Tokratnega srečanja so se udeležile predstavnice iz trinajstih gorenjskih društev. / Foto: Nika Toporiš

Podeželske žene in kmetice v Kropi

Tokrat je bila Kropa tista, ki je gostila srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena.

Tokratno srečanje je zajemalo ogled Krope, po kateri je vodil turistični vodič Anže Habjan. Predstavil je zgodovino kovaštva v Kropi, v kovačnici oziroma vigenjcu so si podeželske in kmečke žene ogledale izdelavo žebljev ter prisluhnile razlago o Fovšaritnici, večnadstropni stavbi ob osrednjem kroparskem trgu. Udeleženke so v gostilni Pri Jarmu lahko pokusile staro kroparsko jed iz telečjih jetrc, imenovano žonta.

Kropa – Minuli četrtek je v Kropi potekalo srečanje predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena, ki ga je tokrat organiziralo Društvo žensk z dežele občine Radovljica v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj.

Druženje in podpora

V okviru dogajanja so se predstavnice najprej zbrale v Kulturnem domu Kropa, kjer jih je nagovorila predsednica društva Marija Fister in Vanja Bajd Frelih, koordinatorka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj. Slednja je v svojem nagovoru poudarila pomen kmečkih žena in podeželskega življenja ter zbranim zaželela prijetno druženje. Višja koordinatorka s področja dopolnilnih dejavnosti in dela z društvi pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije Andrejka Krt se zaradi neodložljivih obveznosti srečanja ni udeležila, je pa svoje misli posredovala preko svetovalke za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji Ane Beden: »EU se je zavezala k izboljšanju razmer s sprejemanjem žensk pri odločanju, vendar pa se ženske še vedno srečujemo z večjimi težavami v primerjavi z moškimi pri tem, da je naše delo vidno in cenjeno. Prav zato je pomembno tudi to, da se med seboj družite, povezujete, izmenjujete izkušnje, predvsem pa, da se podpirate.«

Po Kropi z vodičem

Tokratno srečanje je zajemalo ogled Krope, po kateri je zbrane vodil turistični vodič Anže Habjan. Predstavil je zgodovino kovaštva v Kropi, v kovačnici oziroma vigenjcu so si ogledale izdelavo žebljev ter z navdušenjem spremljale razlago o Fovšaritnici, večnadstropni stavbi ob osrednjem kroparskem trgu. Udeleženke so v gostilni Pri Jarmu lahko pokusile staro kroparsko jed iz telečjih jetrc, imenovano žonta, ki je danes že skorajda utonila v pozabo. Za dobro vzdušje je Pri Jarmu poskrbel Simon Eržen iz Kamne Gorice, ki je skozi pripovedi in petje udeleženke popeljal po zgodovini Krope in njene okolice.

Na kmetijah Porta in Globočnik

Nadaljevali so na ekološki kmetiji Porta v naselju Ovsiše, kjer sta zbrane sprejela Mimi in Marjan Fister. O kmetiji sta povedala: »Smo majhna ekološka kmetija, na kateri se trudimo pridelati čim kakovostnejšo hrano. Pridelujemo zelenjavo v okviru partnerskega kmetovanja in za prodajo na tržnici, redimo živali, avtohtono pasmo cikastega goveda in avtohtono pasmo krškopoljskega prašiča, pridelujemo raznovrstna žita, ki jih sami predelamo v kaše, zdrobe in moke, pečemo pa tudi kruh v krušni peči.« Tam se je predstavnicam pridružil tudi župan Radovljice, Ciril Globočnik, ki je pohvalil njihovo delo na kmetijah in jim namenil nekaj spodbudnih besed.

Srečanje se je zaključilo z druženjem na kmetiji Globočnik, kjer so postregli z okusno obaro, žganci, kruhovimi cmoki in kruhom iz kmečke peči. Članice gostitelja, Društva žensk z dežele občine Radovljica, pa so pripravile okusne sladice – zmedence ter orehovo in pehtranovo potico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 21. maj 2016 / 12:50

Prvo kovaško srečanje

Ob Planšarskem jezeru danes gostijo prvo Srečanje kovačev Slovenije. Svoje rokodelsko znanje bo predstavilo osemnajst kovačev, organizator napoveduje bogat spremljevalni program.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 23. julij 2015 / 13:58

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na p...

Razvedrilo / četrtek, 23. julij 2015 / 13:54

Vinkovih sedemdeset let

Vinko Janežič, ustanovitelj in vodja drugega najstarejšega ansambla v Sloveniji, ansambla Trgovci, je 9. julija praznoval sedemdeseti rojstni dan. Trgovci igrajo in pojejo že triinpetdeset let. Njegov...

Kronika / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

Po tragedijah številne kritike

Po zadnjih tragedijah na slovenskih cestah se je plaz kritik vsul na Agencijo za varnost cestnega prometa, kjer so že pripravili 18 natančno razdelanih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti.

Škofja Loka / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

V gorah še varnejši

Planinsko društvo Škofja Loka je v planinski koči na Lubniku in Blegošu namestilo avtomatska defibrilatorja, s čimer želijo obiskovalcem obeh točk zagotoviti večjo varnost na planinskih poteh.

Bled / četrtek, 23. julij 2015 / 13:48

Žganci zamenjali čevapčiče

Rdeča nit letošnjih Blejskih dni je bila lokalna kulinarika, s katero se je pod blagovno znamko Okusi Bleda na promenadi predstavilo devet blejskih ponudnikov, ki so tradicionalne lokalne specialitete...