Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 8. december 2015 / 11:38

Andrejev sejem dobro obiskan

Železniki – Na zadnjo novembrsko soboto je na trgu pred cerkvijo sv. Antona v Železnikih potekal tradicionalni, že 21. Andrejev sejem, ki ga pripravlja Turistično društvo Železniki. Tudi tokrat je...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:59

Sedežnica do nadaljnjega ne obratuje

Velika planina – Iz družbe Velika planina so sporočili, da je v soboto, 4. decembra, prišlo do okvare na pogonu sedežnice, zaradi česar so napravo morali zaustaviti. »Gre za težjo okvaro, ki bo za...

GG Plus / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:14

Moj Camino – moja pot

France Voga z Dovjega si je za sedemdeseti rojstni dan podaril Camino de Santiago – oziroma kot pove: pot v Santiago. »Vsak, ki gre na to pot, ima svoj razlog, cilj. Nekateri gredo iz verskih razlogov...

Kronika / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:14

Denarne mule tudi med Slovenci

Slovenska policija je v mednarodni akciji EMMA7 identificirala 156 denarnih mul iz Slovenije in tujine, ki so na svoje račune neupravičeno prejele več kot pet milijonov evrov.

Žiri / ponedeljek, 6. december 2021 / 14:47

Nova cesta v industrijski coni

Župan Janez Žakelj in direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic sta podpisala pogodbo za gradnjo interne povezovalne ceste na območju industrijske cone v Žireh.

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. december 2021 / 14:47

Zaveza pivovarjev

Kranj – Pivovarji, člani Združenja slovenskih pivovarn, so v sredo podpisali zavezo, na podlagi katere bodo do konca prihodnjega leta začeli na embalaži prostovoljno navajati tudi informacije o ene...