Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 8. november 2012 / 07:00

Zamude pri plačevanju se povečujejo

Ljubljana - Bonitetna hiša i ugotavlja, da je bila septembra povprečna zamuda pri plačanih računih 21 dni, kar je za šest dni večja na mesečni in za tri dni na letni ravni. Po drugi strani...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha tradicionalna španska jed za 4 osebe: 1 kg par...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Soba za babico

V nekdanji otroški sobici je nastala soba za babico.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Sami poskrbimo za varen dom

Za boljšo varnost svojega doma lahko veliko naredimo sami, z nekaj denarja pa lahko stanovanje ali hiša postane prava trdnjava.

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Netipični gležnar

Jeseni se ob ozko oprijetih kavbojkah, francosko krojenih balonarjih in širokih paletah majic, na žensko nogo vrača tako imenovani netipični gležnar, škorenjc, ki sega do gležnjev ali preprosto rečeno...

Splošno / sreda, 12. september 2007 / 07:00

Škarje, platno in sponke

V portoroškem večeru je modni ustvarjalec predstavil idejo o kreativnosti občinstva. Za obleko sta včasih dovolj le blago in sponke. Pa nekaj domišljije.