Kostanji

Oziramo se v divje kostanje in čakamo, da se bodo razcveteli. A bojim se, da jih bo hud veter, ki se zaganja v vsako poro in v vsak popek, osiromašil za bogastvo cvetov. Sicer pa je kostanj ena najbolj ogroženih drevesnih vrst v Evropi, saj ga napada »kostanjev rak«. V moji kuhinji je nepogrešljiv, odkar je naprodaj tudi vakuumiran. Seveda najdemo kostanjevo drevo in sadež tudi v simboliki vedeževanj in sanj. V arabskem svetu zelena trnasta lupina v ljudskem verovanju pomeni, da bo človek dosegel vse s težavo in muko, kar lahko primerjamo z našim reklom, da greš za nekoga po kostanj v žerjavico. Na Kitajskem kostanj ustreza Zahodu in je zasajen v oltar Tal. Bil je simbol predvidevanj, saj so ga jedli pozimi. Posebno zgodbo je o kostanju, ki je rastel na zadnjem dvorišču ene od hiš na Prinzengrachtu v Amsterdamu, spletel nizozemski skladatelj Jos Versteegen. Anna Frank je iz svojega skrivališča dolge ure opazovala to drevo in se pogovarjala z njim. Jos Verstegeen je uglasbil troje samospevov kot dialog med Anno in drevesom. Leta 2010 je vihar staro drevo podrl. In nastala je še četrta pretresljiva pesem o grozotah holokavstva. V keltskem horoskopu najdemo kostanj med 15. in 24. majem in 12. In 21. novembrom. Ljudje, rojeni v znamenju kostanja, radi delajo v skupini, se ne izpostavljajo, si zastavljajo svetle in zdrave cilje, in če se zaljubijo, se zaljubijo za vse življenje. No, jaz ljubim kostanjeve cvetove in sadeže v slani in sladki obliki.

Pogača s treviškim radičem

Za 4 osebe potrebujemo: 450 g listnatega testa, 200 g naribane gaude, 200 g maronov, 2 glavici treviškega radiča, 100 g smetane, 3 jajca, 2 šalotki, olje, sol, poper.

Pečico ogrejemo na 190°. Na treh žlicah olja popražimo nasekljano šalotko in za 3 minute dodamo treviški radič, narezan na pol centimetra dolge trakove, ter popražimo. Odvečno olje odlijemo.

Testo razvaljamo v krog s premerom 26 cm, debelim 3 mm, in ga damo v nizek model. Testo dobro pritisnemo ob steno modela. Prebodemo ga z vilicami in damo za pol do ene ure v hladilnik. Naribamo sir. Model vzamemo iz hladilnika, ga obložimo z radičem, potresemo z naribano gaudo in zdrobljenim kostanjem. Razžvrkljamo jajca in smetano, osolimo in popramo. Prelijemo na pogačo in pečemo v pečici približno 25–30 minut. Lahko ponudimo toplo ali hladno z listnato solato in koščkom kruha.

Mafini z gorgonzolo in hruškami

Za 12 mafinov potrebujemo: 2 hruški, 150 g moke, 100 g zmletih mandljev, 150 g gorgonzole, 2 žlički pecilnega praška, 3 jajca, 250 g jogurta, 2 žlički soli, malo čilija po okusu.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Hruške olupimo, jim odstranimo pecelj in peške ter jih zrežemo na kocke. Moko, mandlje in pecilni prašek zmešamo in dodamo hruške. Gorgonzolo zmečkamo z vilicami. Umešamo maslo, dodamo jogurt in jajca, sol in čili po okusu. Dodamo gorgonzolo in suho snov. Dobro premešamo. Če je treba, dodatno začinimo. Pripravimo model, vložimo v vdolbine papirnate košarice in jih napolnimo s snovjo za mafine. Pečemo na srednji rešetki, da je skorjica zlato rumena. Lahko postrežemo hladno ali toplo, z listnato, pikantno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Prva slovenska e-enciklopedija spolnosti

Prvi slovenski znanstveni portal o spolnosti www.Sexation.info je bogatejši za nove tematske sklope in dodane videopoučne vsebine. Portal ponu...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.