Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 17. december 2022 / 09:12

V Kranjski Gori nevarna snov, v Domžalah eksplozija

Zaradi uhajanja škodljivih hlapov v hotelu Best Western v Kranjski Gori so eno osebo odpeljali v bolnišnico, prav tako so v zdravniško oskrbo odpeljali Domžalčana, ki se je hudo poškodoval v eksplozij...

Objavljeno na isti dan


Vodice / sobota, 30. november 2013 / 14:25

Neznosno ob Kamniški cesti

Tako opozarjajo prebivalci ob Kamniški cesti v Vodicah, ki zaman čakajo na obljubljeno obvoznico.

Šport / sobota, 30. november 2013 / 14:23

Navdušeni so nad atletiko

Otroci iz Cerkelj in okolice so do sedaj trenirali v okviru Atletskega kluba Kranj, ker je zanimanje za kraljico športov vedno večje, pa so v začetku tedna ustanovili Atletski klub Cerklje.

Gospodarstvo / sobota, 30. november 2013 / 14:19

Kdo bo spravil hišo v red?

»Makroekonomske razmere v državi niso tako dramatične, da bi potrebovali pomoč ESM (Evropskega mehanizma za stabilnost), naš problem je v tem, da se ne moremo nič zmeniti. Najpomembnejše je, kdo bo vl...

GG Plus / sobota, 30. november 2013 / 14:18

Moje srce je v Afriki

Kranjčan Miha Logar, ki že več kot desetletje živi v Ugandi, je bil idejni vodja interaktivnega vodnika po jugozahodni Ugandi Gorilla Highlands, ki je pred kratkim prejel nagrado Združenih narodov. »M...

Razvedrilo / sobota, 30. november 2013 / 14:17

Jagrski abraham

Praznovanje abrahama Matjaža Erzarja je bila ena zabavnejših dogodivščin zadnjega časa v Kranju. Kaj bo šele, ko se mu bo možila hči?