Vinko si želi bolj stabilne odkupne cene mleka.

Osnovna dejavnost dovolj le za enega

Na Beravsovi kmetiji, kjer gospodarita Vinko in Barbara Toman, se ukvarjajo s prirejo mleka, v okviru dopolnilnih dejavnosti pa predelujejo mleko v izdelke in pečejo kruh na tradicionalni način. Ob koncu lanskega so prejeli priznanje Občine Žirovnica.

Vinko Toman: »Odkupna ceni mleka gre enkrat v nebo in drugič v brezno. Kmetje si ne želimo takšnih nihanj, ampak dolgoročno stabilno ceno, s katero tudi lažje načrtuješ investicije na kmetiji.«

Breg pri Žirovnici – Že Vinkova starša sta kmetijo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja usmerila v prirejo mleka. Ko je Vinko pred triindvajsetimi leti postal gospodar, je bilo v hlevu okrog štirideset goved, od tega osemnajst molznic, potlej so obseg prireje postopoma povečevali. Zdaj obdelujejo osemintrideset hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega deset hektarjev lastnih. »Za kmetije, ki povečujejo obseg pridelave, je že značilno, da imajo več najetih kot lastnih zemljišč. Nekdaj jih je pri nakupih omejeval zemljiški maksimum, zdaj je največja omejitev visoka cena pa tudi dokaj slaba ponudba zemljišč,« pojasnjuje Vinko in dodaja, da imajo skoraj vsa zemljišča v krogu dveh kilometrov od kmetije. Pasejo le mlado živino, nekdaj so pasli tudi krave, a so pašo teh zaradi prevelike oddaljenosti pašnika opustili. Pred šestnajstimi leti so ob posodobitvi hleva prešli z vezane na prosto rejo. Redijo okrog šestdeset goved, od tega šestiintrideset krav molznic črno-bele pasme, s katerimi so lani dosegli povprečje 8800 litrov mleka v standardni laktaciji. »Pri mlečnosti so še rezerve, a vsako zviševanje je povezano tudi z dodatnimi stroški za močna krmila,« pravi Vinko in poudarja, da je bila v zadnjih dveh letih odkupna cena mleka zelo nizka. Tudi ob takšni ceni so zdržali, a jim ni nič ostalo za vlaganja. Strojni park bi bil že potreben »pomladitve«, Vinko je na hitro izračunal, da so njihovi štirje traktorji v povprečju stari 94 let, od katerih je najmlajši star deset let, preostali trije pa so že povsem amortizirani. Pri investicijah bodo ne glede na potrebe kmetije v bližnji prihodnosti dali prednost hiši in urejanju okolice.

Kakovostno mleko in »prave« roke

Na kmetiji na leto namolzejo okrog 300 tisoč litrov mleka, večino ga preko Kmetijsko gozdarske zadruge Sava Lesce prodajo italijanskim mlekarnam, okrog dvajset tisoč litrov pa ga doma predelajo v mlečne izdelke. Barbara se je za predelavo mleka usposobila v biotehniškem centru v Strahinju, pred tremi leti in pol so registrirali dopolnilno dejavnost, v okviru katere mleko doma predelujejo v jogurt, skuto, sir in maslo in jih za razliko od večine malih sirarjev polnijo v stekleno embalažo. Izdelke prodajajo doma na kmetiji, za to so v hiši uredili priročno trgovinico, vsak petek pa tudi na tržnici pred stavbo leške zadruge. Za izdelke so predlani na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejeli zlato, srebrno in bronasto priznanje, lani pa tri zlata priznanja. »Za dober izdelek je pomembna kakovostna surovina pa tudi »prave« roke,« pravita zakonca Toman in poudarjata, da so najboljša reklama zadovoljni kupci, ki širijo o izdelkih dober glas. Predelava mleka pa ni edina dopolnilna dejavnost Beravsove kmetije, že pred enajstimi leti so registrirali peko kruha na tradicionalen način. Kruh (pa tudi žemlje in piškote) pečejo dvakrat na teden, tudi tega prodajo doma in na tržnici v Lescah.

Dohodek iz osnovne dejavnosti le za enega

»Na takšni kmetiji, kot je naša, se z osnovno kmetijsko dejavnostjo lahko preživlja le eden, pa še ta takrat, ko je cena mleka nizka, bolj težko,« pravi Vinko in dodaja, da so z dopolnilnimi dejavnostmi zagotovili delovno mesto še za Barbaro, ki ima ob kmetijskih delih sicer tudi veliko gospodinjskih in družinskih obveznosti. Družina je številna, Tomanova imata pet otrok, ki so »razpeti« od vrtca do fakultete. Najmlajši Primož obiskuje še vrtec v Žirovnici, najstarejša Polona je študentka prvega letnika laboratorijske biomedicine na fakulteti za farmacijo, vmes so po starosti dijak Anže, ki se v Biotehniškem centru Naklo izobražuje za kmetijsko-podjetniškega tehnika, ter osnovnošolca Tomaž in Matevž. Vsi po svojih možnostih, glede na starost in razpoložljivi čas, pomagajo pri delu na kmetiji. Najstarejša, Polona in Anže, zadnji dve leti tudi postorita najnujnejša dela na kmetiji, ko si preostali družinski člani privoščijo teden dopusta; prej, ko sta bila še mlajša, je v času dopusta za živino poskrbel družinski prijatelj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 16. maj 2013 / 16:23

Lovci so zapeli

Občani Medvod in okolice so v soboto doživeli izredno lep in bogat kulturni večer: svoj redni letni koncert je v nabito polnem Kulturnem domu priredil Lovski pevski zbor Medvode pod vodstv...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 10. november 2017 / 23:21

Iz mošta v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara pripravila tradicionalno martinovanje.

Kronika / petek, 10. november 2017 / 23:20

Pogojna kazen za nekdanjo predsednico

Radovljica – Nekdanja predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Radovljica Valerija Keršič, ki je bila konec avgusta na kranjskem okrajnem sodišču za kaznivo dejanje izneverjenja pravnom...

Gospodarstvo / petek, 10. november 2017 / 23:19

Zastopništvo na Kitajskem

Kranjska obrtno-podjetniška zbornica na Kitajskem odpira zastopniško pisarno za slovenska podjetja, ki želijo poslovati tudi na največjem trgu na svetu.

Škofja Loka / petek, 10. november 2017 / 23:16

Vzdrževalna dela v predoru pod Stenom

Škofja Loka – Državna direkcija za infrastrukturo je nedavno odgovorila na pobudo škofjeloškega občinskega svetnika glede vzdrževanja predora pod Stenom, ki je predlagal, naj bi vzdrževanje izvajal...

Kranj / petek, 10. november 2017 / 23:16

Priznanje za hotel Brdo

Brdo pri Kranju – Hotel Brdo je pred kratkim prejel pomembno priznanje, saj ga je vodilni mednarodni turistični portal Luxury Travel Guide imenoval za najboljši luksuzni podeželski hotel na svetu (...