Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 9. maj 2012 / 07:00

Mavrica dobrodelnosti

V Žabnici je potekala kulturna prireditev s humanitarno noto, ki jo je pripravilo Društvo upokojencev Žabnica v sodelovanju z društvom Beli obroč Slovenije. Obiskovalci so s prehranskimi artikli pomag...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. december 2014 / 15:53

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Kranj / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Vse več jih potrebuje pomoč

V Osnovni šoli Jakoba Aljaža je skupina staršev ustanovila fundacijo za pomoč učencem. Zbrana sredstva bodo namenili za plačilo naravoslovnih taborov, ekskurzij in podobno.

Šenčur / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Letošnjo novoletno jelko pripeljali vaščani Luž

Šenčur – Prvi decembrski petek je v Šenčurju že tradicionalno namenjen postavitvi božično-novoletnega drevesa, letos se je to zgodilo že šestnajstič. V središče občine so ga tokrat pripeljali vašča...

Jesenice / četrtek, 11. december 2014 / 15:45

Priznanja medicinskim sestram

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je podelilo stanovska priznanja. Prejeli so jih Marjana Bratkovič, Katja Vrankar, Helena Dolžan Lindič, Aleksandra Vodopivec in Bla...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 11. december 2014 / 15:43

Občina bi kupila ves RTC Krvavec

V zreškem Uniorju za nakup RTC Krvavec čakajo še kakšnega kupca, za zdaj pa so nezavezujočo ponudbo prejeli le od Občine Cerklje na Gorenjskem.