Dvajsetice za tri sokove
Na ocenjevanju za državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju so trije sokovi z gorenjskih kmetij dobili najvišjo možno oceno – dvajset točk.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 19. do 21. maja državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili na ocenjevanjih nagrajene izdelke. Ocenjevalne komisije so že ocenile izdelke v osmih prehranskih skupinah, med drugim tudi vrtnine in druge konzervirane pridelke, suho sadje, sokove in kis. Gorenjske kmetije so tudi letos dosegle na ocenjevanju dobre rezultate.
Na ocenjevanju sokov je najvišjo možno oceno, dvajset točk, in s tem zlato priznanje prejelo osem izdelkov, med njimi tudi trije sokovi, ki so jih na ocenjevanje dale gorenjske kmetije. Peter Burger iz Komende je dobil »dvajsetico« za zelnico, kmetija Princ s Hudega pri Tržiču za sok korenja in jabolka, Aleš Jerala iz Pobrezij pa za jabolčno-bezgov sok. Kmetija Princ je poleg tega dobila še zlata priznanja za sok drnulje in jabolka, sok rdeče pese in jabolka, sok maline in jabolka, sok višnje in jabolka ter za sok bezgovih jagod in jabolka, srebrna priznanja za sok aronije in jabolka, sok bezgovih cvetov in jabolka, sok češnje in jabolka, sok črnega ribeza in jabolka, bistri jabolčni sok in za sok borovnice in jabolka ter bronasta priznanja za sok marelice in jabolka, gosti jabolčni sok ter sok hruške in jabolka, Peter Burger še srebrno priznanje za sveži korenčkov in jabolčni sok, Aleš Jerala pa še srebrno priznanje za jabolčni sok. Kmetija Pr' Turk iz Rovt pri Podnartu je dobila zlato priznanje za jabolčni sok, Matej Megušar iz Stare Loke zlato za motni jabolčni sok, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno za jabolčni sok.
Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin in drugih konzerviranih pridelkov je kmetija Pr' Blažku (Miha Golob) z Brezij nad Kamnikom prejela zlati priznanji za pasterizirane filete paprike in za pasterizirano rezano rdečo peso ter srebrni priznanji za ribano kislo zelje in pasterizirane delikatesne kumarice, Jože Šink s Suhe pri Predosljah zlato priznanje za kislo repo, Peter Burger iz Komende zlato za kislo zelje ter srebrni za kislo repo in za rdečo peso, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah zlato za zelenjavni namaz Bučko in kmetija Pstota (Marko Kuhar) iz Zgornjih Dupelj zlato priznanje za papriko in bronasto za kumarice. Kmetija Pr' Bergant (Anton Verlič) iz Smlednika bo dobila zlato priznanje za kisle kumarice in bronasto za kisle narezane kumarice, Jože Bobnar iz Vogelj zlato za kislo repo in srebrno za kislo zelje, Klemen Jarc iz Voklega srebrno za kislo repo in bronasto za kislo zelje, Milan in Marinela Rojnič iz Domžal pa srebrno priznanje za vložene divje šparglje.
Dve gorenjski kmetiji sta dali na ocenjevanje tudi suho sadje. Janko Jeglič, po domače Matijovc iz Podbrezij, je dobil zlato priznanje za Matijovčev jabolčni čips, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno priznanje za jabolčni čips in bronasto za suhe jabolčne krhlje. Na ocenjevanju kisa je komisija z zlatim priznanjem nagradila jabolčni kis z Matijovčeve kmetije, in z bronastim priznanjem vinski kis, ki ga je na ocenjevanje dal Miha Golob z Brezij nad Kamnikom.