Na dan zapeljivosti

Bliža se valentinovo, ki pri nas doma kot uvožena priložnost za trgovce ni preveč »v čislih«. A to mi ne brani, da bi malo ne »coprala«. Bazilika v ljubezenskih vrečicah naj bi ohranjala naklonjenost. Zato jo je v moji kuhinji precej, posebno zdaj, ko jo je v določenih trgovinah mogoče kupiti svežo. Pa poglejmo, od kod sploh prihaja. Mozzarella z baziliko in paradižnikom je italijanska klasika. A polja bazilike so na sosednjem škornju zrasla dosti dosti pozneje. Bazilika (ocimum basilicun) je doma v prednji Indiji. Ovalni, svetleči se temnozeleni listi imajo močan vonj, ki vzbuja tek in izboljša koncentracijo.

V Indiji je bazilika veljala za sveto rastlino. Posvečena je bogu Višnuju in njegovi ženi Lakšmi. Pristaši Višnujevega kulta si vežejo vence iz bazilike in nosijo verižice, narejene iz koreninic te rastline. Pri Hindujcih je navada, da list bazilike položijo pokojniku na prsi. Stoječ pred nebeškimi vrati z listom bazilike na mestu, kjer je srce, ima pokojnik vstopnico za večnost. V starem Rimu so verovali, da se razširja sovraštvo, brž ko je izgovorjena beseda bazilika. Ponekod so jo imenovali poprovka. Slišala je tudi na ime kraljevski balzam ali zel, dobra za možgane, gosposka zel.

Če bi radi še močnejši okus, lahko juham z baziliko dodaste nekaj kapljic bazilikinega olja.

Obnese se tudi v kariju. Bazilikin pesto pa je nekaj nepogrešljivega, posebno za juhe in nekatere solate. Za ljubezenske mošnjičke ne dam roke v ogenj, ali res učinkujejo. Dobri pa so. Krhki kot ljubezen. Postrežemo tople ali hladne, z dodanim srčkom na krožniku.

Zelenjavna juha z bazilikinim pestom

Za 6 oseb potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 4 korenčke, 2 bučki (cukini), 1 pest stročjega fižola, svežega ali zamrznjenega, 2 pesti kuhanega belega fižola, sol in poper, 2 pesti testenin – najtanjših špagetov, 3 stroke česna, 1 pest listov bazilike, 80–100 ml oljčnega olja, 60 g naribanega ementalca.

Krompir, korenje in bučki olupimo in narežemo na ne premajhne kocke. V lonec damo 1,5 l vode, krompir, korenje, bučki in stročji fižol in na nizki temperaturi kuhamo 75 minut. Dodamo rezance in kuhan bel fižol ter še 15 minut kuhamo na srednjem ognju. Solimo in popramo.

Stremo česen, baziliko pa oplaknemo pod tekočo vodo in otresemo. V terilniku stremo baziliko in dodamo oljčno olje ter mešamo, da dobimo gladko pasto. Juho zlijemo v jušnik in vmešamo bazilikin pesto. Ponudimo z naribanim parmezanom in bageto.

Ljubezenski mošnjički

Za 1 peko potrebujemo: 300 g listnatega testa, 200 g marcipana, 75 g sladkorja v prahu, 100 g zmletih mandljev, osmina litra smetane, ščep cimeta, 2 kapljici olja grenkih mandljev, brizg limoninega soka, 1 jajce.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Sveže ali odtajano listnato testo razvaljamo in zrežemo na kvadrate. Vse sestavine, razen jajca, zmešamo. Iz zmesi naredimo majhne kroglice in jih razporedimo po kvadratih testa. Jajce ubijemo in ločimo. Z beljakom namažemo robove testa. Zdaj konice testa potegnemo navzgor in stisnemo, da nastanejo mošnjički, ki jih premažemo z rumenjakom. Na pekač, navlažen z vodo, zložimo mošnjičke in jih pečemo od 15 do 20 minut.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 29. julij 2022 / 08:54

Dvoglava soseščina

Vernar (2225 m n. m.) – Redko obiskana soseščina Triglava. Kljub neposredni bližini glavne slovenske planinske romarske poti ta vrh nima veliko obiskovalcev. Tehnično zahtevnejši vzpon.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 9. februar 2017 / 20:14

Zaposlitveni sejem

Na Jesenicah so se na Zaposlitvenem sejmu predstavljala najboljša jeseniška podjetja, ki bodo v prihodnjih letih zaposlovala zlasti strojnike, metalurge ...

Zanimivosti / četrtek, 9. februar 2017 / 20:12

Predstavili so jim delo v letalski industriji

V podjetju Adria Airways Tehnika so svoja vrata odprli dijakom, ki se odločajo o svoji nadaljnji poklicni poti, da bi jim tako morebiti olajšali odločitev glede prihodnjega šolanja in poklica. Gost...

Kronika / četrtek, 9. februar 2017 / 20:12

Iz plinovoda uhajal plin

Kranj – V soboto so morali kranjski poklicni gasilci v Britofu posredovati zaradi uhajanja zemeljskega plina, na Olševku pa zaradi razlitja nafte v potok. V bližini stanovanjskega objekta v Britofu...

Kultura / četrtek, 9. februar 2017 / 20:11

Med, mleko in še kaj

V Galeriji Bala, za katere program skrbijo v kranjski območni izpostavi JSKD, so odprli razstavo skulptur Med in mleko avtorja Andreja Preglja.

Razvedrilo / četrtek, 9. februar 2017 / 18:28

Mar ni to ljubezen?

Zlatoporočenca Marija in Rudolf Peric sta simbolno obnovila poročno zaobljubo v župnijski cerkvi sv. Petra v Naklem.