Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni

Ni lepšega kot doma odpreti polno škatlo domačih piškotov. Sama vedno poskusim sestaviti kakšen nov recept in vedno rečem, da so ti najboljši, čeprav pri naslednji peki spečem spet kakšne druge. Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni se bodo prav gotovo še kdaj znašli v naši škatli piškotov.

Za pripravo mareličnih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g moke, 150 g fino mletih ovsenih kosmičev, 250 g masla ali margarine, 180 g rjavega sladkorja, ščepec soli, četrt žličke suhega mletega ingverja, četrt žličke cimeta, lupinica ene limone, marelično marmelado.

Maslo in sladkor penasto stepemo ter umešamo jajca. Dodamo ingver, cimet, sol. Med stalnim mešanjem dodajamo moko. Nazadnje primešamo še ovsene kosmiče. Testo oblikujemo v svaljek debeline približno 3 cm. Pustimo ga počivati v hladilniku 30 minut. Svaljek razrežemo na centimeter debela kolesa. Iz koles oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V vsako kroglico s prstom ali s pomočjo kuhalnice naredimo vdolbinico. V vdolbinico z žličko nanesemo marelično marmelado. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih pustimo stati na pekaču 5 minut, da se nekoliko strdijo.

Nasvet: Da bodo piškoti še bolj zdravi, uporabimo pirino ali polnozrnato moko. Obe moki dodata piškotom še bolj poln okus.

Za pripravo rogljičkov z mandeljni potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 60 g mletih mandljev, 50 g sladkorja v prahu, 1 jajce, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška; za posip: 1 žlico sladkorja.

Maslo raztopimo ter ga nekoliko ohladimo. V skledi pomešamo moko, maslo, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek in mandeljne. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Okrog jamice polijemo stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Ohlajeno testo razdelimo na več delov in iz vsakega dela oblikujemo 1 centimeter debel svaljek. Razrežemo jih na približno 7 centimetrov dolge dele. Vsak del upognemo v rogljiček. Polagamo jih na namaščen pekač ali na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečene pustimo stati 15 minut in jih nato še tople povaljamo v kristalnem sladkorju.

Nasvet: mandeljne lahko nadomestimo z orehi ali lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. julij 2018 / 17:49

Posadili bodo več kot dvesto sončnic

Brdo pri Lukovici – V centru Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Lukovici bodo v torek posadili 210 sončnic, ki bodo simbolično predstavljale slovenska čebelarska društva. Po posaditvi sončnic b...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem

Ljubljana - Ob svetovnem dnevu prostovoljstva je v Državnem svetu potekala podelitev priznanj najzaslužnejšim prostovoljcem in društvenim delavcem. Na predlog društev iz Zveze dr...

Zanimivosti / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Multimedijski projekt o Colorju

Medvode - V Knjižnici Medvode so 25. novembra odprli razstavo z naslovom Sledi barv, sledi časa. Gre za multimedijski projekt o Colorju avtoric Emine Djukić, Nataše Pust in Andre...

Kronika / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Policisti zasegli pištolo

Škofja Loka - V soboto okoli 3. ure so policisti pred gostinskim lokalom v Škofji Loki opravili postopek s 26-letnim Škofjeločanom, ki je imel za pasom imitacijo pištole Beretta...

Kronika / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Nesreče

Poškodovani pešec umrl v bolnišnici Kranj - Prejšnji teden je v Kliničnem centru v Ljubljani hudim ranam podlegel 76-letni Kranjčan, udeleženec promet...

Zanimivosti / sreda, 7. december 2011 / 07:00

Kranj sodeluje tudi z Doberdobom

Kranj - »Naše prijateljstvo se je začelo pred tridesetimi leti na področju krvodajalstva. Nadaljevalo in nadgrajevalo se je s sodelovanje med šolama v Kranju in Doberdobu, s sode...