Tokratnega srečanja so se udeležile predstavnice iz trinajstih gorenjskih društev. / Foto: Nika Toporiš

Podeželske žene in kmetice v Kropi

Tokrat je bila Kropa tista, ki je gostila srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena.

Tokratno srečanje je zajemalo ogled Krope, po kateri je vodil turistični vodič Anže Habjan. Predstavil je zgodovino kovaštva v Kropi, v kovačnici oziroma vigenjcu so si podeželske in kmečke žene ogledale izdelavo žebljev ter prisluhnile razlago o Fovšaritnici, večnadstropni stavbi ob osrednjem kroparskem trgu. Udeleženke so v gostilni Pri Jarmu lahko pokusile staro kroparsko jed iz telečjih jetrc, imenovano žonta.

Kropa – Minuli četrtek je v Kropi potekalo srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena, ki ga je tokrat organiziralo Društvo žensk z dežele občine Radovljica v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj.

Druženje in podpora

V okviru dogajanja so se predstavnice najprej zbrale v Kulturnem domu Kropa, kjer jih je nagovorila predsednica društva Marija Fister in Vanja Bajd Frelih, koordinatorka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj. Slednja je v svojem nagovoru poudarila pomen kmečkih žena in podeželskega življenja ter zbranim zaželela prijetno druženje. Višja koordinatorka s področja dopolnilnih dejavnosti in dela z društvi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije Andrejka Krt se zaradi neodložljivih obveznosti srečanja ni udeležila, je pa svoje misli posredovala preko svetovalke za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji Ane Beden: »EU se je zavezala k izboljšanju razmer s sprejemanjem žensk pri odločanju, vendar pa se ženske še vedno srečujemo z večjimi težavami v primerjavi z moškimi pri tem, da je naše delo vidno in cenjeno. Prav zato je pomembno tudi to, da se med seboj družite, povezujete, izmenjujete izkušnje, predvsem pa, da se podpirate.«

Po Kropi z vodičem

Tokratno srečanje je zajemalo ogled Krope, po kateri je zbrane vodil turistični vodič Anže Habjan. Predstavil je zgodovino kovaštva v Kropi, v kovačnici oziroma vigenjcu so si ogledale izdelavo žebljev ter z navdušenjem spremljale razlago o Fovšaritnici, večnadstropni stavbi ob osrednjem kroparskem trgu. Udeleženke so v gostilni Pri Jarmu lahko pokusile staro kroparsko jed iz telečjih jetrc, imenovano žonta, ki je danes že skorajda utonila v pozabo. Za dobro vzdušje je Pri Jarmu poskrbel Simon Eržen iz Kamne Gorice, ki je skozi pripovedi in petje udeleženke popeljal po zgodovini Krope in njene okolice.

Na kmetijah Porta in Globočnik

Nadaljevali so na ekološki kmetiji Porta v naselju Ovsiše, kjer sta zbrane sprejela Mimi in Marjan Fister. O kmetiji sta povedala: »Smo majhna ekološka kmetija, na kateri se trudimo pridelati čim kakovostnejšo hrano. Pridelujemo zelenjavo v okviru partnerskega kmetovanja in za prodajo na tržnici, redimo živali, avtohtono pasmo cikastega goveda in avtohtono pasmo krškopoljskega prašiča, pridelujemo raznovrstna žita, ki jih sami predelamo v kaše, zdrobe in moke, pečemo pa tudi kruh v krušni peči.« Tam se je predstavnicam pridružil tudi župan Radovljice, Ciril Globočnik, ki je pohvalil njihovo delo na kmetijah in jim namenil nekaj spodbudnih besed.

Srečanje se je zaključilo z druženjem na kmetiji Globočnik, kjer so postregli z okusno obaro, žganci, kruhovimi cmoki in kruhom iz kmečke peči. Članice gostitelja, Društva žensk z dežele občine Radovljica, pa so pripravile okusne sladice – zmedence ter orehovo in pehtranovo potico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 19. november 2020 / 13:01

Zaključujejo sanacijo po ujmi

Gradbena dela v okviru projekta Sanacija po neurju 2018 v tržiški občini gredo h koncu. Zaključek vseh gradbenih del na območju BPT pa je predviden na začetku prihodnjega leta.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 21:07

Paradajz in Kaja

Pred nekaj dnevi je slovenski trg dobil še eno kuharsko knjigo, a vseeno malce drugačno: imenuje se Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Koncept in recepti knjige so delo Luke Novaka in V...

Gospodarstvo / torek, 2. maj 2017 / 19:19

GeoCodis: od zemlje do zvezd

Matjaž Ivačič in Andrej Beden sta pred tremi leti ustanovila podjetje GeoCodis in v tem času razvila produkte za Simobil, Dars, Luko Koper ter se prebila tudi na afriški trg.

Tržič / torek, 2. maj 2017 / 19:18

Akcijski načrt za več podjetništva

Tržič – Svetniki so na aprilski seji občinskega sveta sprejeli osnutek akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič, predstavil jim ga je Goran Novk...

Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 19:11

Najlepši, najboljši in okusni sladoledi

Tacenska cesta je dobila nov bistro in kavarno, viktorja za življenjsko delo 2016 Lado Ambrožič, v finalnem izboru za najlepšega Slovenca gorenjskih predstavnikov ne bo, miss športa Slovenije 2017 pa...

Zanimivosti / torek, 2. maj 2017 / 17:45

Škarje in nože so nekoč ostrili potujoči brusači

Tako kot vsem dobro poznani Ribničani, ki so se, da so preživeli sebe in družino, s suho robo na ramah odpravili po svetu, so se s trebuhom za kruhom na pot nekoč morali odpraviti tudi rezijanski brus...