Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. maj 2022 / 14:12

Jutri zbiralna akcija papirja za pomoč živalim

Kranj – Društvo za zaščito živali Kranj vabi na tradicionalno spomladansko akcijo zbiranja odpadnega papirja, ki bo jutri, v soboto, med 8. in 19. uro pred trgovskim centrom Merkur na Primskovem. I...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 26. maj 2020 / 23:45

Zadovoljni so z novim poslovanjem

Kranj – Z Upravne enote Kranj obveščajo, da so zadovoljni z nekoliko drugačnim poslovanjem, ki so se ga skupaj s strankami v zadnjih tednih že privadili, in da se poslovanje postopoma vrača v ustal...

Vodice / torek, 26. maj 2020 / 23:41

Sprejet rebalans proračuna

Vodiški občinski svetniki so sprejeli rebalans letošnjega proračuna, ki je bil potreben zaradi ukrepov vlade za zajezitev epidemije covida-19 in uskladitve projektov z realizacijo.

Šenčur / torek, 26. maj 2020 / 23:36

Posadili so breskev

Ob tednu ljubiteljske kulture so na vrtu Hiše čez cesto Pr' Franč na Miljah zasadili sadno drevo, tokrat breskev.

Kultura / torek, 26. maj 2020 / 23:27

Obraz – simbol skrivnosti

Kranj – V sredo, 27. maja, bo ob 19. uri v Cafe Galeriji Pungert odprtje razstave slikarke Biserke Komac z naslovom Obraz – simbol skrivnosti. Avtorici so navdih dali dogodki zadnjih mesecev, ko se...

Šport / torek, 26. maj 2020 / 23:27

Bole je imel navijače tudi na virtualnih kolesarskih dirkah

Med športniki, ki že komaj čakajo na nadaljevanje sezone, so tudi cestni kolesarji. Pogovarjali smo se z izkušenim Grego Boletom, ki je pred kratkim kot prvi Slovenec nastopil na virtualni izvedbi Dir...