Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zadnjič se mi sanjalo, da se s prijateljem voziva na motorju po cesti, ki vodi s hriba navzdol in na vsaki strani ceste je gozd. Med vožnjo jaz sedim na zadnjem delu sedeža in nato se zapeljeva s ces...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 27. julij 2024 / 20:08

Olimpijske iskrice

Dež med odprtjem OI zmotil nekatere, drugi rajali Več kot 300.000 ljudi je sinoči spremljajo slovesnost ob odprtju olimpijskih iger v...

Kronika / sobota, 27. julij 2024 / 19:58

Strmo naraščanje spletnih zlorab

V Telekomu Slovenije ugotavljajo, da se še vedno največ spletnih zlorab zgodi zaradi ignoriranja pravil varne rabe interneta.

Slovenija / sobota, 27. julij 2024 / 19:58

Razdelili dvanajst milijonov evrov

Rdeči križ Slovenije je konec junija zaključil razdeljevanje pomoči prizadetim v lanskoletnih poletnih ujmah, zdaj pa so že začeli zbirati pomoč za vse, ki so jih ujme že oziroma morda še bodo prizade...

Zanimivosti / sobota, 27. julij 2024 / 19:57

Pobegnili sva iz »Kindergartna«

Nekega dne, sredi dopoldneva, sta v igralnico stopila dva nemška vojaka. Pokazala sta na naju in vzgojiteljica naju je odpeljala v pisarno. Tujca sta naju nekaj izpraševala v nemščini, »Ta...

Šport / sobota, 27. julij 2024 / 19:53

Mladi košarkarji so podprvaki

Kranj – Slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let je na Poljskem osvojila naslov evropskih podprvakov. Mladi upi so v velikem finalu klonili proti ekipi Francije z 78 : 82 ter tako le...