Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Ptiči z neke druge veje

V Galeriji Ivana Groharja so na ogled Zračni talismani, kot je svoje upodobitve ptičev označil njihov avtor, akademski slikar Domen Slana.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Mavrični dom

Gornjesavski muzej Jesenice letos že sedmič gosti prodajno razstavo izdelkov gojencev Varstveno delovnega centra (VDC) Škrat Jesenice. Uradno so jo odprli v torek, 4. decembra, izdelki pa bodo na...

Splošno / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Miklavžev muzejski vlak

Na Miklavža je na relaciji od Ljubljane do Kranja vozil muzejski vlak. V Ljubljani so nanj vstopili otroci iz ljubljanskih šol in vrtcev in se peljali do Kranja, manjša skupina pa se je pripeljal...

Splošno / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Ocvirki in pohvale

Tudi parkiranje v okolici stavbe jeseniškega sodišča je občasno zanimivo – še zlasti, če imaš vozilo parkirano pravilno v »boksu«, pa te zaparkira voznik, ki »samo(!) za pet m...

Splošno / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Miklavž med medicinskimi sestrami

V organizaciji otroškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice je v dvorani gledališča potekalo srečanje medicinskih sester na strokovnem srečanju z naslovom Skrbimo za novorojenčke. Več kot 130 ud...

Splošno / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Bonboni namesto rude

Veseli december se za kraje, ki imajo rudarsko tradicijo, ne začne z Miklavžem, ampak dva dni prej, ko goduje sv. Barbara. Sprevodi rudarjev v slavnostnih uniformah in slovesni sprejemi novincev...