Damijan Ambrožič pred obnovljeno Homanovo hišo

Končana obnova Homanove hiše

Prejšnji teden so v Škofji Loki končali z obnovo Homanove hiše, ki je trajala vse od aprila. Naložba je stala 66 tisoč evrov, od tega jih je 27 tisoč prispevala država.

Škofja Loka – Hišo iz leta 1472, ki jo je leta 1511. zamajal potres in je bila tedaj obnovljena, je leta 1994 od družine Homan, ki jo je dobila vrnjeno v denacionalizaciji, kupil Damijan Ambrožič. Od tedaj jo nenehno obnavlja, polno desetletje pa se je javljal na razpise ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove. Letos mu je uspelo in država je k obnovi, vredni 66 tisoč evrov, primaknila 27 tisoč evrov.

»Prispevala bo tudi občina, saj sem kandidiral tudi na njenem razpisu za obnovo pročelij v starem mestnem jedru,« je povedal lastnik najimenitnejše hiše v starem delu Škofje Loke. »Nazadnje je bila hiša obnovljena leta 2001, ko smo menjali streho, sedaj smo morali zamenjati tudi ves napušč, največji zalogaj pa je bila obnova fasade. Mateja Kavčič iz restavratorskega centra nam je svetovala nov pristop k obnovi starih hiš, kjer se skuša v celoti ohraniti originalni omet in delati z naravnimi materiali. Po njenem nasvetu smo na ta način obnovili gornji del pročelja, v pritličnem, kjer je več vlage, pa smo uporabili tudi zaščitni omet.«

Odprtje obnovljene hiše bo 31. avgusta. Tedaj bodo odprli tudi gostilno v prvem nadstropju, ki bo tako po opremi kot po ponudbi tipično slovenska. V Homanovi hiši, ki je najbolj znana po kavarni in slaščičarni, so že večkrat poskusili tudi s ponudbo hrane. V prihodnje pa Damijan Ambrožič računa, da bo v drugem nadstropju in na podstrehi, kjer je še 350 kvadratnih metrov prostora, lahko uredili mestni hotelček. Kdaj bo to, za sedaj lastnik Homanove hiše, v kateri so tudi trije trgovski lokali, še ne ve odgovora. Ob dejstvu, da so doslej hišo obnavljali po »petletkah«, pa enkrat v naslednjih petih letih.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 7. oktober 2015 / 12:44

Mladi gasilci

Občutek imamo, da gasilci bdijo nad nami kot nekakšni čuvaji, ki nam bodo s svojim znanjem in usposobljenostjo priskočili na pomoč v najbolj kritičnih trenutkih, za katere po tihem vsi upamo, da se...

Objavljeno na isti dan


Bled / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Etno vseh razsežnosti

Bled - V čudovitem ambientu blejskega Zdraviliškega parka se je v torek zvečer z nastopom mladih umetnikov in izkušenih poznavalcev romunskega folklornega izročila iz pokrajine Tim...

Kultura / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Petek za četrti Jazz kamp

Danes zvečer se bo na Pungertu začel 4. Jazz kamp Kranj. Preverjen recept preteklih let bo letos zaznamovala tudi novost.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Končana obnova Homanove hiše

Prejšnji teden so v Škofji Loki končali z obnovo Homanove hiše, ki je trajala vse od aprila. Naložba je stala 66 tisoč evrov, od tega jih je 27 tisoč prispevala država.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Urška, oblečena le v barve

Znana umetnica Alenka Peternel iz Gozd Martuljka je uspešno predstavljala Slovenijo na svetovnem prvenstvu poslikave teles v Avstriji.

Gospodarstvo / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Zanimiv za Gorenjce

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bo od 25. do 31. avgusta mednarodni kmetijsko živilski sejem.