Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Avsenik ostaja Avsenik

Vsak večer Festivala Avsenik se je v Begunjah zbralo nad tisoč navdušenih ljubiteljev kvalitetne narodnozabavne glasbe.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. oktober 2022 / 17:24

Kontrabantarji za zlatirepca

Med nominiranci za nagrado zlatirepec 2022 za najboljši slovenski strip je tudi strip Kontrabantarji Martina Ramoveša.

Kranj / sreda, 5. oktober 2022 / 17:19

Koncesija za zdravnika v domu upokojencev

Kranj – Zdravstveni dom Kranj zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov ne more več zagotavljati ambulante splošne medicine v Domu upokojencev Kranj v predvidenem obsegu, to je 0,86 programa, zato s...

Železniki / sreda, 5. oktober 2022 / 17:17

Drugi rebalans proračuna

Železnikarski občinski svet je sprejel drugi rebalans občinskega proračuna.

Šport / sreda, 5. oktober 2022 / 17:15

Mohorič zmagovalec Dirke po Hrvaški

Kranj – Kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zmagal na Dirki po Hrvaški. To mu je uspelo po odličnih nastopih v vseh etapah, še posebno pa v zadnji, ko je z odbitnimi sekundami izničil pre...

Gospodarstvo / sreda, 5. oktober 2022 / 16:39

Promocija lokalno pridelanega sadja

Kranj – V okviru nacionalnega projekta Naša super hrana je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja sredi septembra začelo no...