Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 22. november 2007 / 07:00

Vrtne posode pozimi

Moda zadnjih let je zasaditev okrasnih rastlin v posode in korita, predvsem če je poleg hiš dovolj prostora le za parkiranje avtomobila in majhno zelenico.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. junij 2018 / 16:55

Matematika za pse

Priljubljeno ovčarko Lino iz Sadjarstva Markuta v Čadovljah smo srečali med vsakodnevnim štetjem stebrov v nasadu ameriških borovnic. »Sto dvanajst, sto trinajst, sto štirinajst, sto pe... Opa, kaj...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2018 / 16:52

»Filmski podjetnik« v Kranju

Kabinet slovenske fotografije v Gorenjskem muzeju je prva javna fotografska zbirka v Sloveniji. Ustanovljen je bil 28. novembra 1970. Pobudnik in dolgoletni sodelavec Kabineta je bil fotograf in pu...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2018 / 16:50

Avstro-ogrska monarhija v besedi in podobi

»Slovenci s Kranjskega, četudi istega plemena, vendarle niso povsem enaki. V Alpah živeči Gorenjec ni le krepak in energičen, temveč tudi inteligenten in vedoželjen; na vinskih goricah ob Krki vese...

Šport / nedelja, 10. junij 2018 / 16:46

Kovačič drugi na Norveškem

Kranj – Kranjčan Luka Kovačič se je minuli konec tedna udeležil tekme Red Bull 400 v Trondheimu na Norveškem na skakalnici velikosti 140 metrov. Osvojil je drugo mesto. Bil je blizu temu, da bi pos...

Šport / nedelja, 10. junij 2018 / 16:46

Medalja tudi za Majo Povšnar

Kranj – Slovenska reprezentanca v jiu-jitsuju se je z evropskega članskega prvenstva v poljskih Katovicah vrnila s tremi medaljami. Benjamin Lah je v borbah do 94 kilogramov postal evropski prvak,...