Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 10. december 2017 / 19:47

Novinarji in uredniki

Prav je, da v pisanju o zgodovini našega časopisa namenim nekaj več besed ljudem, ki so ga ustvarjali in jim ga je uspelo toliko let, brez usodnejših pretresov, obdržati živega in vitalnega. Mislim...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 17. februar 2021 / 00:43

Želim razviti pozitivno okolje

Upravno enoto Kranj po novem vodi dr. Metka Knific Zaletelj, nazadnje direktorica občinske uprave v Tržiču – od novembra 2017 do januarja 2021–, pred tem je deset let vodila Ljudsko univerzo Tržič.

Gorenjska / sreda, 17. februar 2021 / 00:00

Petdeset Gorenjcev opustilo alkohol

Povprečni Slovenec na leto popije 91 litrov piva, 48 litrov vina in tri litre žgane pijače. Čezmerno pije že vsak drugi Slovenec, epidemija pa je po ugotovitvah strokovnjakov še povečala t...

Radovljica / sreda, 17. februar 2021 / 00:01

Popolna zapora ceste v Globokem

Globoko – V sklopu nadgradnje železniške proge Podnart–Lesce bo od jutri pa do sredine aprila med 7. in 20. uri popolna zapora ceste Mošnje–Dobrava v Globokem. Cesta bo zaprta zaradi sanacije oboko...

Gorenjska / torek, 16. februar 2021 / 16:25

Namesto zaščitne maske so si nadeli pustno

Pustni konec tedna ni minil v znamenju tradicionalnih pustnih povork in karnevalov, a kljub temu so ga mnogi izkoristili in si namesto zaščitne nadeli pustno masko.

Zanimivosti / torek, 16. februar 2021 / 16:22

Krofov ni nikoli preveč

Vonj po cvrtju se je v naš dom naselil že dober teden pred pustnim torkom, ovil je vsak kotiček kuhinje in se udobno namestil v zavese, jakne, ki so visele na hodniku, celo moj vzglavnik je dišal p...