Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Pestra Lokalna scena

Težko pričakovani koncert žirovskih glasbenih skupin je napolnil dvorano Partizan. Želja organizatorja A-tri je, da bi postal tradicionalen.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 7. marec 2015 / 22:48

Pod Arihovo peč in na Bleščečo

Blizu 500 pohodnikov se je udeležilo 37. zimskega pohoda na Arihova peč, ki so ga v nedeljo, 1. marca, s pomočjo številnih pokroviteljev organizirali Slovensko planinsko društvo in Slovenska športn...

Razvedrilo / sobota, 7. marec 2015 / 11:34

Slušalke so zgodba zase

Zmagovalec Eme duet Maraaya, ki ga sestavljata Raay in Marjetka Vovk, je z mislimi že usmerjen na polfinalni nastop na Pesmi Evrovizije, ki bo maja na Dunaju.

Kultura / sobota, 7. marec 2015 / 11:33

Svoboda ali smrt

Pretresljive zgodbe migrantov iz Gaze so rdeča nit fotografske razstave avtorja Matica Zormana v kranjskem Stolpu Škrlovec.

Zanimivosti / sobota, 7. marec 2015 / 11:28

Zvončki

Narava se prebuja: sneg se že umika prvim zvončkom, ki so znamenje prihoda pomladi ter simbol mladostne energije, s katero vse toplejši sončni žarki napolnijo vsakogar, obenem pa nas vabijo na roma...

Nasveti / sobota, 7. marec 2015 / 11:08

Z belim za mizo, z rjavim v posteljo

Da ne bo kakšnih čudnih misli!!! Ne gre za barvo kože, ampak dlake. Beli medved in rjavi medved, da o zajčkih ne govorimo. Prijatelji prinesejo steklenico Polar Bear Vodke iz Belorusije. D...