Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in črevesju. Poleg tega odvajajo vodo iz telesa in ščitijo pred bakterijskimi okužbami sečil. Zelena je prav tako pomembna zakladnica vitamina B, ki pomaga pri živčnih težavah, koncentraciji, delovanju črevesja, poskrbi za zdravo kožo, lase in oči.

Za pripravo pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, 1 ščep soli; za nadev: 0,5 kg gomolja zelene, 150 g kisle smetane, 1 čebulo, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 dl mleka, 2 jajci, 1 žlico moke, ščepec muškatnega oreščka, sol in poper.

Najprej pripravimo testo: Moko presejemo, jo posolimo, dodamo na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vtremo v moko. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava nadeva: Zeleno olupimo ter jo na grobo naribamo ali narežemo na tanke rezine. Damo jo v kozico, posolimo, prilijemo žlico jabolčnega kisa in zalijemo z 1 dl vode. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute. Odcedimo in ohladimo.

Priprava preliva: Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Stepemo dve jajci, primešamo mleko, potresemo z moko, z muškatnim oreščkom in poprom. Dodamo kislo smetano ter nekoliko ohlajeno prepraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini na 1 centimeter debelo. Z njim obližimo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljeno zeleno in jo zalijemo s polovico količine preliva. Zeleno in preliv v pekaču malo premešamo, da preliv preide med zeleno. Nato vse skupaj prelijemo še s preostalim prelivom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Da se nam pita ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Preden jo postrežemo, jo malce ohladimo.

Nasvet: Sestavine za testo naj bodo pred pripravo vsaj eno uro na sobni temperaturi, saj bomo testo tako lahko veliko lepše razvaljali, brez nepotrebnega drobljenja. Med preliv lahko vmešamo tudi malo naribanega sira ali malo prepražene slanine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Zvočno onesnaževanje našega planeta

Ali konkretno razmišljanje o vseh vrstah tulečih glasbenih prireditvah na prostem, po vsej naši ljubi Sloveniji, še posebej, ker so sovpadale tudi s svetovnimi dogodki v sklopu »skrbi...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 30. marec 2012 / 07:00

Virantova stranka tudi v Škofji Loki

Sv. Duh - Člani Državljanske liste Gregorja Viranta iz Škofje Loke so 19. marca na srečanju v Kulturnem domu Ivana Cankarja pri Sv. Duhu ustanovili svoj občinski odbor. Zbora čla...

Zanimivosti / petek, 30. marec 2012 / 07:00

Avsenikov spomin na prednike

Begunje - Avsenikov muzej v Begunjah dobiva končno podobo. Zbirki plošč z glasbo Ansambla Avsenik in predmetov, ki so povezani z delovanjem znamenite glasbene skupine, je od dane...

GG Plus / petek, 30. marec 2012 / 07:00

Sosedje, pa tudi prijatelji

Aprila leta 1992 so v prostorih Mohorjeve družbe v Ljubljani ustanovili Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva (DSAP). Trinajst ustanovnih članov je za predsednika izvolilo dr...

Šport / petek, 30. marec 2012 / 07:00

Po dveh tekmah hokejsko finale izenačeno

Jesenice - Ekipi Tilie Olimpije in Acroni Jesenic sta odigrali prvi tekmi finala državnega prvenstva v hokeju na ledu. Na ponedeljkovi tekmi v Tivoliju je s 6 : 4 slavilo domače...

Gospodarstvo / petek, 30. marec 2012 / 07:00

Pr` Ribč` - Od pluga do potice

Vrba - Na Ribčevini v Vrbi bo jutri, v soboto, prvi od dogodkov v okviru programa Od pluga do potice. Ob 10. uri bodo predvajali film O, vrba in predstavili projekt Kozjanski par...