Na dan zapeljivosti

Bliža se valentinovo, ki pri nas doma kot uvožena priložnost za trgovce ni preveč »v čislih«. A to mi ne brani, da bi malo ne »coprala«. Bazilika v ljubezenskih vrečicah naj bi ohranjala naklonjenost. Zato jo je v moji kuhinji precej, posebno zdaj, ko jo je v določenih trgovinah mogoče kupiti svežo. Pa poglejmo, od kod sploh prihaja. Mozzarella z baziliko in paradižnikom je italijanska klasika. A polja bazilike so na sosednjem škornju zrasla dosti dosti pozneje. Bazilika (ocimum basilicun) je doma v prednji Indiji. Ovalni, svetleči se temnozeleni listi imajo močan vonj, ki vzbuja tek in izboljša koncentracijo.

V Indiji je bazilika veljala za sveto rastlino. Posvečena je bogu Višnuju in njegovi ženi Lakšmi. Pristaši Višnujevega kulta si vežejo vence iz bazilike in nosijo verižice, narejene iz koreninic te rastline. Pri Hindujcih je navada, da list bazilike položijo pokojniku na prsi. Stoječ pred nebeškimi vrati z listom bazilike na mestu, kjer je srce, ima pokojnik vstopnico za večnost. V starem Rimu so verovali, da se razširja sovraštvo, brž ko je izgovorjena beseda bazilika. Ponekod so jo imenovali poprovka. Slišala je tudi na ime kraljevski balzam ali zel, dobra za možgane, gosposka zel.

Če bi radi še močnejši okus, lahko juham z baziliko dodaste nekaj kapljic bazilikinega olja.

Obnese se tudi v kariju. Bazilikin pesto pa je nekaj nepogrešljivega, posebno za juhe in nekatere solate. Za ljubezenske mošnjičke ne dam roke v ogenj, ali res učinkujejo. Dobri pa so. Krhki kot ljubezen. Postrežemo tople ali hladne, z dodanim srčkom na krožniku.

Zelenjavna juha z bazilikinim pestom

Za 6 oseb potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 4 korenčke, 2 bučki (cukini), 1 pest stročjega fižola, svežega ali zamrznjenega, 2 pesti kuhanega belega fižola, sol in poper, 2 pesti testenin – najtanjših špagetov, 3 stroke česna, 1 pest listov bazilike, 80–100 ml oljčnega olja, 60 g naribanega ementalca.

Krompir, korenje in bučki olupimo in narežemo na ne premajhne kocke. V lonec damo 1,5 l vode, krompir, korenje, bučki in stročji fižol in na nizki temperaturi kuhamo 75 minut. Dodamo rezance in kuhan bel fižol ter še 15 minut kuhamo na srednjem ognju. Solimo in popramo.

Stremo česen, baziliko pa oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V terilniku stremo baziliko in dodamo oljčno olje ter mešamo, da dobimo gladko pasto. Juho zlijemo v jušnik in vmešamo bazilikin pesto. Ponudimo z naribanim parmezanom in bageto.

Ljubezenski mošnjički

Za 1 peko potrebujemo: 300 g listnatega testa, 200 g marcipana, 75 g sladkorja v prahu, 100 g zmletih mandljev, osmina litra smetane, ščep cimeta, 2 kapljici olja grenkih mandljev, brizg limoninega soka, 1 jajce.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Sveže ali odtajano listnato testo razvaljamo in zrežemo na kvadrate. Vse sestavine, razen jajca, zmešamo. Iz zmesi naredimo majhne kroglice in jih razporedimo po kvadratih testa. Jajce ubijemo in ločimo. Z beljakom namažemo robove testa. Zdaj konice testa potegnemo navzgor in stisnemo, da nastanejo mošnjički, ki jih premažemo z rumenjakom. Na pekač, navlažen z vodo, zložimo mošnjičke in jih pečemo od 15 do 20 minut.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 18. avgust 2011 / 07:00

Anketa: Naj ribiška vas

Belanski ribiči so minuli konec tedna pod sloganom Bohinjska Bela naj ribiška vas organizirali prireditev, na kateri so obiskovalci doživeli dalmatinski večer, si ogledali mednarodno tekmovanje v muha...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. oktober 2014 / 13:29

Kandidat za abrahama

V ponedeljek je petdeseti rojstni dan praznoval Srečo Ropret iz Velesovega. Prijatelji in sorodniki so poskrbeli za pester uvod v praznovanje že nekaj dni pred rojstnim dnem, glede na napoved pa se bo...

Razvedrilo / četrtek, 9. oktober 2014 / 13:24

Metal med vodami

Medvoški Klub Jedro je v petek na udaren način odprl vrata v jesensko sezono koncertno-družabnega dogajanja.

Zanimivosti / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:50

Prelestna gospodična datura

Justina in Stane Kern tudi v oktobrskih jesenskih dneh uživata ob pogledu na domači vrt, za katerega že leta skrbita z ljubeznijo. Narava jima to s hvaležnostjo vrača.

Mularija / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:47

Naših 123 let

V Podružnični šoli Podljubelj so praznovali 123 let šole v kraju. In veste, kaj je bilo nekoč in velja še danes? Najbolj prijazne besede na svetu, kot so prosim, hvala, dober dan, nasvidenje ...

Nasveti / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:44

Kdo nas uči biti srečen?

V zadnjem prispevku smo zapisali, da je naša najosnovnejša pravica, da smo veseli in radostni, in da nas ljudje kar čudno gledajo, ko jim pripovedujemo o notranjem veselju. Vsi si želimo biti srečn...