Na dan zapeljivosti

Bliža se valentinovo, ki pri nas doma kot uvožena priložnost za trgovce ni preveč »v čislih«. A to mi ne brani, da bi malo ne »coprala«. Bazilika v ljubezenskih vrečicah naj bi ohranjala naklonjenost. Zato jo je v moji kuhinji precej, posebno zdaj, ko jo je v določenih trgovinah mogoče kupiti svežo. Pa poglejmo, od kod sploh prihaja. Mozzarella z baziliko in paradižnikom je italijanska klasika. A polja bazilike so na sosednjem škornju zrasla dosti dosti pozneje. Bazilika (ocimum basilicun) je doma v prednji Indiji. Ovalni, svetleči se temnozeleni listi imajo močan vonj, ki vzbuja tek in izboljša koncentracijo.

V Indiji je bazilika veljala za sveto rastlino. Posvečena je bogu Višnuju in njegovi ženi Lakšmi. Pristaši Višnujevega kulta si vežejo vence iz bazilike in nosijo verižice, narejene iz koreninic te rastline. Pri Hindujcih je navada, da list bazilike položijo pokojniku na prsi. Stoječ pred nebeškimi vrati z listom bazilike na mestu, kjer je srce, ima pokojnik vstopnico za večnost. V starem Rimu so verovali, da se razširja sovraštvo, brž ko je izgovorjena beseda bazilika. Ponekod so jo imenovali poprovka. Slišala je tudi na ime kraljevski balzam ali zel, dobra za možgane, gosposka zel.

Če bi radi še močnejši okus, lahko juham z baziliko dodaste nekaj kapljic bazilikinega olja.

Obnese se tudi v kariju. Bazilikin pesto pa je nekaj nepogrešljivega, posebno za juhe in nekatere solate. Za ljubezenske mošnjičke ne dam roke v ogenj, ali res učinkujejo. Dobri pa so. Krhki kot ljubezen. Postrežemo tople ali hladne, z dodanim srčkom na krožniku.

Zelenjavna juha z bazilikinim pestom

Za 6 oseb potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 4 korenčke, 2 bučki (cukini), 1 pest stročjega fižola, svežega ali zamrznjenega, 2 pesti kuhanega belega fižola, sol in poper, 2 pesti testenin – najtanjših špagetov, 3 stroke česna, 1 pest listov bazilike, 80–100 ml oljčnega olja, 60 g naribanega ementalca.

Krompir, korenje in bučki olupimo in narežemo na ne premajhne kocke. V lonec damo 1,5 l vode, krompir, korenje, bučki in stročji fižol in na nizki temperaturi kuhamo 75 minut. Dodamo rezance in kuhan bel fižol ter še 15 minut kuhamo na srednjem ognju. Solimo in popramo.

Stremo česen, baziliko pa oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V terilniku stremo baziliko in dodamo oljčno olje ter mešamo, da dobimo gladko pasto. Juho zlijemo v jušnik in vmešamo bazilikin pesto. Ponudimo z naribanim parmezanom in bageto.

Ljubezenski mošnjički

Za 1 peko potrebujemo: 300 g listnatega testa, 200 g marcipana, 75 g sladkorja v prahu, 100 g zmletih mandljev, osmina litra smetane, ščep cimeta, 2 kapljici olja grenkih mandljev, brizg limoninega soka, 1 jajce.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Sveže ali odtajano listnato testo razvaljamo in zrežemo na kvadrate. Vse sestavine, razen jajca, zmešamo. Iz zmesi naredimo majhne kroglice in jih razporedimo po kvadratih testa. Jajce ubijemo in ločimo. Z beljakom namažemo robove testa. Zdaj konice testa potegnemo navzgor in stisnemo, da nastanejo mošnjički, ki jih premažemo z rumenjakom. Na pekač, navlažen z vodo, zložimo mošnjičke in jih pečemo od 15 do 20 minut.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Od južne Afrike do Norveške

Na petih koncertnih večerih letošnjega, 49. jazz festivala Ljubljana se bo med 30. junijem in 4. julijem predstavilo enajst glasbenih zasedb.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Zgodba s srečnim koncem

Vrsto let sem z zaprtimi očmi hodila mimo sreče, ki je ležala ob poti.

GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Med sosedi 57

Ko je v začetku septembra tudi predsednik italijanske republike Giorgio Napolitano podpisal odlok o veljavnosti zaščitnega zakona za Slovence v 32 občinah Furlanije - Julijske krajine, Slove...

Splošno / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Anketa: Na Golniku prekuhavajo vodo

Borut Haklin: »Pred približno dvema tednoma smo dobili na dom obvestilo, da moramo prekuhavati vodo. Že dlje časa pa se govori, da je voda oporečna. Vodno zaj...

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Odprta vrata delovnega centra

Ob dnevu odprtih vrat v škofjeloški enoti Varstveno delovnega centra Kranj so letos res lahko na široko odprli vrata in vanjo povabili obiskovalce, saj so od junija v novih, večjih prostorih.

Kronika / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Kriminal

Poželi konopljo Mojstrana - Kranjskogorski policisti bodo zaradi posedovanja in gojenja konoplje kazensko ovadili 27-letnega Mojstrančana. Pri hišni p...