Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni

Ni lepšega kot doma odpreti polno škatlo domačih piškotov. Sama vedno poskusim sestaviti kakšen nov recept in vedno rečem, da so ti najboljši, čeprav pri naslednji peki spečem spet kakšne druge. Marelični ovseni piškoti in rogljički z mandeljni se bodo prav gotovo še kdaj znašli v naši škatli piškotov.

Za pripravo mareličnih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g moke, 150 g fino mletih ovsenih kosmičev, 250 g masla ali margarine, 180 g rjavega sladkorja, ščepec soli, četrt žličke suhega mletega ingverja, četrt žličke cimeta, lupinica ene limone, marelično marmelado.

Maslo in sladkor penasto stepemo ter umešamo jajca. Dodamo ingver, cimet, sol. Med stalnim mešanjem dodajamo moko. Nazadnje primešamo še ovsene kosmiče. Testo oblikujemo v svaljek debeline približno 3 cm. Pustimo ga počivati v hladilniku 30 minut. Svaljek razrežemo na centimeter debela kolesa. Iz koles oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V vsako kroglico s prstom ali s pomočjo kuhalnice naredimo vdolbinico. V vdolbinico z žličko nanesemo marelično marmelado. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih pustimo stati na pekaču 5 minut, da se nekoliko strdijo.

Nasvet: Da bodo piškoti še bolj zdravi, uporabimo pirino ali polnozrnato moko. Obe moki dodata piškotom še bolj poln okus.

Za pripravo rogljičkov z mandeljni potrebujemo: 250 g moke, 150 g masla, 60 g mletih mandljev, 50 g sladkorja v prahu, 1 jajce, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška; za posip: 1 žlico sladkorja.

Maslo raztopimo ter ga nekoliko ohladimo. V skledi pomešamo moko, maslo, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek in mandeljne. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Okrog jamice polijemo stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Ohlajeno testo razdelimo na več delov in iz vsakega dela oblikujemo 1 centimeter debel svaljek. Razrežemo jih na približno 7 centimetrov dolge dele. Vsak del upognemo v rogljiček. Polagamo jih na namaščen pekač ali na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Pečene pustimo stati 15 minut in jih nato še tople povaljamo v kristalnem sladkorju.

Nasvet: mandeljne lahko nadomestimo z orehi ali lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 17. maj 2018 / 11:03

Starševstvo in odraščajoči otroci

V zadnji kolumni smo zapisali tri večne potrebe otrok: želijo sodelovati s starši, želijo pripadati družini ter staršem in nadvse si želijo spoštovati oba starša. Priložnosti imamo vsak dan dovolj....

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 26. september 2010 / 07:00

Kronika tedna

Tožilstvo predlaga slabih pet let Na sojenju državnemu poslancu Srečku prijatelju na Okrožnem sodišču v Kopru sta tožilstvo in obramba predstavila vse zbrane dokaze, t...

Kultura / nedelja, 26. september 2010 / 07:00

Ducat gimnazijcev umetnikov

V vhodni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki so odprli razstavo likovnih del nekdanjih profesorjev in dijakov Gimnazije Škofja Loka, ki letos praznuje 60 let obstoja.

Humor / nedelja, 26. september 2010 / 07:00

Visok obisk Pr` Jazbec

Te dni je v Besniški dolini na neuradnem obisku medved. Srečali smo ga v gostilni Pr` Jazbec, kamor je prišel na Vikijeve postrvi.

Prosti čas / nedelja, 26. september 2010 / 07:00

Deseta Vesela harmonika

Na Senici pri Medvodah je potekal festival Vesela harmonika. Na frajtonerci se je predstavilo 21 harmonikarjev.

Žirovnica / nedelja, 26. september 2010 / 07:00

Delo za ljudi je izziv

Tako pravi žirovniški župan Leopold Pogačar, ki se poteguje za drugi mandat.