Na dan zapeljivosti

Bliža se valentinovo, ki pri nas doma kot uvožena priložnost za trgovce ni preveč »v čislih«. A to mi ne brani, da bi malo ne »coprala«. Bazilika v ljubezenskih vrečicah naj bi ohranjala naklonjenost. Zato jo je v moji kuhinji precej, posebno zdaj, ko jo je v določenih trgovinah mogoče kupiti svežo. Pa poglejmo, od kod sploh prihaja. Mozzarella z baziliko in paradižnikom je italijanska klasika. A polja bazilike so na sosednjem škornju zrasla dosti dosti pozneje. Bazilika (ocimum basilicun) je doma v prednji Indiji. Ovalni, svetleči se temnozeleni listi imajo močan vonj, ki vzbuja tek in izboljša koncentracijo.

V Indiji je bazilika veljala za sveto rastlino. Posvečena je bogu Višnuju in njegovi ženi Lakšmi. Pristaši Višnujevega kulta si vežejo vence iz bazilike in nosijo verižice, narejene iz koreninic te rastline. Pri Hindujcih je navada, da list bazilike položijo pokojniku na prsi. Stoječ pred nebeškimi vrati z listom bazilike na mestu, kjer je srce, ima pokojnik vstopnico za večnost. V starem Rimu so verovali, da se razširja sovraštvo, brž ko je izgovorjena beseda bazilika. Ponekod so jo imenovali poprovka. Slišala je tudi na ime kraljevski balzam ali zel, dobra za možgane, gosposka zel.

Če bi radi še močnejši okus, lahko juham z baziliko dodaste nekaj kapljic bazilikinega olja.

Obnese se tudi v kariju. Bazilikin pesto pa je nekaj nepogrešljivega, posebno za juhe in nekatere solate. Za ljubezenske mošnjičke ne dam roke v ogenj, ali res učinkujejo. Dobri pa so. Krhki kot ljubezen. Postrežemo tople ali hladne, z dodanim srčkom na krožniku.

Zelenjavna juha z bazilikinim pestom

Za 6 oseb potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 4 korenčke, 2 bučki (cukini), 1 pest stročjega fižola, svežega ali zamrznjenega, 2 pesti kuhanega belega fižola, sol in poper, 2 pesti testenin – najtanjših špagetov, 3 stroke česna, 1 pest listov bazilike, 80–100 ml oljčnega olja, 60 g naribanega ementalca.

Krompir, korenje in bučki olupimo in narežemo na ne premajhne kocke. V lonec damo 1,5 l vode, krompir, korenje, bučki in stročji fižol in na nizki temperaturi kuhamo 75 minut. Dodamo rezance in kuhan bel fižol ter še 15 minut kuhamo na srednjem ognju. Solimo in popramo.

Stremo česen, baziliko pa oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V terilniku stremo baziliko in dodamo oljčno olje ter mešamo, da dobimo gladko pasto. Juho zlijemo v jušnik in vmešamo bazilikin pesto. Ponudimo z naribanim parmezanom in bageto.

Ljubezenski mošnjički

Za 1 peko potrebujemo: 300 g listnatega testa, 200 g marcipana, 75 g sladkorja v prahu, 100 g zmletih mandljev, osmina litra smetane, ščep cimeta, 2 kapljici olja grenkih mandljev, brizg limoninega soka, 1 jajce.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Sveže ali odtajano listnato testo razvaljamo in zrežemo na kvadrate. Vse sestavine, razen jajca, zmešamo. Iz zmesi naredimo majhne kroglice in jih razporedimo po kvadratih testa. Jajce ubijemo in ločimo. Z beljakom namažemo robove testa. Zdaj konice testa potegnemo navzgor in stisnemo, da nastanejo mošnjički, ki jih premažemo z rumenjakom. Na pekač, navlažen z vodo, zložimo mošnjičke in jih pečemo od 15 do 20 minut.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Živi spomini na velika Aljaževa dejanja

Na Dovjem, kjer je najdlje opravljal duhovniško službo, so se 4. maja spomnili znamenitega Triglavskega župnika Jakoba Aljaža.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

Spremenjene cene vrtca

Bohinjska Bistrica - Občinski svet Občine Bohinj je sprejel sklep o zvišanju cen programov v Zavodu Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica za organizacijsko enoto...

Lukovica / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

Vrtec večji za sedem oddelkov

Prevoje - Župan občine Lukovica Matej Kotnik je skupaj z direktorjem podjetja Marles Slavkom Cimermanom in ravnateljico OŠ Janka Kersnika Brdo Brigito Nojič minuli konec tedna pr...

GG Plus / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

K filozofiji fotografije

Postavimo se za začetek na eno »svetsko« točko za fotografiranje. Na ploščad pred palačo Chaillot v Parizu, denimo, od koder je najlepši pogled na Eifflov stolp. Kaj bi videli na sliki, če bi fot...

Kronika / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

Uspešno reševanje otrok

Križe - V torek je v vrtcu v Križah potekala evakuacijska vaja reševanja otrok v primeru požara. Gasilske sirene so dopoldne predramile otroke, ki pa so povečini ostali zbrani te...

Nasveti / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

Mogočni tikal

Tikal v Gvatemali, narodni park (500 kv. kilometrov) in nekdaj največje mesto majevske kulture, razglašeno za Unescovo svetovno dediščino. Naš vodnik, nekdaj uspešni računalnikar, pravi, da se je...