Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sobota, 2. julij 2011 / 07:00

S Cerkljami in Moravčami do kohezijskih sredstev

Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik je s pristopom dveh novih občin izpolnila pogoje za črpanje kohezijskih sredstev za nujno potrebno nadgradnjo čiščenja odpadnih vod.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Pomoč poplavljenim Železnikom

Šenčur - Občinski svet občine Šenčur je minuli četrtek sklenil, da občini Železniki namenijo finančno pomoč v višini enega evra na občana, kar skupaj znese približno osem tisoč e...

Prosti čas / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Za Janom še Severina

Jan Plestenjak je pred kratkim do zadnjega kotička napolnil ljubljanske Križanke, v četrtek je to uspelo seksi dalmatinski zvezdnici Severini.

Prosti čas / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Črni oktober

Norveški simfonični black metalci Dimmu borgir se zaradi dobrega odziva na lansknem Metal campu v Tolminu ter novega studijskega izdelka “In sorte diaboli” v sklopu evropske turneje sp...

Šport / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Glasov supermaratonski tek

Šestdeset kilometrov od Bohinja do Kranja za šestdeset let Gorenjskega glasa.

Mularija / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Otroci o poplavah

Izjave otrok iz Antonovega vrtca v Železnikih o nedavnih poplavah so zgovorne in ganljive.