Planinskemu muzeju nagrada za bivak

Mojstrana – Slovenski planinski muzej, ki v Mojstrani deluje kot enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, je v ponedeljek za projekt Pobeg v bivak prejel častno Valvasorjevo priznanje za leto 2016. »Gre za prvo igrifikacijo v muzeju pri nas, ki ohranjenemu muzejskemu predmetu bivak II, ki ga je muzeju poklonil Alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice, dodaja novo, svojevrstno interpretacijo,« pojasnjuje direktorica Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič. »Ideja o postavitvi sobe pobega v muzeju se je porodila kustosinjama Slovenskega planinskega muzeja Nataliji Štular in Elizabeti Gradnik. Kot direktorica in vodja projekta sem vanjo verjela, zato smo jo uvrstili v letni program. Poiskali smo strokovnjake s področja igrifikacije, ki so ustvarili poseben prostor doživetij: izdelali so povsem novo igrivo pot doživetij, skozi katero z reševanjem nalog bežimo pred nevihto v varno zatočišče – bivak.« Projekt je ob ministrstvu za kulturo finančno podprla tudi Občina Kranjska Gora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Manjka izvedensko mnenje

Novo izvedensko mnenje psihiatrične stroke o stanju prištevnosti Romana Velikonje med streljanjem v jeseniškem Caffe Innu novembra 2006 še ni izdelano.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Savčani boljši od Britancev

Naslovni stavek je bil slišan v cilju kolesarske dirke Po ulicah Kranja. Kolesarski klub Sava Kranj letos praznuje 55 let obstoja kluba ter 45 let kranjske dirke, legendarne Po ulicah Kranja.

Kronika / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Gasilci odhiteli v banko

V petek so kranjski poklicni gasilci zaradi sprožitve požarnega alarma odhiteli na sedež Gorenjske banke v Kranju. K sreči le zaradi vaje evakuacije.

Zanimivosti / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Mladi nadzorniki za prihodnost narave

Triglavski narodni parkje osem dni gostil mednarodni tabor za mlade nadzornike iz evropskih parkov.

Gospodarstvo / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Igre - velika priložnost za posel

Veliki športni dogodki, med njimi so seveda tudi olimpijske igre, so lahko velika priložnost za gospodarstvo. Tudi za slovenska podjetja, kot so šenčurski Mides ali prodajalci velikih televizorjev.

Prosti čas / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Festival ob Kolpi

Od petka do nedelje bo v Vinici v Beli krajini že petič zapored festival Schengenfest. Odličen glasbeni program ter številne zanimive obfestivalske dejavnosti ob Kolpo privabijo tudi mnogo obiskovalce...