Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 4. december 2007 / 07:00

Bojan Šrot na Gorenjskem

Kranj - Jutri bo Gorenjsko obiskal novi prvak Slovenske ljudske stranke in župan občine Celje Bojan Šrot. Oglasil se bo tudi pri svojem kranjskem kolegu Damijanu Pernetu,...

Objavljeno na isti dan


Mularija / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Krpanova pot domov

S podplati sem udaril ob stegna Kobilici in že je zdirjala proti Vrhu pri Sveti Trojici. Pot je bila jako dolga. Na njej sem srečal Petra iz Dolenje vasi. Povabil me je v oštarijo pr' Žgavcu na pir...

Mularija / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Sonet - ljubezen

Nekoč zelo rada sem te imela, tvoja nežna usta so me poljubila, vedno skupaj sva govorila, sladka sapica me je objela. Še kar nisem nič dojela, ...

Šport / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Keržič drugi v triatlonu

Kranj - V Športnem parku v Šentjurju je potekal 3. Open triatlon Šentjur 2007. Na edinstveni športno-rekreativni prireditvi se je 26 udeležencev pomerilo v treh disciplinah: šahu, namiznem...

Šport / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Matko Medja

1926-2007

Radovljica / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Odprli najlepšo baročno dvorano

V radovljiški Graščini so ob občinskem prazniku odprli obnovljeno baročno dvorano, ki je po mnenju strokovnjakov najlepša na Gorenjskem.