Glavne »kuhalnice« čokoladnega večera: Tanja Pintarič, Uroš Štefelin in Ksenija Krajšek Mahorčič

Čokolada na krožnikih

Ker si vsak festival zasluži kakšno premiero, so tokrat v Vili Podvin v času Festivala čokolade, ki se je v Radovljici odvijal konec tedna, skupaj stopili trije slovenski kuharski mojstri oziroma mojster in dve mojstrici – vsi trije člani mednarodnega združenja JRE – in pripravili večerjo, začinjeno s sladko pregreho iz kakavovih zrn.

Tako so v bistvu šesthodni meni, tokrat z drugačnim pozdravom (iz kuhinje) in zaključkom, pripravili kuharski mojster iz domače kuhinje gostiteljice Vile Podvin Uroš Štefelin, pri kreiranju krožnikov pa sta se mu pridružili še kolegici, ravno tako izjemni slovenski »kuhalnici« – Tanja Pintarič iz gostilne Rajh iz Prekmurja in pa Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič z obrobja Brkinov in Krasa. Pri večerji so se tako z jedmi poklonili trem regijam: Gorenjski, Krasu in Prekmurju.

Posebnost jedilnika je bila tokrat zagotovo »čokoladnost«, saj je čokolado vsebovala prav vsaka jed, za kar sta poskrbela s svojo, lahko bi rekli, kar slovensko čokolado Martina in Sebastjan Kalinšek iz 20chocolate, ki sledita filozofiji »od zrna do tablice«. Njuna čokolada nastaja v Sloveniji – od začetne faze mletja do praženja in obdelave zrn do končnega izdelka; kakavova zrna pa so doma iz Nikaragve, Kube, Ekvadorja in Santa Dominga. Prav za ta dogodek sta se ljubitelja kakavovih zrn prvič spopadla še z izdelavo bele in mlečne čokolade. Štefelin pravi, da je bil presenečen, kako se je z njuno čokolado pravzaprav lepo dalo ustvarjati. Načeloma pa je Uroš bolj pristaš uporabe čokolade v sladicah.

Ni enostavno sestaviti jedilnika ter v prav vsako jed vplesti čokolade, tokrat pa so pri večerji poleg hrane ponudili v izbor vino ali paleto svetovno znanih rumov, zaključili pa s požirkom filipinskega ruma, kjer lahko okusiš cvetico mandarine in čokolado s pridihom Kube.

Za uvod je poskrbela s svojim pozdravom iz obrobja Brkinov in Krasa Ksenija s slano pralino iz temne čokolade in kraške pancete ter že tu napovedala, da bodo njene jedi nekaj posebnega. Pripravila je še simpatične bombone iz testenine (kakav, čemaž, kraška skuta in brkinski jurček), ki so pri večini gostov poželi veliko odobravanja, njena sladica s tartom mandlja, mlečno čokolado z nežno karamelno noto in tekočo sredico manga, ingverja in pasijonke pa oblizovanje žlic in tihi aplavz. Urošu in Tanji so tokrat zaupali pripravo glavnih jedi in predjedi. Tanja se je pri jabolčni juhi s peno bele čokolade poigrala s sladko-kislimi okusi; Uroš se je odločil, da bosta med drugim Zupanovi postrvi na krožniku delala družbo tudi mavrahova juhica in hren v beli čokoladi, jagnječjem hrbtu in skorjici iz kakavovih zrn ter Gartnerjevega sira pa divji hmelj, zeleni šparglji, jagnječji priželjc z zelenjavo v testu in polenta s kakavovimi zrni. Pri Tanjinem krožniku, ki ga je poimenovala jajce v gnezdu, pa je za glavno sestavino – poširano oziroma zakrknjeno jajce – poskrbel njen sin Leon. Čokoladne mrvice na jajcu je tokrat predstavljal (nariban) posip iz gosjih jeter in temne čokolade; krožnik pa so sestavljali še dimljeni mürski krompir, čips vijoličastega krompirja, rezanci kataifi in peteršiljevo olje.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 28. julij 2014 / 10:22

Muzej v nekdanji mežnariji

Tik pred začetkom poletja so v stavbi nekdanje mežnarije v Kamni Gorici odprli krajevni muzej. Stavba, ki stoji na čudoviti razgledni točki na hribu za cerkvijo, je tako po nekaj letih propadanja dobi...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Zgodba s srečnim koncem

Vrsto let sem z zaprtimi očmi hodila mimo sreče, ki je ležala ob poti.

GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Med sosedi 57

Ko je v začetku septembra tudi predsednik italijanske republike Giorgio Napolitano podpisal odlok o veljavnosti zaščitnega zakona za Slovence v 32 občinah Furlanije - Julijske krajine, Slove...

Splošno / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Anketa: Na Golniku prekuhavajo vodo

Borut Haklin: »Pred približno dvema tednoma smo dobili na dom obvestilo, da moramo prekuhavati vodo. Že dlje časa pa se govori, da je voda oporečna. Vodno zaj...

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Odprta vrata delovnega centra

Ob dnevu odprtih vrat v škofjeloški enoti Varstveno delovnega centra Kranj so letos res lahko na široko odprli vrata in vanjo povabili obiskovalce, saj so od junija v novih, večjih prostorih.

Kronika / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Kriminal

Poželi konopljo Mojstrana - Kranjskogorski policisti bodo zaradi posedovanja in gojenja konoplje kazensko ovadili 27-letnega Mojstrančana. Pri hišni p...