Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. maj 2021 / 16:47

Za večjo varnost kolesarjev

Od včeraj pa do konca meseca poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, na Agenciji za varnost prometa pa poudarjajo, da je bilo v prvih štirih mesecih letošnjega leta že 247 pr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Prekmurski Šanghaj

Blizu vasi Banovci v Prekmurju so zgradili novo vas, ki se imenuje Šanghaj, enako kot je naslov novemu slovenskemu celovečernemu filmu režiserja in scenarista Marka Naberšnika, katerega prva klapa je...

Škofja Loka / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Parkiranje bo treba plačati

Škofja Loka - Na parkirišču pri zdravstvenem domu v Škofji Loki bo odslej parkiranje treba plačati. Prvi dve uri parkiranja bosta brezplačni, za vsake nadaljnje pol ure pa bo tre...

GG Plus / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Iskal gotiko, našel hiperrealizem

Eden najpomembnejših predstavnikov hiperrealizma v jugovzhodni Evropi, v Sloveniji dolga leta po krivici prezrte likovne smeri, slikar in grafik Berko iz Škofje Loke, je pred dnevi prejel osrednjo nag...

Kronika / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Pretepeni gostinec Hartmanu plačal 12.500 evrov

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Andreju Hartmanu in Mihu Koselju zaradi izsiljevanja leškega gostinca Igorja Žemlje, ki naj bi ga 12. aprila grobo pretepla. Žemlja je kasneje Hartma...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. julij 2011 / 07:00

Zelenjava letos nekoliko zamuja

Število gorenjskih kmetij, ki se ukvarjajo s pridelovanjem zelenjave, se je v petih letih zmanjšalo za polovico.