Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Harmonikarski orkester se mladi

Harmonikarski orkester Glasbene šole Radovljica je ob 40-letnici delovanja prejel plaketo Antona Tomaža Linharta.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 6. januar 2013 / 07:00

Parlamentarni Božiček

Pisatelja Donalda Mac Cullongha so vprašali, kako je bilo na kosilu. Zagodel je: "Če bi bila juha tako topla kot vino, vino tako staro kot piščanec in piščanec tako zelo debel, kot je bila nataka...

GG Plus / nedelja, 6. januar 2013 / 07:00

Želje za otroke

Bleščeč papir je pospravljen, otroška domišljija je bila potešena s čarobnimi dogodki, igrače so pristale na kupu že doživetega. Kaj naj človek zaželi otrokom? Da ohranijo to preprostost življenj...

GG Plus / nedelja, 6. januar 2013 / 07:00

Gore so najin način življenja

Irena in Vladimir Habjan sta z gorami povezana tako in drugače. Gorska reševalca, alpinista, planinca, urednika in publicista, ki vsak prosti čas izkoristita za obisk vršacev.

Jesenice / nedelja, 6. januar 2013 / 07:00

Nataša Harej nova direktorica Radia Triglav

Jesenice - Zadnji decembrski dan je dosedanjo direktorico Radia Triglav Jesenice Rino Klinar zamenjala Jeseničanka Nataša Harej, univerzitetna diplomirana politologinja, ki je do...

Gorenjska / nedelja, 6. januar 2013 / 07:00

V Ski hotelu hitra prehrana

Kljub načrtom nove najemnice Ski hotela na Voglu, da bi hotel odprli že decembra, se zaradi poškodovane vodovodne napeljave to ni uresničilo.