Kostanji

Oziramo se v divje kostanje in čakamo, da se bodo razcveteli. A bojim se, da jih bo hud veter, ki se zaganja v vsako poro in v vsak popek, osiromašil za bogastvo cvetov. Sicer pa je kostanj ena najbolj ogroženih drevesnih vrst v Evropi, saj ga napada »kostanjev rak«. V moji kuhinji je nepogrešljiv, odkar je naprodaj tudi vakuumiran. Seveda najdemo kostanjevo drevo in sadež tudi v simboliki vedeževanj in sanj. V arabskem svetu zelena trnasta lupina v ljudskem verovanju pomeni, da bo človek dosegel vse s težavo in muko, kar lahko primerjamo z našim reklom, da greš za nekoga po kostanj v žerjavico. Na Kitajskem kostanj ustreza Zahodu in je zasajen v oltar Tal. Bil je simbol predvidevanj, saj so ga jedli pozimi. Posebno zgodbo je o kostanju, ki je rastel na zadnjem dvorišču ene od hiš na Prinzengrachtu v Amsterdamu, spletel nizozemski skladatelj Jos Versteegen. Anna Frank je iz svojega skrivališča dolge ure opazovala to drevo in se pogovarjala z njim. Jos Verstegeen je uglasbil troje samospevov kot dialog med Anno in drevesom. Leta 2010 je vihar staro drevo podrl. In nastala je še četrta pretresljiva pesem o grozotah holokavstva. V keltskem horoskopu najdemo kostanj med 15. in 24. majem in 12. In 21. novembrom. Ljudje, rojeni v znamenju kostanja, radi delajo v skupini, se ne izpostavljajo, si zastavljajo svetle in zdrave cilje, in če se zaljubijo, se zaljubijo za vse življenje. No, jaz ljubim kostanjeve cvetove in sadeže v slani in sladki obliki.

Pogača s treviškim radičem

Za 4 osebe potrebujemo: 450 g listnatega testa, 200 g naribane gaude, 200 g maronov, 2 glavici treviškega radiča, 100 g smetane, 3 jajca, 2 šalotki, olje, sol, poper.

Pečico ogrejemo na 190°. Na treh žlicah olja popražimo nasekljano šalotko in za 3 minute dodamo treviški radič, narezan na pol centimetra dolge trakove, ter popražimo. Odvečno olje odlijemo.

Testo razvaljamo v krog s premerom 26 cm, debelim 3 mm, in ga damo v nizek model. Testo dobro pritisnemo ob steno modela. Prebodemo ga z vilicami in damo za pol do ene ure v hladilnik. Naribamo sir. Model vzamemo iz hladilnika, ga obložimo z radičem, potresemo z naribano gaudo in zdrobljenim kostanjem. Razžvrkljamo jajca in smetano, osolimo in popramo. Prelijemo na pogačo in pečemo v pečici približno 25–30 minut. Lahko ponudimo toplo ali hladno z listnato solato in koščkom kruha.

Mafini z gorgonzolo in hruškami

Za 12 mafinov potrebujemo: 2 hruški, 150 g moke, 100 g zmletih mandljev, 150 g gorgonzole, 2 žlički pecilnega praška, 3 jajca, 250 g jogurta, 2 žlički soli, malo čilija po okusu.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Hruške olupimo, jim odstranimo pecelj in peške ter jih zrežemo na kocke. Moko, mandlje in pecilni prašek zmešamo in dodamo hruške. Gorgonzolo zmečkamo z vilicami. Umešamo maslo, dodamo jogurt in jajca, sol in čili po okusu. Dodamo gorgonzolo in suho snov. Dobro premešamo. Če je treba, dodatno začinimo. Pripravimo model, vložimo v vdolbine papirnate košarice in jih napolnimo s snovjo za mafine. Pečemo na srednji rešetki, da je skorjica zlato rumena. Lahko postrežemo hladno ali toplo, z listnato, pikantno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Kako porabiti milijon evrov

Na račun Krajevne skupnosti Kovor naj bi se do zaprtja deponije leta 2015 steklo milijon evrov odškodnine. O tem, da bi del denarja namenili za prizidek h gasilskemu domu za večnamensko dvorano, so go...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. november 2018 / 23:51

Pouk v družbi veverice

Izobraževanja na področju gozdne pedagogike so za gozdarje in lovce odličen način, da lahko tudi zapletene tematike na poljuden, a strokovno podprt način predstavljajo širši javnosti. Ta znanja so v u...

Bohinj / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Novo priznanje Kampu Danica

Turistična zveza Slovenije je okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrala bohinjski Kamp Danica za najboljši kamp v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej v...

Izleti GG / četrtek, 8. november 2018 / 23:47

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin...

Razvedrilo / četrtek, 8. november 2018 / 23:45

Pravharjeva »žlahta« iz Voklega

Bratranci in sestrične, potomci Ane in Janeza Likozarja iz Voklega, gospodarja Pravharjeve kmetije, kakor se je reklo po domače, so oktobra po petnajstih letih obudili že skorajda zamrle prijateljske...