Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / ponedeljek, 2. december 2013 / 14:36

Pred cono vsaj začasno krožišče

Zaradi pomanjkanja denarja krožišča pred Poslovno cono Šenčur še nekaj časa ne bo, zato sedaj razmišljajo vsaj o začasni ureditvi.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Narečne viže znova v ustaljene tirnice

Organizatorji so že objavili razpis za enajsti večer narečnih viž, ki bo junija v Škofji Loki.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Tanja Ribič napoveduje album

Čeprav smo Tanjo Ribič zadnja leta spremljali predvsem v igralskih vlogah in je bilo videti, da je glasbeno kariero opustila, pa je konec lanskega leta na radijske valove poslala novo skladbo z naslov...

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Še zmeraj pomislim na ...

Novogoriški rokerji Zaklonišče prepeva imajo nov singl Još uvek pomislim na tebe. Spet stari dobri ZP? Vsekakor.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zjutraj, ko sem se zbudila, sem še malo podremala, bil je že dan. Ležim na hrbtu in sem v tistem stanju med spanjem in budnostjo - ko nisi ne tu, ne tam. Naenkrat začutim na pod...

Humor / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Ta je dobra

Kenguru Haso: »Mujo, si bil kdaj mornar?« »Seveda sem bil!« ponosno odvrne Mujo. »Ali si bil kdaj v Avstraliji?« »Seveda!« ...