Topova sta pripravljena na izdelovanje umetnega snega. Klemen Svoljšak (levo) in Aleš Galof upata, da bosta začela delati čim prej.

Umetni sneg bo

V Športno rekreacijskem centru Preska v Medvodah je vse pripravljeno za umetno zasneževanje tekaških prog. Čakajo le še na priklop elektrike.

Medvode – »V našem športnem centru je vse pripravljeno za umetno zasneževanje. Imamo snežne topove, električno napeljavo, vodo, primerne so tudi temperature. Ni pa še priklopljena električna energija. Upam, da se bo to zgodilo čim prej,« pravi Klemen Svoljšak, ki v ŠD ŠRC Preska Medvode bedi nad gradnjo tekaškega centra.

Športno rekreacijski center Preska je novo podobo začel dobivati leta 2004. Najprej so zgradili nove tekaške proge, ki ustrezajo standardom mednarodne smučarske organizacije FIS in je na njih možno izvesti tudi tekme najvišjega ranga. Leta 2006 so gostili tekaški del mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva in svetovnega prvenstva tekačev do 23 let. Delno so posodobili tudi druge proge za rekreacijo. Zgradili so vrtino za vodo, v letu 2006 kupili tehnološko opremo za delovanje centra, in sicer bivalne kontejnerje, motorne sani, nov teptalni stroj. Zavleklo pa se je pri gradnji sistema umetnega zasneževanja.Zanj so leta 2007 zgradili črpališče za vodo, ga v lanskem letu dokončno opremili, postavili razvod in jaške za priklop dveh novih topov. Načrtovali so, da bi sistem lahko preizkusili konec preteklega leta in med prazniki izdelali prvi umetni sneg, kar pa se ni zgodilo. »Aktivnosti v zvezi z napeljavo elektrike smo začeli takoj po sprejetju proračuna občine Medvode za leto 2008, torej maja lani. V decembru so bila dela končana, žal pa nam elektrike še niso priklopili. Temperature so idealne za izdelavo umetnega snega in lahko bi ga izdelovali že na rezervo. Upam le, da bodo tudi januarja ostale pod lediščem. Sistem umetnega zasneževanja bo po priklopu elektrike prišel priklopiti proizvajalec topov,« pojasnjuje Svoljšak.

Umetno bodo zasnežili okrog kilometra in pol prog ob gozdu, medtem ko stadiona ne bodo zasneževali. »To bo dovolj za rekreacijo in za trening naših tekačev. Ta del proge bo tudi razsvetljen, tako da bo mogoče teči tudi v večernih urah,« je povedal Aleš Galof, predsednik ŠD ŠRC Preska Medvode. Umetni sneg v neposredni bližini našega glavnega mesta torej bo, navdušenci teka na smučeh pa upajo, da čim prej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Odprt tudi drugi avtocestni priključek

Naklo - V ponedeljek so v Naklem odprli še priključek na drugi strani avtoceste A2 Karavanke-Ljubljana. Priključek je bil sicer končan že v začetku meseca, tehnični pregled pa so...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Del Tavčarjeve ne bo enosmeren

Jesenice - Potem ko je bilo prvotno načrtovano, da bodo v okviru obnove Ceste Cirila Tavčarja na Jesenicah odsek od križišča z regionalno cesto pri slaščičarni Metuljček do križi...

Šport / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Zupan ostaja glavni trener

Po slabem začetku sezone in še slabših rezultatih slovenskih skakalcev na tekmah novoletne turneje je glavni trener Matjaž Zupan ponudil odstop, ki pa ga Franci Petek in drugi niso sprejeli.

Škofja Loka / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Za predor pravnomočno gradbeno dovoljenje

Gradbeno dovoljenje za gradnjo poljanske obvoznice od predora pod Stenom z vstopom v Puštalu in izstopom iz predora v naselju Na Dobravi je tik pred koncem leta postalo pravnomočno.

Medvode / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

Umetni sneg bo

V Športno rekreacijskem centru Preska v Medvodah je vse pripravljeno za umetno zasneževanje tekaških prog. Čakajo le še na priklop elektrike.

Gospodarstvo / sobota, 10. januar 2009 / 07:00

LIP Bled dobil partnerja

V LIP-u Bled so se odločili podjetje razdeliti na dve družbi in 35 odstotkov programa opažnih plošč prodali avstrijskemu Hasslacherju.