Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 22. januar 2009 / 07:00

Tudi letos sejma Lov in Agra

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bodo letos pripravili štiri sejme. Od 31. marca do 4. aprila bo mednarodni sejem gradbeništva in gradbenih materialov – Megra...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / petek, 24. november 2017 / 07:00

Koncert v pozdrav novim orglam

Šenčur – Župnija Šenčur je od letošnje jeseni bogatejša za pravo mojstrovino, nove orgle, ki so nastale v delavnici orglarstva Močnik. V pozdrav novim orglam, ki lepo ter mogočno zvenijo in bodo sp...

Bled / petek, 24. november 2017 / 17:55

Na Bledu imajo najlepša javna stranišča

Bled – Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je že devetič zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče. V sklopu akcije so člani komisije društva letos prevozili več kot 4500 kilometrov ter...

GG Plus / petek, 24. november 2017 / 17:53

Klemenčič ostal minister

Državni poslanci v petek niso podprli interpelacije, ki jo je zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča vložil opozicijski SDS.

GG Plus / petek, 24. november 2017 / 17:52

Petelinji zajtrk na odru

Uspešnica Petelinji zajtrk, ki je bil eden najbolj gledanih slovenskih filmov, je zdaj dobila tudi gledališko verzijo. Na oder so jo s skupnimi močmi postavili člani Gledališča Toneta Čufarja Jesenice...

Kranjska Gora / petek, 24. november 2017 / 17:48

Kranjska Gora pripravljena na zimo

Z drevišnjim ognjenim spektaklom v Podkorenu, kjer se bodo predstavili parkeljni iz Slovenije, Italije in Avstrije, ter današnjim prvim smučarskim dnem na smučišču v Kranjski Gori se v Zgornjesavski d...