Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni

Ni lepšega kot doma odpreti polno škatlo domačih piškotov. Sama vedno poskusim sestaviti kakšen nov recept in vedno rečem, da so ti najboljši, čeprav pri naslednji peki spečem spet kakšne druge. Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni se bodo prav gotovo še kdaj znašli v naši škatli piškotov.

Za pripravo mareličnih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g moke, 150 g fino mletih ovsenih kosmičev, 250 g masla ali margarine, 180 g rjavega sladkorja, ščepec soli, četrt žličke suhega mletega ingverja, četrt žličke cimeta, lupinica ene limone, marelično marmelado.

Maslo in sladkor penasto stepemo ter umešamo jajca. Dodamo ingver, cimet, sol. Med stalnim mešanjem dodajamo moko. Nazadnje primešamo še ovsene kosmiče. Testo oblikujemo v svaljek debeline približno 3 cm. Pustimo ga počivati v hladilniku 30 minut. Svaljek razrežemo na centimeter debela kolesa. Iz koles oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V vsako kroglico s prstom ali s pomočjo kuhalnice naredimo vdolbinico. V vdolbinico z žličko nanesemo marelično marmelado. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih pustimo stati na pekaču 5 minut, da se nekoliko strdijo.

Nasvet: Da bodo piškoti še bolj zdravi, uporabimo pirino ali polnozrnato moko. Obe moki dodata piškotom še bolj poln okus.

Za pripravo rogljičkov z mandeljni potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 60 g mletih mandljev, 50 g sladkorja v prahu, 1 jajce, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška; za posip: 1 žlico sladkorja.

Maslo raztopimo ter ga nekoliko ohladimo. V skledi pomešamo moko, maslo, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek in mandeljne. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Okrog jamice polijemo stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Ohlajeno testo razdelimo na več delov in iz vsakega dela oblikujemo 1 centimeter debel svaljek. Razrežemo jih na približno 7 centimetrov dolge dele. Vsak del upognemo v rogljiček. Polagamo jih na namaščen pekač ali na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečene pustimo stati 15 minut in jih nato še tople povaljamo v kristalnem sladkorju.

Nasvet: mandeljne lahko nadomestimo z orehi ali lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 18. avgust 2009 / 07:00

Kozmus zlat tudi na SP v Berlinu

Berlin - Zlati olimpionik Primož Kozmus je v metu kladiva tretji dan 12. svetovnega atletskega prvenstva v Berlinu osvojil zlato medaljo (80,84 m). To je šele tr...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 18. november 2014 / 17:42

Šest naključij za eno zgodbo

Spletni portal Youtube je bogatejši za spletno serijo Naključja. Mladi kranjski filmski in odrski ustvarjalci bodo pet delov serije na koncu združili v film. Vsak torek na spletu en del, danes že tret...

Kultura / torek, 18. november 2014 / 16:45

Šest tekmovalnih predstav

Ob predstavah v tekmovalnem delu na letošnjih Čufarjevih dnevih pester tudi spremljevalni program.

Šport / torek, 18. november 2014 / 15:48

Calcitu visoka zmaga

Kamnik – Odbojkarice kamniškega Calcit Volleyballa so na poraz proti Crveni zvezdi v drugem krogu srednjeevropskega pokala (CEV) v sobotnem obračunu s Sparkasse Celovcem odgovorile na najboljši mož...

Nasveti / torek, 18. november 2014 / 13:32

Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Gorenjska / torek, 18. november 2014 / 13:26

Za zdrave ritke

V društvu Ekologi brez meja želijo spodbuditi uporabo pralnih plenic.