Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sobota, 17. september 2022 / 09:56

Tekaški konec tedna v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Kranjska Gora bo ta konec tedna gostila trail tekaški izziv. Julian Alps Trail Run by UTMB bo med 16. in 18. septembrom privabil več kot 2200 tekačev in tekačic iz več kot petdeset...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

Anketa: Smeti ni bilo veliko

Spomladanske čistilne akcije, ki jih prirejajo občine in društva, gredo letos počasi h koncu. Minulo soboto so jo organizirali tudi v občini Cerklje. Nekaj pridnih prostovoljcev smo vprašali, kakšnih...

GG Plus / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

Varnost je vedno pred užitki

Da bo sezona prijetnejša, so opozorila vedno dobrodošla.

Kronika / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

Derlink novi šef gasilcev

Gasilska zveza Gorenjske je za novega predsednika pred dnevi izvolila Jožeta Derlinka: "Čeprav so gorenjska prostovoljna gasilska društva razmeroma dobro opremljena, vedno stremimo k izboljšavam."

Šport / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

Boste izziv sprejeli tudi vi?

Za oviratlon ugodnejša prijavnina le še do 30. aprila

Radovljica / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

V petek prvič digitalna projekcija

Radovljica - V radovljiški Linhartovi dvorani bodo v petek prvič predvajali film na novem digitalnem projektorju. Radovljiški kino je tako prvi in doslej edini mali kinematograf...