Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestritev postrežbe za goste, medtem ko je granola sestavni del fantastičnega zajtrka (če je ne pojemo prej že kar same, brez mleka ali jogurta).

Za pripravo grisinov potrebujemo: 300 g moke, pol kocke kvasa, 1,5 dl mlačne vode, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, mešana semena (npr. lanena, sezamova, sončnična semena, bučnice), 1 manjše jajce.

Moko presejemo in na sredici naredimo jamico, kamor damo sladkor. Na sladkor nadrobimo svež kvas in ga zalijemo z mlačno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog jamice polijemo olivno olje in potresemo sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo ter ga pustimo na toplem vzhajati pol ure. Vzhajano testo razdelimo na manjše kroglice (v velikosti oreha), jih oblikujemo v dolge tanke svaljke in jih polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Svaljke po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Grisini naj na pekaču vzhajajo še od pol ure do ene ure. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Za pripravo čokoladne granole potrebujemo: 400 g ovsenih kosmičev, 250 g lešnikov, 5 žlic lanenih semen, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice medu, 150 g masla, 200 g temne čokolade, 200 g rozin.

Lešnike prerežemo na polovice. V posodi zmešamo ovsene kosmiče, kakav, laneno seme in razpolovljene lešnike. V kozico narežemo maslo in dodamo med. Segrejemo in premešamo, da se vse skupaj raztopi. S tem prelijemo mešanico iz ovsenih kosmičev in dobro premešamo. Velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo pripravljeno granolo. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni mešanici dodamo nasekljano čokolado in rozine. Granolo hranimo v zaprtih steklenih kozarcih.

Nasvet: Pomembno je, da se pečena granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava. V granolo lahko vmešamo še druge oreščke, kot so npr. mandlji ali orehi. Prav tako je zanimiv dodatek kokosovega čipsa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Hormoni sreče

Dolgo tega je, ko sem nazadnje srečal osebo, ki bi tako vneto zagovarjala in prakticirala športno rekreacijo, kot jo zdaj Sanela Trako oziroma Nelly s Hrušice.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. marec 2018 / 14:59

Kuharija na kubik

Sredi marca je na malih ekranih, natančneje na 1. programu Televizije Slovenija, luč sveta ugledala nova kuharska oddaja Kuharija na kubik. Oddajo lahko spremljate ob sobotah, predvidenih...

Gospodarstvo / torek, 27. marec 2018 / 14:57

SDH za podaljšanje roka AIK banki

Slovenski državni holding delničarjem Save predlaga, da na aprilski skupščini AIK banki podaljšajo rok za predložitev soglasij za povečanje njenega deleža v Gorenjski banki nad petdeset odstotkov.

Zanimivosti / torek, 27. marec 2018 / 14:56

Odprtje največje lovske opazovalnice na svetu

Godič – V Slovenia Eco resortu v Godiču bodo v četrtek, 29. marca, tudi uradno odprli domnevno največjo lovsko opazovalnico na svetu, ki so jo na območju eko resorta postavili že konec novembra lan...

Kronika / torek, 27. marec 2018 / 14:54

Na hribu se je napil

Bled – Blejski policisti so v nedeljo obravnavali tujca, ki zaradi opitosti ni zmogel poti z Male Osojnice proti Bledu. V dolino so ga pospremili radovljiški gorski reševalci. Zaradi nedostojnega v...

Rekreacija / torek, 27. marec 2018 / 14:50

Tris nad Trbovljami

Tabor (697 m)–Klek (511 m)–Klečka (487 m) – Strm tris. Skalaška pot, a ne tista v Karavankah. 'Kuceljčki', ki s svojo strmino prijetno presenetijo.