Turizem brez odpadkov
Ekologi brez meja so kot nacionalna organizacija Zero Waste Slovenija v preteklem letu podrobno spoznali, kako načela koncepta družbe brez odpadkov prenesti v hotele in na prireditve. Pred dnevi so v Ribnem predstavili aktivnosti projekta Zero Waste turizem in prvi slovenski hotel, ki se je podal na »zero waste« pot, hotel Ribno.
Ribno – Po posvetu na temo nastanitev in prireditev brez odpadkov so na novinarski konferenci o projektu Zero Waste turizem spregovorili vodja projekta iz društva Ekologi brez meja Erika Oblak, direktor Hotela Ribno Matija Blažič in direktor komunalnega podjetja Infrastruktura Bled Janez Resman, konference pa se je udeležil tudi podžupan občine Toni Mežan. Matija Blažič je spregovoril o pilotnem in prvem uvajanju koncepta »zero waste« v slovenski hotel, Janez Resman in Toni Mežan pa sta predstavila razvoj Bleda kot turistične destinacije na poti do cilja: družbe brez odpadkov. Erika Oblak, vodja projekta turizma brez odpadkov je za uvod spregovorila o enoletnem projektu, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor, v sklopu katerega so se posvečali nastanitvam in prireditvam na poti do družbe brez odpadkov. Izdali so splošne smernice za hotele in organizatorje dogodkov, za katere so organizirali tudi delavnice, ki se jih je udeležilo že kar lepo število podjetij in organizacij. Povedala je še, da je Bled ena izmed občin, ki je k projektu pristopila konec leta 2014, saj so že takrat ugotovili, da velik delež komunalnih odpadkov v občini Bled prispeva turizem. »Gre seveda za pomembno industrijo, eno najpomembnejših na globalni ravni, ki hitro raste in ne prispeva samo k prihodkom, ampak ustvarja tudi velike količine odpadkov.« Ekologi brez meja so zelo veseli, da se je že na začetku povabilu odzval Hotel Ribno in se odločil, da gre kot prvi v Sloveniji skupaj z njimi do cilja, turizma brez odpadkov – za kar naj bi potrebovali od dve do tri leta. Za doseženi cilj velja devetdeset odstotkov ločeno zbranih odpadkov in že v osnovi stremljenje k zmanjševanju količine nastalih odpadkov – upajo na trideset odstotkov manj. Blažič meni, da že to, da je Hotel Ribno umeščen v izjemno okolje, narekuje njegov razvoj v smeri zelenega, naravnega in brez odpadkov. Seveda pa v zgodbi turizma brez odpadkov pomembno vlogo igrajo zaposleni v hotelu, komunikacija z gosti, pri čemer je treba upoštevati, kakšen je trenutno turist, ki obišče hotel oziroma destinacijo Bled in na primer koliko dni ostane. Ko bo koncept »zero waste« vpeljan v hotel, kar se tiče finančnega vidika ta trenutek nimajo pričakovanj, pravi Blažič, dodaja pa, da želijo, da bi hotel našel pomembnejše mesto na trgu in začel bolje izrabljati lokacijo sredi narave.