lupinico ene limone, pol žličke pecilnega praška; za kremo: 2,5 dl mleka, 150 g sladkorja, 8 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,5 kg skute; za namakanje in premaz biskvita: 3 dl mleka, 3 žlice ruma, 2 žlici marmelade; za sadni nadev: 0,5 kg poljubnega jagodičevja, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja.
Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo. Primešamo polovico snega beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko. Nazadnje na rahlo vmešamo še preostali sneg. Pekač namastimo ali ga obložimo s pekipaprijem ter vanj vlijemo biskvitno maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20–30 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Biskvit je pečen, ko se po vrhu pojavi zlato rjava skorjica, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo in ga z dolgim nožem ali s pomočjo sukanca prerežemo na dva enako debela dela.
Priprava kreme: Mleko vlijemo v kozico in dodamo sladkor. Med mešanjem kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in mleko zavre. Želatino namočimo za 5 minut v hladni vodi in jo ožamemo. Vmešamo jo v mleko in mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Vse skupaj nekoliko ohladimo in vmes večkrat premešamo. V drugo posodo stresemo skuto in ji premešamo nekoliko ohlajeno mešanico iz mleka. Nazadnje stepemo še sladko smetano. S pomočjo lopatke jo na rahlo vmešamo v mlečno-skutino kremo.
Sestavljanje rezin: Prvo plast biskvita postavimo nazaj v obod. Mleko pogrejemo in mu prilijemo rum. Biskvit namočimo s polovico te mešanice. Premažemo ga z žlico marmelade in nanj vlijemo polovico skutine kreme. Na to položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako namočimo, premažemo z marmelado in prelijemo s skutino kremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.
Priprava sadnega nadeva: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodičevje stresemo v kozico, mu prilijemo tri žlice hladne vode in ga posladkamo. Segrejemo, da zavre in kuhamo še približno 10 minut, da se razpusti. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo ožeto želatino. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Nadev nekoliko ohladimo in ga prelijemo čez rezine. Rezine postavimo v hladilnik še za 2 uri.
Nasvet: Isti recept lahko uporabimo za pripravo torte, tako da uporabimo okrogel model. Biskvit lahko namočimo tudi s sadnim kompotom.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

