Večgeneracijski center Kamnik deluje pod okriljem Zavoda Oreli, ki ga vodi Martina Ozimek. / Foto: Gorazd Kavčič

Odprli večgeneracijski center

V sredo so pod okriljem Zavoda Oreli v kamniškem KIKštarterju tudi uradno odprli Večgeneracijski center Ljubljana – VGC Kamnik, ki ga je podprla tudi Občina Kamnik.

Kamnik – Večgeneracijski center Kamnik, ki sicer deluje že vse od januarja letos, je namenjen vsem generacijam, kulturam in osebam z različnim statusom ter je posledično usmerjen v zadovoljevanje raznovrstnih potreb, saj ima v njem vsakdo možnost za opolnomočenje, razvoj, osebnostno rast in aktivno sodelovanje. Projekt, ki se bo v Kamniku izvajal na treh lokacijah – v Pisarni za starejše, na občini in v Mladinskem centru Kotlovnica oz. njihovem KIKštarterju, ponuja različne preventivne programe najbolj ranljivim občanom, predvsem družinam, mladim, brezposelnim, starejšim in drugim ranljivim skupinam.

Projekt Večgeneracijski center Ljubljana, kamor sodi tudi kamniška enota, financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, podpirajo pa ga tudi Mestna občina Ljubljana ter občine Kamnik, Vrhnika, Grosuplje in Ivančna Gorica. »Današnja družba, današnji svet in današnje okolje so čudni. So polni paradoksov, saj smo na eni strani čedalje bolj tehnološko razviti, na drugi strani pa zelo nazadujemo. Nazadujemo v človeških odnosih. Nazadujemo tudi v splošni razgledanosti in v mnogih drugih kriterijih. In to morda zaradi tega, ker nimamo več tistega, kar je bilo včasih samoumevno. Smo družba, ki danes na novo odkriva stvari, ki so bile nekoč logične. Prehranjujemo se zdravo in odkrivamo, da znajo različne generacije med seboj sodelovati. Današnja družba pozablja na tisto najpomembnejše. Na bistvo – biti človek. Biti posameznik na voljo sočloveku, ki je morda v stiski, ki ni zdrav, ki potrebujemo pomoč, pa naj bo to le lepa beseda. Večgeneracijski center Kamnik je tako čudovita priložnost, da se predvsem zavemo dejstva, da nesodelovanje in gledanje le na materialne dobrine in denar ne prinašata nič dobrega. Največ nam prinašajo medčloveški stiki in občutek, da smo pomagali sočloveku. To je tisto, kar je pomembno,« je na odprtju poudaril kamniški župan Marjan Šarec.

Udeležencem projekta v Kamniku bodo na voljo različne aktivnosti. Za starejše: skupina za samopomoč svojcev negibnih starejših, skupina za samopomoč za zdrav življenjski slog in skupina za socialno participacijo in ohranjanje kulturne dediščine, za brezposelne: izobraževanje za idejni poslovni načrt in izobraževanje za spletne tehnologije, za mlade pa: Mala impro šola in Impro lige v Kotlovnici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Za vodne užitke tudi na prostem

Ob vodnem parku v Bohinjski Bistrici so v sredo zvečer uradno odprli dva zunanja bazena, rekreacijskega in otroškega.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 19:04

Gospodinjska skupnost za starejše

Pri Šoštarju v Davči nastaja prva gospodinjska skupnost za starejše v Sloveniji. »Funkcioniramo kot družina,« pravijo njeni prvi člani.

Slovenija / nedelja, 21. maj 2017 / 19:03

Ponosni na prednike

Dva dogodka sta konec prvega majskega tedna zaznamovala dejavnost Slovencev na Koroškem. V nedeljo, 7. maja, so najprej na pokopališču v Kotmari vasi / Koettmannsdorfu pod Gurami na levem bregu Dra...

Kronika / nedelja, 21. maj 2017 / 19:01

Vinjeni na cesti

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali več voženj pod vplivom alkohola, nekatere so se končale tudi s prometno nesrečo. V Tenetišah se je voznik zaradi alkohola (0,65 mg/l)...

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:05

»Pomladili« program in članstvo

Pihalni orkester Alpina Žiri, pri katerem ta čas sodeluje okrog trideset godbenikov, letos praznuje sedemdesetletnico obstoja. Za uvod v praznovanje obletnice so že konec lanskega leta izdali zgoščenk...

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:04

O Kreku, njegovi koči in planinskem društvu

Ob 110-letnici železnikarskega planinskega društva in stoti obletnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka so v Muzeju Železniki pripravili razstavo o Krekovi koči na Ratitovcu.