Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 13. november 2023 / 22:19

Zemeljski plaz ogroža vojaška objekta

V ponedeljek zgodaj popoldne se je na Bohinjski Beli pod tamkajšnjo vojašnico sprožil večji zemeljski plaz, ki ogroža vojaška skladiščna objekta. Plaz je še vedno aktiven, a za prebivalce ta čas ne pr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Lepa soseda bo sesala

V zadnjem tednu smo doživeli dva lepotna izbora, ki spadata med tiste z najdaljšo tradicijo. Dobili smo slovensko smrkljo in že dvanajsto najlepšo sosedo.

Humor / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Skozi tunel pa ne

Od "ziheraštva" do "najedanja" ni daleč. Na koncu pa se vsi oddahnemo.

Zanimivosti / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Razstava adventnih in božičnih izdelkov

Jesenice - V cerkvi na Stari Savi na Jesenicah so v četrtek odprli prodajno razstavo adventnih in božičnih izdelkov. Na ogled so adventni venčki, sveče, svečniki, podstavki, deko...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Zavod že izdaja plombe za označevanje dreves

Kranj - Bliža se božično novoletni čas, v katerem bomo stanovanja, domove, poslovne in javne stavbe spet okrasili z božično novoletnimi drevesi. Krajevne enote Zavoda za gozdove...

Kronika / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Požar uničil dnevno sobo in kuhinjo

Podreča – Popoldne nekaj po 14. uri je v stanovanjski hiši na Podreči izbruhnil požar. Na intervencijo so pohiteli kranjski poklicni gasilci, ki jim je uspelo dokaj hitro ukrotit...