Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Prvi slovenski zavarovalniški klub

Kranj - V zavarovalnici Generali so sredi novembra odprli prvi slovenski zavarovalniški klub – Generali Club. Ob tem so obstoječim zavarovancem in tudi vsem drugim ponudili dva p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. september 2013 / 15:20

Papež Frančišek v Virmašah

Leta 1971 je Golarjevo družino v Virmašah pri Škofji Loki obiskal jezuit Jorge Mario Bergoglio (Jurij po slovensko), sedanji papež Frančišek.

Zanimivosti / četrtek, 5. september 2013 / 14:54

Pečjakovi s Češnjice

Dobri ste morali biti pri geografiji, da najdete najprej Češnjico in potem še dom Pečjakovih.

Kronika / četrtek, 5. september 2013 / 13:20

Prometna nesreča usodna za traktorista

Gorenja vas – V Zadobju pri Gorenji vasi se je smrtno ponesrečil traktorist, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Nesreča se je okoli 8. ure zgodila na lokalni cesti Lučine – Zadobje. P...

Slovenija / četrtek, 5. september 2013 / 13:16

Karitas Za srce Afrike

Ljubljana - Pri Slovenski karitas že osem let organizirajo dobrodelno akcijo Za srce Afrike, zadnja se je ravno dobro začela. »Zbrana sredstva so namenjena razvojno-humanitarnim projektom...

Slovenija / četrtek, 5. september 2013 / 13:15

Brez usklajevanja z inflacijo

V lestvici za odmero dohodnine se davčna osnova in olajšave ne bodo več avtomatično usklajevale z rastjo cen življenjskih potrebščin.