Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 21. december 2007 / 07:00

Sedma in osma postaja

Od preteklega tedna sta v Razstavnem paviljonu Jugovic v Bitnjah na ogled dve razstavi v enem. Medtem ko Klavdij Tutta predstavlja dela, ki jih je podaril za opremo prostorov fundacije Vincenca D...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 29. maj 2007 / 07:00

V Fari razstavlja Stipe Miličić

V petek so v Galeriji Fara v Škofji Loki odprli prodajno kiparsko razstavo del Stipeta Milićiča z naslovom Prebujanje. Miličić je po izobrazbi dr. kemijskih znanosti, s k...

Zanimivosti / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Dobrodelna akcija za kranjsko porodnišnico

Kranj - V prostorih Mestne občine Kranj je od prejšnjega četrtka na ogled razstava del slikarja Petra Jovanoviča. Jovanovič je Bolnišnici za ginekologijo in porodništv...

Šport / torek, 29. maj 2007 / 07:00

NBA

Liga NBA, šampionski prstan in Michael Jordan

Gospodarstvo / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Sava presega načrte

Kranj – Poslovanje Poslovne skupine Sava je bilo v prvem četrtletju leta skladno z začrtano strategijo. Družbe PS Sava so ustvarile 40,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar j...

Gospodarstvo / torek, 29. maj 2007 / 07:00

Trideset let novega Parka

Bled - Minulo nedeljo, 27. maja, je minilo trideset let, odkar so na Bledu odprli hotel Park. Na njegovem mestu je že prej stal gostinski lokal, ki je pozneje prerasel...